Ungdata
Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden.
Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet – storbyuniversitetet er ansvarlig for gjennomføringen av Ungdata-undersøkelsene i samarbeid med landets sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet (KORUS Oslo, KORUS Øst, KORUS Sør, KORUS Bergen, KORUS Stavanger, KORUS Midt-Norge, KORUS Nord).
Resultatene fra Ungdata brukes som kunnskapsgrunnlag i forebyggende ungdomsarbeid og annet arbeid rettet mot ungdom, samt i politikkutvikling og styring lokalt og nasjonalt.
Kilde: ungdata.no
SØRFOLD: På Ung i Sørfold-konferansen torsdag i forrige uke ble resultatet av årets Ungdata-undersøkelse i kommunen lagt fram. Tallene som gjelder ensomhet, psykisk helse, rus og troen på et lykkelig liv er bekymringsverdige. Ungdomsrådet i Sørfold kjenner seg ikke igjen i resultatet.
- Jeg ble overrasket og lurer på om noen har svart feil med vilje, sier Maren-Andreá Engan, leder i ungdomsrådet.
Les også: - Alle må bidra, dette er ikke en enmannsjobb
Svarer ærlig
Det var seniorrådgiver Bente Evensen fra kompetansesenteret Korus Nord som presenterte tallene, og hun deltok på konferansen digitalt. Dette er fjerde gang Ungdata-undersøkelsen gjennomføres i Sørfold. 63 elever fra 8. til 10. klasse deltok i år, og svarprosenten var 91.
- Elevene sier at de svarer ærlig, opplyste Bente Evensen.
Hun startet med å legge fram noen av de mest positive tallene, som at de fleste er godt fornøyd med livet sitt. Samtidig føler under halvparten mestring.
- Kan det være at det stilles for høye forventninger til ungdommene, spurte Evensen.
En forverring
To av tre ungdommer har følt seg ensom, og tallene for psykisk helse viser en forverring over tid.
På spørsmålet om de har hatt mange psykiske plager siste uken før Ungdata-undersøkelsen, svarte 37 prosent at de hadde hatt det. Tallet i 2013 var 11 prosent, i 2016 var det 15 prosent og i 2019 svarte 23 prosent at de hadde hatt mange psykiske plager.
- Sørfold ligger høyere enn de andre kommunene i Nordland. Fylkesgjennomsnittet var på 17 prosent, og i Norge var det 19 prosent, sier Bente Evensen.
Skulker skolen
Bare 37 prosent er fornøyd med skolen, mot 52 prosent i 2019. Samtidig er det rundt 80 prosent som trives på skolen, samtidig som omtrent like mange kjeder seg der.
47 prosent svarte at de har skulket skolen minst én gang det siste året. I 2019 var tallet 26 prosent, og i 2016 var det 19 prosent.
- Stadig flere skulker skolen. Det skulle vært interessant å vite om rektorene kjenner det igjen eller om det ikke stemmer, sa Bente Evensen.
Les hvordan det sto til etter forrige Ungdata-undersøkelse
Lokalmiljøet
Bare 29 prosent sier de er fornøyd med lokalmiljøet i år. I 2016 var tallet 60 prosent, og i 2019 51 prosent. Samtidig er rundt 50 prosent fornøyd med møteplassene for ungdom på fritida, og 45 prosent synes det er bra idrettsanlegg. Kollektivtilbudet er bare én av tre fornøyd med.
- Kollektivtilbudet er ofte nøkkelen til å delta på fritidsaktiviteter. Går det kanskje an å få til en ordning med samkjøring, spurte Bente Evensen.
Skjermtiden har økt siden forrige undersøkelse. Det betyr ikke at ungdommene er passive.
- Å trene er noe de aller flest driver med, noen svært mye, sier hun.
Høyt på rus
Ungdommene har også fått spørsmål om de har vært beruset på alkohol siste året. I 2019 svarte 17 prosent ja på dette, mens i 2022 hadde det økt til 28 prosent.
- Gjennomsnittet i Nordland i 2022 var på 16 prosent, og i landet på 13 prosent, så Sørfold ligger høyt sammenliknet med andre, forklarer Evensen.
Det er også et økende antall som har blitt tilbudt hasj siste året, og fem prosent har brukt hasj i samme periode. I Nordland og Norge var landsgjennomsnittet på tre prosent.
- Det bruker å være en sammenheng mellom bruk av alkohol og hasj. Ungdommene begynner sjelden med hasj uten å ha drukket alkohol først, så det er viktig med forebygging av rus, mener seniorrådgiveren.
Lite framtidstro
Som en avslutning på undersøkelsen fikk Sørfold-ungdommene spørsmålet om de tror de vil få et godt og lykkelig liv. Der svarte kun 48 prosent ja. Til sammenlikning var det 71 prosent i Saltdal som tror de vil få det, og 69 prosent i Fauske.
- Andre spørsmål, som for eksempel det om ensomhet, kan spille inn på dette, mener Bente Evensen.
Ungdomsrådets medlemmer reagerte med overraskelse på tallene.
- Jeg hadde ikke trodd at det var så dårlig. Jeg reagerer spesielt på at så få ikke har framtidstro, sa Norah Eilertsen fra ungdomsrådet.
Korona-effekt?
Folkehelsekoordinator Sylvi Brandsæther spurte om korona-pandemien kan ha hatt noen effekt på tallene.
- Jeg kan ikke si noe om det, men det er nærliggende å tro. Både fordi det har vært stengte skoler og at fritidstilbud har ligget nede, svarte Bente Evensen fra Korus Nord.
Også positive tall
Det kom også fram flere positive tall, som at ni av ti har en fortrolig venn. De fleste er også godt fornøyd med foreldrene og har et nært forhold til dem.
- Det gjelder 72 prosent av de som svarte. Foreldrene er viktige rollemodeller, påpeker Evensen.
- De unge er forlatt
- Dette er veldig bekymringsverdige tall. Det er en jobb å gjøre for skolene, foreldrene og lokalsamfunnet slik at ungdommene får det bedre og ser lysere på livet, sa Arne-Harry Nilsen som er rektor på Nordsia oppvekstsenter.
- Jeg har en følelse av at ungdommen er forlatt. Vi må tenke på hvordan vi kan være mer i lag. Det var utrolig trist å se tallene, sa kulturskolerektor Ragnhild Hansen.
Ordfører Gisle Hansen syntes det var bra å få tallene synliggjort.
- Vi har god tilgjengelighet på en del tilbud, men det var hardt å se resultatene, sa han.