Illustrasjonsfoto Foto: Eva S. Winther
Illustrasjonsfoto

Undersøkte årsaker til massedød av ørret og laks

Mattilsynet har oppsummert mulige årsaker til massedød av villfisk i to elver i Fauske kommune.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det var tirsdag 1. august i år at Mattilsynet mottok en bekymringsmelding over telefon fra noen turgåere som hadde observert det de beskrev som en mengde døde fisk i Lagsåga elv, ikke langt unna utløpet fra Nedrevatnet.

- Unormalt

Vitner beskrev at de så både store og små døde villfisk av artene laks og ørret. Etter å ha mottatt telefonen med tipset, tok Mattilsynet kontakt med Fauske kommune og Viltnemda. Grunneier ble også varslet, og dro ut på eget tilsyn med elva noen dager etter.

- Både innringere og grunnereier hevder at dødeligheten var unormal for elven, skriver Mattilsynet i en rapport til Fauske kommune.

Dødelighet i to elver

Det gikk ikke mange dagene før Mattilsynet mottok en ny telefon fra bekymrede turgåere. Disse hadde observert en større forekomst av død fisk i Tverrågosen elv, ikke langt unna utløpet fra Kvitblikkvatnet.

Denne gangen tok Mattilsynet først kontakt med Statsforvalteren og deretter med Viltnemda.

- Disse hadde ikke kjennskap til noen faktorer som kunne gi en forklaring på dødeligheten i disse to elvene, opplyser Arnt Inge Berget, avdelingssjef i Mattilsynet i rapporten.

Gjennomførte tilsyn

Mattilsynet gjennomførte på bakgrunn av bekymringssamtalene et tilsyn til Tverrågosen den 14. august 2023. Der ble det observert jevn spredning av store og små død ørret nedover i elven. I hovedsak eldre fisk.

- En del fisk, ut fra innringer sin forklaring, var nye siden observasjoner gjort på søndagen. Etter å ha konferert med Veterinærinstituttet avd. Harstad tok Mattilsynet ut 5 histologiprøver og 3 PCR prøver av død fisk fra Tverrågosen, opplyser Berget videre i rapporten.

Grunnet vanskeligheter med tilkomst ved at de ikke hadde tilgang på båt, ble det ikke gjennomført tilsyn til Laksågaelv.

Mulige årsaker

I rapporten fra Mattilsynet fremkommer det at prøvesvar fra histologi, mottatt fra Veterinærinstituttet 31. august 2023, gir mistanke om bakteriell infeksjon på grunnlag av funn av bakteriell sepsis og funn av bakterier i indre organer og muskulatur.

- Hvilke bakterier det er snakk om er ikke avklart. Histologi kan dog ikke utelukke om bakteriene som ble funnet kan ha ankommet etter fiskens død. Men vi vet det har vært en unormalt varm periode i forkant av dødeligheten, og at rundt Tverrågosen har det nylig blitt gjødslet på jordene. Dette gir optimale forhold for tilvekst og oppblomstring av bakterier, heter det videre i rapporten.

Mattilsynet konkluderer med at de ikke har funet forhold som behøver videre oppfølging fra deres side. De har ingen mistanke om utbrudd av meldepliktige sykdommer blant fisk i de nevnte elvene.

Mattilsynet skriver videre at de er kjent med at naturlig tilhørende miljøbakterier er potensielt patogene for fisk ved stor nok forekomst.

- Dette er å anse som et naturlig fenomen.

Powered by Labrador CMS