SPENNENDE PROSJEKT. Næringsfjef Bjørnar Brændmo er spent på hva resultatet av undersøkelsene til NGU av gabbroforekomsten i Beiarfjorden blir. Foto: Victoria Finstad
SPENNENDE PROSJEKT. Næringsfjef Bjørnar Brændmo er spent på hva resultatet av undersøkelsene til NGU av gabbroforekomsten i Beiarfjorden blir.

Undersøker gabbro-forekomst i Beiarfjorden

(BEIARN) Norges geologiske undersøkelse kommer til Beiarn for å fortsette undersøkelsen av gabbroforekomsten i Beiarfjorden.

Publisert Sist oppdatert

- Først i august vil vi vite omfanget og kvaliteten på denne gabbroen, forteller næringsjef Bjørnar Brændmo i Beiarn kommune.

Brændmo orienterte nylig formannskapet om ståa i dette forprosjektet som har støtte fra de ti Salten-kommunene.

Stor mangel

Bakgrunnen er at det er mangel på byggningstein til store prosjekter i Salten-området, og at næringssjefene i de ti kommunen ville finne aktuelle områder i Salten som det kan ses nærmere på og muligens satses på. Brændmo nevner prosjekter som ny flyplass med ny rulleba, ny by, men også nye veier som har stort behov for kvalitetsstein.

- Vi har lenge vært klar over at det er gabbro i Beiarfjorden, men kvaliteten og hvor mye det er av den, er det NGU prøver å finne ut av nå, og om den er drivverdig, fortsetter Brændmo.

350.000 kroner

Forprosjektet har et budsjett på 350.000 kroner og NGU er hyret inn for å gjøre undersøkelser. De har allerede vært en gang i Beiafjorden, mellom Breivik og Evjen, på sørsiden av fjorden. Og så skal de en gang til og ta elektomagnetiske målinger.

- Her er det ingen hytteiere som blir berørt, og grunneierne er med i prosjektet og har gitt tillatelse til dette.

Fraktes ut på lektere

- Her er det jo ikke noe vei. Er det båt som tenkes på som transportvei?

- Ja, det er det.Eller lektere. Dette kan bli til noe veldig spennende og resultatet av forprosjektet vil gi oss et pekepinn på om kanskje det ligger stein der som er drivverdig i 50-100 år framover. Men så er det også et kostnadsspørsmål og hvem som skal drive det.

I forkant av at det var akkurat Beiarfjorden som ble plukket ut, så også NGU på andre forekomster i Nordland, men de utpekte gabbroforekomsten som interessant å gå videre med.

Powered by Labrador CMS