BROSME. Forskningsteknikerne Stian Kleven og Audun Hjertager fra Havforskningsinstituttet legger ei diger brosme på rundt 10 kilo på «slaktebenken». Fisken ble tatt i teine på 500 meters dyp. Alle foto: Lars Olav Handeland
BROSME. Forskningsteknikerne Stian Kleven og Audun Hjertager fra Havforskningsinstituttet legger ei diger brosme på rundt 10 kilo på «slaktebenken». Fisken ble tatt i teine på 500 meters dyp. Alle foto: Lars Olav HandelandFANGST. Forsøksfartøyet M/S Fangst ved Skjerstad kai 1. april i årGALLEBLÆRA. Stian Kleven peker på galleblæra. Gallen blir trukket ut med en sprøyte før den havner i et prøveglass

Undersøker fisk i fjorden for miljøgifter

Forskere er i gang med prøvefiske i Skjerstadfjorden for å finne ut om det kan være rester av miljøgifter i fisken.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN. Bakgrunnen for dette prøvefisket er den store mengden materiell og ammunisjon som etter siste krig ble dumpet i fjordene flere steder langs kysten, og også i Skjerstadfjorden.

Dumpefeltene er etter hvert blitt registrert, og et stort arbeid er igangsatt for å finne ut om det kan være mulige miljøgifter i fiskebestanden, miljøgifter som kan stamme fra materiellet som ble dumpet etter krigen.

Prøvefiske

På oppdrag fra Forsvaret har Havforskningsinstituttet begynt prøvefiske i dumpefeltene. Fra søndag til tirsdag denne uken blir det fisket med garn og teiner på stort dyp i Skjerstadfjorden.

Resultatet av prøvefisket vil munne ut i en dokumentasjon på fiskens «helsetilstand» med hensyn til mulig påvirkning av eventuell miljøgift i dumpefeltene.

«Fangst»

Vi treffer forskningsteamet fra Havforskningsinstituttet ved Skjerstad kai mandag ettermiddag der de har lagt til for natten med forsøksfartøyet M/S «Fangst». To forskningsteknikere er travelt opptatt med å kontrollere dagens fangst som består av blant annet kolmule, brosme og trollkrabbe.

De forteller at garn og teiner ble satt søndag på 500 meters dyp midtfjords mellom Ljønes og Vågan.

- Undersøke

- Nå skal vi undersøke fangsten og ta prøver, sier de to, og legger til med et skjevt smil:

- Den gang materiellet ble dumpet trodde man antagelig at det skulle forsvinne av seg selv etter å ha blitt dumpet på havet!

Lever og galle

Allerede mens vi bivåner aktiviteten blir ei diger brosme på cirka ti kilo lagt på «slaktebenken». Fangsten blir dissekert, og prøver fra lever, galle og selve fiskekjøttet (musklene) blir samlet inn for deretter å sendes til Forsvarets forskningsinstitutt for nærmere analyse.

Lengde, vekt og alder blir også registrert. I tillegg har forskningsteamet mulighet for å kartlegge årsklassene.

Til Skjerstadfjorden kom teamet fra Malangen, og de skal fortsette videre sørover kysten til andre dumpefelter. Prosjektet startet i 2018.

Powered by Labrador CMS