Får ikke bygge og bo
- Uforståelig av kommunen
Familien på fire ville bygge og bo i Misvær. Men de møtte motstand fra kommunen.
MISVÆR: Tore Andreas Haubakk (33) ønsker å bosette seg i Misvær med kona Michelle (30) og de to ungene deres på 5 og 6 år. De ønsker å overta en eiendom som tanten eier.
Men det har vist seg å være lettere sagt enn gjort.
Dårlig forfatning
- Vi opplever at Byplan og Kulturkontoret i Bodø kommune er lite samarbeidsvillig, når alt vi ønsker er å overta og bosette oss på eiendommen, sier Tore Haubakk til Saltenposten.
På tomta Tore og familien har mulighet til å overta fra tanta hans Torill, står det et gammelt forfallent hus. Haubakk, som selv er utdannet byggmester, mener den sammenlagte tilstanden på huset er så dårlig at det eneste fornuftige er å rive det og bygge det opp igjen.
- Slik jeg ser det er det kun tømmeret som er forsvarlig å gjenbruke. Vi har kommet med mange forslag til kommunen om hvordan det kan gjøres i denne prosessen. Slik det er nå er det uforsvarlig for en familie, spesielt med små barn, å leve i dette huset. Jeg kan ikke forstå at den forfatningen huset er i skal gi grunnlag for å avvise vårt ønske om å rive å bygge nytt. Det må være viktigere å gi familier som ønsker å bo og leve her muligheten til det, sier Haubakk.
Verneverdig
Det er Bodø kommune uenig i.
Da i familien i 2021 søkte kommunen om rivningstillatelse gjorde, den innledningsvis vurderingen
at kommunen satte et bygg- og delingsforbud på eiendommen, som i praksis gjør at tomta er verdiløs for eier.
Det ble etterhvert utført en befaring på eiendommen for å kartlegge verneverdien.
- Det er vedtatt midlertidig forbud mot tiltak på eiendommen med grunnlag i at bygningen og bygningsmiljøet som den inngår i på Høgset er vurdert å ha høy kulturminneverdi. Søker har søkt om fritak fra det midlertidige forbudet, og søknaden er delvis innvilget og delvis avslått. Avslaget er påklaget av søkerne, og klagen er under forberedelse i Bodø kommune, sier Kristin Stavnes Jordbru, leder Byutvikling.
Ubeboelig
Kulturkontoret i Bodø kommune rapporterte etter befaringen, at huset ikke kan rives på grunn av kulturminneverdien. De mener mye kan gjøres for å bevare huset som de mener for det meste er i beboelig stand.
- Bodø kommune har bekreftet til meg flere ganger at jeg har sendt inn nok dokumentasjon på tilstanden til huset. De sa de hadde nok dokumentasjon til å ta stilling til søk-
naden. Men så uttaler de seg flere måneder senere at de ikke har det likevel. Vi har nå brukt 1,5 år på å krangle med kommunen om husets tilstand og hva som kan eller må gjøres for at vi skulle kunne bo der. Vi mener det er for mye som taler mot at en familie med små barn helsemessig trygt skal kunne bo
i huset slik det står, forklarer Haubakk.
For seint
Eiendommer har vært i kommunens søkelys også tidligere.
- Kulturkontoret gjorde en jobb på eiendommen noen år tilbake på et fredet stabbur. Jeg mener at et forbud, om det var grunn for det, skulle vært lagt inn allerede da, mener Haubakk.
Han mener kommunen burde ha handlet når de hadde anledning til det.
- Allerede da skulle det vært lagt merke til at andre bygg har verneverdi. Ikke når en barnefamilie ønsker å bosette seg der, sier han.
For Haubakk er det uforståelig at prosessen skal dra sånn ut i tid.
Prioritert
- Det er ikke vårt problem at ikke det ble lagt merke til la merke til tunet den gang og at de skal gjøre det vanskelig for oss nå. Dessuten ble vi forespeilet å bli prioritert og at vi skulle finne en bra løsning, for ifølge byplan ønsket de at folk skulle kunne bo på eiendommen, vi føler oss ikke prioritert når vi etter flere måneder spør kommunen om råd og ingen svar kan vi få. Eiendommen er nå ubebodd grunnet dårlig tilstand. Søknaden fra oss er basert på den dårlige tilstanden og er nødvendige tiltak, forklarer Haubakk.
Familien har den senere tid søkt om fritak fra det innledningsvis bygg- og delingsforbudet. Kommunen har gitt et delvis fritak for å utbedre huset.
Haubakk sier at det likevel oppleves som utilstrekkelig det kommunen har gitt tillatelse til, når dokumentasjonbyrden har vært så stor.
Politisk
- Det er innvilget fritak fra det midlertidige forbudet for flere tiltak. Bodø kommune rår ikke over prosjektet videre. Klagen fra søker krever politisk behandling før den så sendes Statsforvalteren i Nordland for endelig avgjørelse, sier leder for byutvikling i en e-post.
- Ting har tatt alt for lang tid. Vi opplever at kommunen bruker måneder på å svare, for så å ikke forholde seg til de bevisene vi fører og tilbakemeldingene vi gir. Det er veldig frustrerende, sier Haubakk.
Familien har i dialog med kommunen forsøkt å komme til enighet og kartlegge hva som kan og må gjøres for at huset skal være beboelig. Det har de ikke klart.
- Det bør jo telle mest bør jo være at en barnefamilie ønsker å bosette i området, mener Haubakk.