LYST OG SIKKERT. Det er blitt en helt annen opplevelse å kjøre gjennom de tre lengste tunnelene etter arbeidet som har pågått de siste ni månedene. Her er representanter fra fylkeskommunen og Telenor på en befaring onsdag denne uka. Fra venstre Ivan Furnes, Knut Pettersen, Pål Lukashaugen og Per Kristian Olsen.Alle foto: Espen Johansen
Storprosjektet er i mål
Tunnelene er blitt lysere, sikrere og har fått 4G
De siste ni månedene har det blitt gjort en massiv jobb med å gjøre tunnelene mellom Fauske og Sulis sikrere, bedre og med 4G-mobildekning. Nå er alt på plass.
- Vi nærmer oss virkelig, sier Pål Lukashaugen i Telenor til Saltenposten.
Det er onsdag utenfor Grønnlifjelltunnelen. Telenor og Nordland fylkeskommune setter strek for ni måneders arbeid i tunnelene mellom Sulitjelma og Fauske. Bare finpuss gjenstår.
- Det er sammenhengende dekning fra Fauske og til forbi de tre lengste tunnelene. Dette blir bra for de som pendler til og fra Sulis, samt alle de som har hytte eller fritidsbolig i Sulis, sier han.
Annonse
Annonse
Men hvorfor skjedde dette først i 2022/23?
Annonse
- Da vil jeg gjerne skryte veldig av Nordland fylkeskommune som har tatt tak i dette med dekning i tunneler. De er framoverlente og løsningsorientert for å få en økonomisk pakke som blir delt mellom fylkeskommunen og oss. Uten samarbeidet hadde dette sannsynligvis ikke blitt noe av, sier Lukashaugen videre.
Om prosjektet med mobildekning sier han at det ikke er et enkelt område å jobbe i.
I tunneltaket henger disse, og de er med på å sørge for at mobiltelefonen fungerer midt inne i fjellet.Espen Johansen
- Det er noe med djupe daler og høye fjell som gjør at mobilsignalene stopper opp. Jeg har vært i området for ti år, siden sammen med dekningsdirektøren vår og snakket om hvordan i all verden vi skulle få dekning her. Da er det viktig med tilgang til strøm og en basestasjon i nærheten. Det siste etablerte vi i fjor i Solvik for å erstatte kobbernettet vårt. Den gir signalene til de 12 repeaterne (forsterkerne) i tunnelene, forklarer han.
Annonse
Repeaterne har en dekning på 1.000 meter rett fram og da er det fint at Sulis-tunnelene ikke har svinger. Hadde det vært svinger måtte de satt opp enda flere.
- Det gir god sikkerhet for de som ferdes her og for beredskapen. Når det blir dekning på absolutt hele strekningen mellom Fauske og Sulis, så er svaret at vi i Telenor positive til samarbeidsprosjekter med kommuner og fylker der det ikke er kommersielt utbyggbart. Her mangler vi sikkert to-tre master og hver av dem koster rundt 2,5 millioner kroner - pluss kraft, og da må nok samfunnet inn og bidra på et eller annet vis, sier Lukashaugen.
Lukashaugen sier mobilnett-prosjektet er på flere millioner kroner, fordelt på flere. Totalt kommer hele prosjektet med mobildekning, skifting av lys, samt vann- og frostsikring på noen titalls millioner.
FERDIGE. Onsdag var både sikringsarbeid fullført og mobildekning på plass i de tre lengste tunnelene mellom Fauske og Sulitjelma. Fra venstre Pål Lukashaugen i Telenor, sambandsansvarlig i Nordland fylkeskommune Knut Pettersen, byggeleder elektro Ivan Furnes, fagleder elektro Per-Arne Opheim og byggeleder tunnel- og fjellsikring Per Kristian OlsenEspen Johansen
Per-Arne Opheim er fagleder elektro i Nordland fylkeskommune.
- I april 2022 startet vi med grunnarbeid og nå er vi i mål. Folk har taklet det bra å måtte vente på gjennomslipp og å måtte følge ledebilene. De har vært tålmodige og ting har gått bra, sier han.
- Fra vår side meldes det at entreprenøren har holdt sitt tidsskjema og det er vi fornøyd med. Nå blir det jevnlig vedlikehold framover, men selve arbeidet er ferdig nå, fortsetter Opheim.
- Tunneler er et satsingsområde når det gjelder sikkerhet. Nå har vi fått opp rundt åtte kilometer kabelbruer i tunnelene her. Det er noen tusen bolter som er festet i fjellet, og det er en betydelig mengde folk som har stått på for at vi skulle komme i mål, legger han til.
Tunnelveggene har også fått en overhaling. Det har vært Per Kristian Olsen sitt bord.
- Som mange vet har det vært ganske store isproblemer i disse tunnelene. Det er ganske mye vann, så vi har lagt et skum som vi sprøyter med betong. Da blir det både sikrer og lysere og tørrere veibane, sier han.
- Siste tilbakemelding jeg fikk var at disse tunnelene nå er bedre enn de på E6, smiler han.
Journalisten får på seg en hjelm og en refleksvest og vi rusler innover i Grønnlifjelltunnelen.
De nysprayede veggene gjør at tunnelen oppleves som langt lysere enn før. Det er ikke sprayet i hele tunnelen, men der det vanligvis kommer ned mest vann, som stort sett er ved utgangene.
LANGT. Mellom åtte og ni kilometer kabelbroer er satt opp i tunneltakene i løpet av arbeidsperioden.LANGT. Mellom åtte og ni kilometer kabelbroer er satt opp i tunneltakene i løpet av arbeidsperioden.
De åtte-ni kilometerne med kabelbroer i tunneltaket sørger for lys og mobildekning, og midtveis i tunnelen kan vi se hjertet i dekningen - en repeater. Det finnes 12 av dem og sammen sørger de for at sikkerheten er blitt bedre.
Annonse
Sikringsskap, kabler og transformatorer er byttet ut. Nye sikrings-/koblingsskap er flyttet ut av tunnelene med tanke på bedre tilgjengelighet ved arbeider i disse, og da uten å hindre trafikken.
LED-armaturer og lamper har forbedret belysningen i tunnelene. Refleksene som henger langs tunnelveggene har det vært ønske om å bytte ut da disse ikke fungerer like bra lenger, men det er det de ansvarlige for veidrift som eventuelt må gjøre.
Selv om det nå er blitt mobildekning der det tidligere ikke var det, og Telenor og NFK har gjort sitt for sikkerheten, er det fortsatt du som sjåfør som har ansvaret for å bruke den forsvarlig.
SLUTT. Nå er perioden med ledebil gjennom tunnelene over. I alle fall når den siste finpussen er gjort på mobilnettet. Det er bare å ønske velkommen til 4G i tunnelene.SLUTT. Nå er perioden med ledebil gjennom tunnelene over. I alle fall når den siste finpussen er gjort på mobilnettet. Det er bare å ønske velkommen til 4G i tunnelene.
Mens vi står der midt inne i Grønnlifjelltunnelen, ser vi blinkende oransje lys i det fjerne.
Det er en av de aller siste rundene med ledebil som kjøres fra Sulis-siden i retning Fauske.
Ordningen har vært helt nødvending for å få til en sårt tiltrengt oppgraderingen, men det blir godt for mange å slippe å tenke på å time når man kan slippe gjennom.
For undertegnede, som har stått sine timer i køen siden arbeidet begynte, er det på plass med et lite nikk i retning ledebilen, en liten hilsen.
- Takk for innsatsen. Det har blitt veldig, veldig bra!