VIKTIG. Beiarn kommune er blitt 'trafikksikker kommune'. Bent-Joacim Bentzen som er fFylkesråd for transport og infrastruktur i Nordland gratulerer Monika Sande, og påpeker at kommunene er svært viktige i trafikksikkerhets-arbeidet. Foto: Kari-Marie Sandvik
VIKTIG. Beiarn kommune er blitt "trafikksikker kommune". Bent-Joacim Bentzen som er fFylkesråd for transport og infrastruktur i Nordland gratulerer Monika Sande, og påpeker at kommunene er svært viktige i trafikksikkerhets-arbeidet.

Trafikksikker kommune nummer 18

Fredag 19.juni fikk Beiarn kommune overrakt diplom, og en sjekk på 75.000 kroner fra Nordland fylkeskommune som synlig bevis på at de nå kan kalle seg Trafikksikker kommune.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er veldig stas! Vi er veldig fornøyd med at kommunen setter trafikksikkerhet på dagsorden innenfor alle områder, sier Monica Sande, ordfører i Beiarn kommune

Kommunen er den 18. kommunen i Nordland som får denne annerkjennelsen, og nr 111 i Norge.

Holdningsskapende arbeid

Kommunen er en viktig aktør i trafikksikkerhetsarbeidet. Som veieier, eier av barnehage og skoler, arbeidsgiver, kjøper av transporttjenester og ansvarlig for beboernes helse og trivsel, har kommunen et stort ansvar for å forebygge ulykker.

- Det å få en slik annerkjennelse er motiverende og gjør at vi setter et større trykk på holdningsskapende arbeid, fortsetter ordføreren.

- Viktig

- Vi er vel tusen innbyggere og alt godt trafikksikkerhets-arbeid starter med god informasjon allerede på helsestasjonen, sier hun.

- Vi har en hjemmetjeneste som ferdes mye i bil, tilsvarende flere ganger rundt ekvator på ett år, så fokus på trafikksikkerhet er viktig.

- Det viktigste er likevel at hver og en av oss som ferdes i trafikken alltid er bevisst på det ansvaret vi har for egen og andres sikkerhet, understreker hun.

Systematisk

Det er Trygg Trafikk som har utarbeidet kriterier for hva en trafikksikker kommune er og hvordan kommunene bør jobbe.

I samarbeid med fylkeskommunene har disse kriteriene blitt til en godkjenningsordning.

- Kommunene våre gjør mye for trafikksikkerhetsarbeidet, og utmerkelsen Trafikksikker kommune er et kvalitetsstempel for det arbeidet de gjør.

Godkjente kommuner skal forebygge ulykker gjennom et systematisk fokus på sikkerheten. Det å være en godkjent kommune teller positivt når de årlige tilskuddene til trafikksikkerhet skal deles ut.

Alle enheter involvert

Kommunen har plikt til å arbeide systematisk med ulykkesforebyggende arbeid i alle sektorer. Alle kommunens enheter har vært involvert i arbeidet, og den enkelte enhetsleder har tatt sitt delansvar. Arbeidet med å bli godkjent som en trafikksikker kommune er forankret både i den politiske og administrative ledelsen.

Når barnehagen eller skolen er på tur, står trafikksikkerhet på dagsorden, og kommunen oppfordrer også lag og foreninger til å ha fokus på gode holdninger i trafikken når barn og unge skal til trening og arrangement.

- Lokalt trafikksikkerhetsarbeid i kommunene er derfor et viktig bidrag for å nå mål om reduksjon i antall omkomne og hardt skadde i trafikken, avslutter Monica Sande.

Kommunene får et tryggere lokalmiljø, som igjen fører til bedre omdømme, mindre skader og mer fornøyde innbyggere.

Godt omdømme

- Å bli godkjent betyr ikke at det ikke skjer trafikkulykker, men godkjenningen er et kvalitetsstempel på at kommunen arbeider målbevisst og helhetlig med trafikksikkerhet, sier Harald Heyeraas fra Trygg Trafikk.

Powered by Labrador CMS