Tradisjonene holder stand når julematen skal på bordet
Fortsatt spiser de fleste nordmenn ribbe på julaften med riskrem til dessert. Derimot er det blitt vanligere med mer utradisjonell nyttårsmat.
– Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften. Vi er opptatt av tradisjoner, og velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat i en pressemelding.
Øverst på listen finner vi svineribbe med hele 43 prosent. På andre plass ligger pinnekjøtt med 37 prosent. Nederst på listen ligger lutefisk med 3 prosent.
Av dessertene riskremen fortsatt på topp med 38 prosent. I Midt-Norge og Nord-Norge er det klart flere som spiser multekrem enn i resten av landet.
– Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at krumkakene har tatt igjen andreplassen fra i fjor og skjøvet pepperkakene ned på tredjeplass, sier fagsjef for brød og korn i MatPrat Torunn Nordbø.
Selv om pepperkakene er nummer tre på julekakefavorittlisten, er akkurat denne kaken øverst på listen over kaker vi baker selv. Det er også kakene vi kjøper mest av. Cookies har nå kommet seg inn på listen.
På nyttårsaften er det kalkun som troner øverst med 28 prosent.
– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter, sier MatPrat-kok Cecilie Maske.