REAGERER. Det er mange som reagerer på fylkeskommunens uttalelse om det planlagte storhotellet på Fauske. llustrasjon: Snøhetta
REAGERER. Det er mange som reagerer på fylkeskommunens uttalelse om det planlagte storhotellet på Fauske. llustrasjon: Snøhetta

- Tower hotell privatiserer ikke strandpromenaden

Rådgivningsfirmaet Rambøll avviser at strandpromenaden på Fauske blir privatisert med Tower Hotel.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Seksjonsleder Eirik Lind i Rambøll sier at påstandene ikke stemmer med det opplegget som skal følges for planleggingen av Tower Hotel.

Stemmer ikke

Nordland fylkeskommune hevder at hotellet innebærer en privatisering av strandsonen. Dessuten at hotellet berører det kartlagte friluftsområdet «Strandpromenaden», som er vurdert som svært viktig.

- Tiltaket kan derfor være i strid med regionale interesser knyttet til allmenhetens muligheter til ferdsel i strandsonen og friluftsinteressene, hevder Nordland fylkeskommune.

Ikke noe brudd

- Vi berører strandpromenaden som er opparbeidet og viktig for byen og folket, men det er på ingen måter snakk om privatisering, sier Lind.

Han mener det nye byrommet foran kulturhuset, med piren 100 meter ut i sjøen knytter seg til naturlig til strandpromenaden og utvider denne.

- Å opparbeide attraktive uterom og møteplasser for opplevelse og tur eller trening er viktig. Det legges til og med opp til fri ferdsel til hotellets toppetasje. Det skal engasjere og brukes.

Viktig

Lind legger til at folk er viktig for prosjektet og prosjektet er viktig for Fauske.

- Så, nei. Prosjektet privatiserer ikke, det inkluderer og ønsker folk velkommen. Om Fylkeskommunens privatiseringspåstand bygger på en tro om at hotellet skal overta offentlig eiendom, så er heller ikke det riktig, fortsetter han.

Hotell-prosjektet skal ligge dels på egen eiendom, dels på offentlig eiendom, og dels i eierløs sjø. Det man trenger fra det offentlige er tillatelse til tiltak, og det sikres greit gjennom en utviklingsavtale, sier Erik Lind.

Eierløst

De private delene, selve hotellet, restauranten, med mer, bygges i eierløs sjø og ikke på kommunal eller fylkeskommunal eiendom.

- Fylkeskommunens påstand også at høyhus-etablering fører til et brudd med helhetlige by- og landskapsrom i Fauske, er en påstand vi gjerne skulle ha hatt utdypet og forklart sier Eirik Lind.

Omfattende

Han forteller om et omfattende opplegg som selskapet skal bruke i planleggingen, et program som fylkeskommunen er godt kjent med.

- Fylkeskommunen burde lest dette planprogrammet grundigere. Her redegjør vi jo for alle det som fylkeskommunen bruker tid på å påpeke. Vi mener prosjektet må sees på som et utrolig positivt bidrag og energisprøyte for utviklinga av Fauske. Alle gjør det jo det, og det burde også fylkeskommunen hatt som utgangspunkt, mener Lind.

Løft blikket

Han mener dette er midt i hjertet av hva regional utvikling handler om. Han skulle derfor ønske at de løftet blikket og kom med nyttige bidrag til planarbeidet.

- Men nei, vi trakk litt oppgitt på skuldrene da vi så at også denne gangen var det viktig med «pekefingerløfting» mot et prosjekt. Uttalelsen tilføyde ikke oss profesjonelle planleggere noe som helst nyttig. Men den er heller ikke dramatisk. Vi så derfor ingen grunn til å gå ut med noen kommentar, før det nå ble en mediasak ut av den, sier Lind.

Konsekvensutredning

Fylkeskommunen peker i sin uttalelse på en rekke tiltak under «By- og tettstedutvikling».

- Om de går gjennom vår planprogram vil de finne at det dekker opp alle de områder de tar opp i sitt brev om by- og tettstedutvikling.

I følge Lind er dette et prosjekt som er så stort at det krever en konsekvensutredning. Han forteller at de ønsker en åpen debatt og stor lokal deltakelse i planene for et storhotell på Fauske.

Powered by Labrador CMS