LANSERING. Scandic Fauske var stedet da Torbjørn Andreassen (helt til høyre) lanserte historien om båt- og isfart i tiden til Sulitjelma Gruber, som han har samlet i to store bind. Foto: Alexander Birkeland Mo
LANSERING. Scandic Fauske var stedet da Torbjørn Andreassen (helt til høyre) lanserte historien om båt- og isfart i tiden til Sulitjelma Gruber, som han har samlet i to store bind.

Torbjørn lanserte historisk bokprosjekt

Onsdag kunne folk få kjøpt Torbjørn Andreassen sitt store bokprosjekt om båt- og isfart i Sulitjelma Gruber sin storhetstid.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Onsdag tok han imot interesserte til en lansering på Scandic Fauske.

- Det var faktisk endel som kom og det synes jeg var hyggelig, sier forfatteren selv.

Solgte bøker

- Folk virket interesserte i og fornøyde med det jeg fortalte også. Jeg prøvde å beskrive mitt ståsted i dette, min egen bakgrunn og også de enkeltpersonene som har betydd mye for historien, sier Andreassen.

Boksalg ble det også.

- Jada, det var flere som kom for å kjøpe bøkene, sier han. Han vil også selge bøker på Fauske handelspark på lørdag.

Viktig historie

- Jeg regner ikke med at alt skal selges nå. Det er jo tidløse bøker, men jeg håper jo mange finner denne unike historien interessant, enten for seg selv eller som julegave, sier han videre.

Andreassen mener historien som fortelles er viktig og han håper den kan spres til flest mulig. Han er ikke veldig opptatt av å tjene penger på det, til tross for at han tok opp personlig lån for å få bøkene gitt ut.

Tre kilo historie

- Det er fantastisk å få skrive en slik historie. Informasjonen finnes, blant annet hos Nasjonalbiblioteket, men ingen har samlet alt på denne måten før, sier han.

Han tar 750 kroner for begge bøkene og selger dem samlet.

- Det er en helhet i historien som gjør at man må ha begge, og det er tilsammen nesten tre kilo Sulis-
historie i A4-format, humrer han.

- Rettet skrivefeil

- Bøkene er jeg fornøyd med. De ser bra ut og er et godt produkt. Jeg har funnet en skrivefeil, men den har jeg klistret over i alle bøkene, slik at det nå er riktig, sier han.

Han utelukker ikke at det kan være mer, men har ikke funnet noe hittil.

- Det er 34 kapitler, ett etterord, innholdsfortegnelser... Alt måtte stemme og jeg leverte det som to pdf-filer, forteller han og sier at på et tidspunkt måtte han bare sette strek og si seg fornøyd.

Ballet på seg

Prosjektet har utviklet seg over tid, fortalte han til Saltenposten på Sjønstå i sommer.

- Noen ba meg skrive om skipsverftet i Moen og om mudring i farvannet der. Dette startet i det små, men ballet på seg noe voldsomt. Da jeg kom til 600 A4-sider tenkte jeg at ”nå blir det bok”, sa han.

Historien tar for seg hvilke objekter og tjenester som lå bak behovet for mudring og verft, frakting av varer med dampskip mellom Sjønstå og Finneid og også dampbåtene på Langvannet.

- Ikke hele Sulis-historien

Selv er Andreassen født i 1949 og er fra Moen. Han var rundt seks år da båttrafikken opphørte ved at jernbanen ble ført ned til Finneid.

Det har ikke har vært noe mål for han å skrive Sulitjelmas fullstendige historie.

- Jeg har kun konsentrert meg om båt- og istrafikken, og en nøvendig del av gruvehistorien som viser hva slags fraktbehov det var til enhver tid. Sulitjelmas historie må andre ta seg av som har den nødvendige kunnskapen, sier han bestemt.

Powered by Labrador CMS