SJELDEN RASE. André Kristoffersen er en av få gjenværende geitebønder i Norge. Arkivfoto: Victoria Finstad
SJELDEN RASE. André Kristoffersen er en av få gjenværende geitebønder i Norge. Arkivfoto: Victoria Finstad

TINE kutter Balsfjordosten: - Ikke riktig å gå bort fra mangfoldet

André Kristoffersen mener TINE ikke bare svikter bønder, men også svekker seg selv ved å kutte Balsfjordosten.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN/STORSTEINNES: Etter at Tine meierier varslet at de skal slutte å produsere Balsfjordosten, varsler mange geitebønder at de lever enda mer på marginene enn før.

Etter en intens mobilisering med å få produksjonen av Balsfjordosten tilbake til Balsfjord, skal den populære osten nå fases ut.

- Ikke lurt, mener geitebonde og stedfortredende ordfører i Beiarn, André Kristoffersen, som selv har 200 geiter.

Er medeier

Han syns det er viktig å få fram at han ikke er ute etter å sverte eller skade Tine.

Les også: Høythengende pris til Beiar-bønder: De har levert feilfri melk hver dag i 25 år

- Tine er min bedrift, jeg er en av eierne i Tine. Men i akkurat den avgjørelsen med å slutte å produsere Balsfjordosten er vi geitbønder og jeg veldig uenig med Tine, sier Kristoffersen.

Kutter nisjeprodukt

Kuttet skyldes i hovedsak at Tine skal investere 200 millioner i meieriet på Storsteinnes. Det ville krevd 10 millioner ekstra å opprettholde produksjonen av Balsfjordosten, men det har Tine valgt å ikke gjøre.

Dette fordi Balsfjordosten ikke er et volumprodukt, men heller et nisje- eller luksusprodukt.

Savner diskusjon

Årlig får Tine 250.000 liter geitmelk som blir til Balsfjordost. Nå har de kommet til at det ikke er nok lønnsomt.

- De ser på hva som gir mest penger i kassa, og vil heller satse på Jarlsberg og Norvegia. Det er jo en god foretningsmodell å se på hva som kan skape mest inntekt til bonden, sier Kristoffersen, som likevel mener dette er feil vei å gå.

- Det skulle vært en større diskusjon før avgjørelsen, sier han.

Skiftet retning

Han viser til at Tine tidligere har vært opptatt av å få til noe skikkelig av geitosten, og å vise et mangfold i sortimentet sitt.

- Når man plukker bort en særegenhet som Balsfjordosten, tror jeg ikke Tine tjener på det. Det vil vil ikke styrke salget av andre produkter, men kanskje heller øke importen, tror Kristoffersen.

I løpet av 30 år har over 1.000 norske geitemelkbruk avviklet og sluttet med dyrehold. Det er nå i overkant av 200 produsenter igjen i Norge.

Løfter om satsing

SP-politiker på Stortinget, Siv Mossleth er enig i at Tine gjør et feilgrep og at geitbøndene blir sviktet. På Facebook deler hun følgende:

- Nå leveres den beste geitmelka som noen gang har vært levert av norske produsenter. Kvalitetskravene har aldri vært høyere. Geitbøndene har jobbet knallhardt og sanert bort sykdom på dyrene.

- Motivasjonen var løfter om at det skulle satses på geitmelka, omsetninga skulle økes. Men nå skal Balsfjordosten bort. Tine satser ikke på geita. Balsfjordosten forsvinner fordi det koster rundt 10 millioner kroner å utbedre produksjonslinja.

Enormt arbeid

Hun er redd de som har regnet på dette har glemt noe viktig.

- Tro om de som ikke klarte å regne hjem de ti millionene, om de virkelig har verdsatt alle timene geitbøndene har snappa killinger for å sanere sykdom for bedre kvalitet? Eller om de har regna på verdien av kulturlandskapet? Har de regnet på verdien av matsikkerheten, som er en del av FNs bærekraftsmål? spør Mossleth.

Hun håper Tine har tenkt å regne en gang til på verdien av Balsfjordosten.

Powered by Labrador CMS