FRA TRE HUKOMMELSESTEAM. Fra venstre Wanda Kristensen, Saltdal, Heidi Rendall, May-Britt Lande Hanssen og Kathrine Mathisen, Fauske, Unn Karin Pedersen og Ailin Furnes, Sørfold. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
FRA TRE HUKOMMELSESTEAM. Fra venstre Wanda Kristensen, Saltdal, Heidi Rendall, May-Britt Lande Hanssen og Kathrine Mathisen, Fauske, Unn Karin Pedersen og Ailin Furnes, Sørfold.

Tilbyr pårørendekurs og avlastning under kurset

Fauske, Saltdal og Sørfold kommune har gått sammen og tilbyr nå pårørendekurs for de bor sammen med personer med demens. Og mens kurset pågår får også de som har demens et tilbud fra fagfolk.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: - De pårørende er svært viktige for oss. Det er godt at vi kan gi noe tilbake, sier Ailin Mosti.

Hun er sykepleier i Sørfold og en av de seks fra tre kommuner som alle jobber i hukommelsesteam i sin kommune. Nylig var de samlet for å presentere og forberede pårørendekurset.

- Hukommelsesteamet er et lav-
terskeltilbud som bistår fastlegene med utredning og oppfølging, og gir veiledning, sier Katrine Mathisen, sykepleier i Fauske.

Mange tema

Høstens pårørendeskole starter onsdag 11. september. Da kommer lege Eirin Eilertsen og snakker om årsak og symptomer.

Onsdagen etter skal en Klaus Amundsen fra Kløveråsen fortelle om kommunikasjon med personer med demens.

25. september er det pårørende Kari Vold Larsen som skal snakke om følelsesmessige og fysiske utfordringer.

Etter høstferien, 9. oktober, er vergemål og fremtidsfullmakt tema når en representant fra Statsforvalteren kommer på besøk.

16. oktober går det i hjelpemidler og tilrettelegging, og tilbudene som finnes, for eksempel Solstua på Fauske.

30 plasser

Hver kurskveld vare tre timer. Etter foredragene blir man delt i gruppe for blant annet å snakke om hverandres erfaringer

Påmeldingsfristen er fristen er 31. august. Det er 30 plasser på kurset. I fjor var det flere søkere enn plasser. Om man får mange søkere, blir antallet pr familie begrenset sånn at flest mulig familier blir representert.

Det understrekes at kurset er åpent for alle slags pårørende. Ikke bare ektefelle, men barn, barnebarn og søsken eller andre med tilknytning.

Lærer av hverandre

Alt foregår på Fauske, og mens de pårørende er på kurs, gir demensforeningen et tilbud på Solstua, for de med demens.

- Tilbudet til pasientene under kurset for pårørende ble prøvd første gang i fjor, men da ble det ikke markedsført. Vi har sett at behovet er der. sier Katrine Mathisen.

Det har vært arrangert slike kurs i samarbeid mellom de tre kommunene siden 2011, og tilbakemeldingene er entydige. Både at det er nyttig å få råd fra helsepersonell, men ikke minst å snakke med
andre pårørende om hvordan de
opplever situasjonen.

Flere hundre

I 2025 vil det være 262 personer med demens i Fauske, 134 i Saltdal og 59 i Sørfold. I 230 rundt 20 prosent flere. I Norge er det 116.573 med demensdiagnose. Det er 2,12 prosent av befolkningen.

I de tre kommunene i Indre Salten er det stor forskjell blant de det gjelder. Noen mottar ikke hjelp, andre har dagtilbud, noen har av-
lastning og noen har hjemmetjeneste.

Og noen har kanskje alt dette. Felles for dem alle er at de har nytte av å lære mer, få kunnskap fra fagfolk og fra hverandre, mener damene fra kommunenes hukommelsesteam.

Powered by Labrador CMS