GIR SEG. Ketil Hugaas (66) takker for seg som kultursjef i Fauske kommune til høsten og flytter sørover til resten av familien sin. - Nå står vi akkurat der det ble tatt bilde av meg da jeg begynte i jobben for åtte år siden, kommenterte han da bildet ble tatt.
Espen Johansen
Kultursjef Ketil Hugaas:
Takker for seg i Fauske, flytter sørover og blir pensjonist
Kultursjef Ketil Hugaas (66) slutter i Fauske kommune til høsten og flytter sørover - men på latsiden skal han ikke ligge.
FAUSKE: - Jeg skal jobbe ut september måned, men vil nok når jeg flytter sørover til Ski der resten av familien bor, fortsatt holde meg igang med litt frilansaktivitet, sier Hugaas, og sier han ikke er typen til å bli sittende i en stol.
Han begynte i jobben i 2016, og fikk utfordringene kastet etter seg.
En idrettskonsulent-stilling som forsvant, en kommune som havnet på Robek-lista og en global pandemi er noe av det han har måttet jobbe gjennom.
Dårlig samvittighet
- Det har vært innholdsrikt og interessant. Men jeg har i perioder hatt dårlig samvittighet for familien i sør. Når det kommer noen knauser i veien, slik det jo gjør i livet, så var det perioder der jeg kjente på at "jeg burde vært der, ikke her", sier han.
Han kan ikke få fullrost kona Turid for støtten underveis, både til å ta jobben her og kjøpe huset i Sulis som nå er pusset betydelig opp og som snart kommer for salg.
- Ikke uerstattelig
Ved siden av jobben har han vært aktiv i kulturlivet gjennom å dirigere Sulitjelma musikkorps i sju år og Saltensambandet i tre.
- De tok vel avgjørelsen om at jeg skal flytte til etterretning, og med forståelse, sier han.
Ketil vil ikke snakke om hvilke tomrom han snart etterlater seg både her og der, men siterer Erik Bye;
- Kirkegårdene er fulle av folk som ble ansett som uerstattelige...
Mer Slusk?
Framover har han fortsatt noen sangoppdrag på blokka og han sonderer terrenget sørpå for å se om han finner noe han har lyst til å engasjere seg i. Kanskje blir det også mer av musikkspillet Slusk, som han selv skapte rundt 1990, sammen med Bjørn Erik Stemland.
- Vi spiller konsertversjonen på nytt igjen den 14. juni i Sulis og det blir veldig gøy. Jeg har ikke skrinlagt å føre det opp på utescene i Fagerli slik det en periode var planer om, men slikt er veldig dyrt...
Utfordrende situasjon
De åtte årene som kultursjef beskriver han som gode, men noen ting skulle han gjerne vært uten.
- Å være på Robek-lista merkes, og da er det lovpålagte oppgaver som går foran. Innenfor kulturen har vi kun to slike oppgaver: bibliotek og kulturskole. Men det gis ingen føringer for hvor mye og hvor mange som skal være ansatte. Derfor har hele kulturkontoret, med alle avdelinger, opplevd store kutt. Men i Fauske er det politiske føringer på at kultur skal være viktig, og uten Robek og deretter en pandemi hadde nok mye vært gjort på en annen måte, sier han videre.
- Jeg må få rose frivilligheten i Fauske, den er fantastisk. Og jeg deler svært gjerne ut roser og gode ord til de kulturansatte som jeg har jobbet sammen med i disse årene, legger han til.
- Idretten trenger sitt
At han i store deler av perioden har jobbet uten en kollega med ansvar for idrettsdelen av kulturlivet i Fauske synes han ikke er optimalt.
- Idrettsfeltet trenger sitt. Nå ser vi et etterslep på anlegg i flere idrettsanlegg, og jeg tror en kommune trenger en administrativ vaktmester for idretten, sier Hugaas men presiserer at det for det meste har vært en glede å jobbe som kultursjef i Fauske.
- Jeg har lært mye, og jeg føler jeg har gjort det jeg kunne med det jeg hadde. Å sette tæring etter næring har definitivt vært et gjeldende begrep.
Fauske i endring
Han har opplevd et Fauske som har endret seg, blant annet med flyktningestrømmen fra først Syria og nå Ukraina.
- Der er jeg stolt av at Fauske har vært og er et godt vertskap. Jeg er stolt av Slusk og som Sulis-væring er jeg naturlig nok også veldig stolt av filmen Sulis 1907. Jeg opplever at Sulis har et langt mer positivt omdømme og omtales på en helt annen måte i resten av kommunen enn det kanskje var tilfelle før. Det gleder jeg meg over, sier han.
- Og jeg gleder meg over Gata-festivalen som jeg jo var med på å få til og som lever videre, legger han til.
Kultur i hverdagen
- Hvilket råd har du til din etterfølger?
- Kultur er krevende, en evig avveining mellom formkrav og begeistring og man må ha begge med seg. I tillegg vil jeg minne om at det er flere hverdager enn festpremierer, og det meste av kulturen skjer på hverdagen. Det er korøvelser og fotballtreninger og alt det andre vi gjør som er kulturen, sier Hugaas.
Nå gjør han klar for siste sommer i eget hus, men slett ikke siste sommer i Sulis. Det er ikke en enveisbillett sørover han står med 30. september.
- Nei. De broene skal jeg ikke brenne. Ikke til Sulis og ikke til Fauske.