SAULO. Her står Cato A. Hultmann i et fargesprakende landskap med Nordre Saulo, et av hans favorittfjell og det høyeste fjellet på grensen mellom Norge og Sverige. Bildet har fått god plass i boka Norges skjulte perler. Foto: Cato A. Hultmann
SAULO. Her står Cato A. Hultmann i et fargesprakende landskap med Nordre Saulo, et av hans favorittfjell og det høyeste fjellet på grensen mellom Norge og Sverige. Bildet har fått god plass i boka Norges skjulte perler.

Sulitjelma med blant Norges skjulte perler

(SULTJELMA) Sulitjelma er havnet i godt selskap sammen med Lofoten, Røst og Værøy i boka Norges skjulte perler.

Publisert Sist oppdatert

Boka som har et opplag på 25.000 eksemplarer går til nye medlemmer av Norges Auto-
mobilforbund (NAF), mens etablerte medlemmer kan kjøpe den til rabattert pris.

Boka er en slags reisehåndbok som omtaler natur-, kultur- og turopplevelser som er godt skjult for de fleste.

Guidet av Cato

- Det er få steder som slår Sulitjelma når det gjelder kombinasjonen av mangslunken industrihistorie og spektakulære omgivelser med fjellvidde, tinder og breer, slår redaktøren av boka, Per Roger Lauritzen fast. Det er han som har skrevet kapittelet om Sulitjelma.

Han har brukt Cato A. Hultmann som guide, og gitt han en egen omtale i et kapittel med tittelen ”Norges fremste naturambassadør”.

På forsiden

Et eget bilde av Cato A. Hultman, der han skuer utover landskapet ved Nordre Saulo en høstdag, er med i kapittelet. Bildet har også havnet på førstesiden av boka.

”Dype gruver og høye fjell” heter kapittelet. Her får leserne historien om Sulitjelma og samen Mons Petter sitt funn av kobbermalm. Fjelltoppene rundt Sulitjelma blir behørig presentert, og nevnt blir også de mange gode fiskevannene.

Mye fint

- Å få Cato A. Hultmann til å anbefale en tur i disse fjellene er helt håpløst, skriver Lauritzen.

- Her er så mye fint, sier han.

Han benytter anledningen til å framheve ”sitt” fjell, Sluskhatten, som han sørget for å gi navn på, et navn som Kartverket godtok.

Men hvis han må velge framhever han det impoonerende toppmassivet rundt Suliskongen, med den 1909 meter høye regenten som er omgitt av sitt hoff av høyheter. Stortoppen på 1822 meter, Dama på 1781 meter og Knekten på 1711 meter.

Powered by Labrador CMS