Strømmen kan bli mye dyrere i nord
Et nytt strømsystem kan gi 27 prosent høyere priser i Nord-Norge neste år.
En ny metode for å utnytte strømnettet bedre skal etter planen komme i drift i starten av neste år. Det vil bety dyrere strøm i nord - og litt billigere strøm i sør, skriver NRK Nordland.
Strømnettet i Norden blir stadig mer komplisert. Stadig flere ønsker å knytte seg til nettet, forbruket øker og mye av den nye produksjonen er ustabil gjennom å være avhengig av vær og vind.
- Dette gjør det stadig mer krevende å fastsette riktig kapasitet i strømnettet, og det er behov for en annen metode enn den vi bruker i dag, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett i en pressemelding NRK referer til.
Når strøm sendes mellom områder må beregningene være presise slik at kapasiteten i nettet utnyttes maksimalt.
Der er det nå testet ut en ny metode - flytbasert markedskobling - i Sverige, Finland, Danmark og Norge og den skal implementeres i første kvartal i 2024.
Den nye metoden er ifølge NRK i hovedsak bedre enn dagens metode på to punkter:
Man beregner oftere hvor stor kapasiteten er mellom prisområdene, i stedet for å bruke et gjennomsnitt over tid for å beregne kapasiteten.
Man ser ikke bare på hvor mye kapasitet det er mellom to naboområder. Den nye metoden vil også beregne kapasiteten hos naboens nabo for å gi et mer presist bilde når man skal sende strøm gjennom flere prisområder.
Administrerende direktør i SKS handel, Jørgen Gunnestad sier til NRK at når man har flere områder som er koblet sammen, så gjelder det å finne ut hvordan man kan overføre kraft for å få mest mulig dit hvor det er størst behov, altså hvor prisen er høyest.
Det betyr at det noen ganger kan være best sende strømmen fra Nord-Norge til Sør-Norge via Sverige, mens det andre ganger er best å sende den gjennm Midt-Norge.
Dette skal føre til at strømprisen blir mer utjevnet enn den har vært, altså et mindre sprik mellom nord og sør og øst og vest. Høyere pris i nord, litt lavere i resten av landet.
Gunnestad sier at det er tallene slik situasjonen er nå, men at det kan endre seg og bli motsatt noen år fram i tid.