IKKE INTERESSERTE. Grunneierne Inger Normann Øien og Fredrik Nilsen var veldig skeptiske og helt negative til de foreliggende planene om en utbygging. Foto: Lars Olav Handeland
IKKE INTERESSERTE. Grunneierne Inger Normann Øien og Fredrik Nilsen var veldig skeptiske og helt negative til de foreliggende planene om en utbygging.

Informerte om vindkraft-planer:

Stor skepsis på folkemøte i Breivik

Planene om en eller flere vindturbinparker i tidligere Skjerstad kommune har satt fyr på befolkningen

Publisert Sist oppdatert

SKJERSTAD: Dette er snart det eneste samtaleemnet når folk treffes. Det diskuteres og undres, og mange spørsmål reises, og man kan ane en underliggende frykt for at planene kan bli realisert.

Selskapet bak planene om vinturbinparkene, Nordic Wind holder i disse dager orienteringsmøter rundt om i kommunedel Skjerstad.

Torsdag i denne uken var turen kommet til Breivik. Her hadde breivikfolk møtt mannsterkt frem, og salen i samfunnshuset i Breivik var på det nærmeste fullsatt.

Informerte

Representantene fra Nordic Wind, daglig leder Terje Dyrstad og prosjektleder Øyvind Nes var de som sto for informasjonen som ble gitt.

Daglig leder Terje Dyrstad holdt først en orientering om selskapet før han gikk over til å snakke om bakgrunnen for etablering av vindturbinparkene i kommunedelen.

Han poengterte at det grønne skiftet krever store mengder med elektrisk kraft for å erstatte bortfall av annen energi som oljen.

- Vi er et kraftselskap som produserer kraft til forskjellige formål, sa han blant annet.

Det betegnes gjerne PTX, kraft til ulike formål.

Dialog

Det var anledning til å stille spørsmål underveis, og allerede på dette tidspunktet ble det spørsmål og diskusjoner.

Deretter overtok prosjektleder Øyvind Nes. Han understreket at det grønne skiftet er å slutte med olje som energigrunnlag og gå over til fornybar energi. Utfordringen er å kunne produsere nok strøm når oljen er borte.

- Vi har allerede kraftunderskudd om vi skal nå de klimamålene som er satt, sa han.

Engasjerte

Det var mange spørsmål og kommenterer underveis. En lurte på om det virkelig var miljøvennlig å rasere naturen for å produsere kraft. Andre kommentarer gikk på faren for ojesøl fra turbinene, utskillese av mikroplast fra turbinbladene, påvirkningen på dyre- og fugleliv, de store naturinngrepene og hvilken betydning de ville kunne få generelt for folk og fe, der er store beiteområder i de planlagte områdene.

Også påvirkningen på jakt, fiske og friluftsliv ble understreket. Det var mange kritiske anmerkninger som til en viss grad ble parert
av Nordic Wind, mens andre ble hengende i luften.

Veien videre

Prosjektleder Øyvind Nes gikk så over til å beskrive fremgangsmåten for etablering av en vindturbinpark. Den består av fire faser. Den første fase, den vi er inne i nå og som går over 1-2 år kalles områdesøk/forstudie. Her undersøkes alle forhold som tenkes kan rundt etableringen av et eventuelt anlegg, herunder kontakt med grunneierne. Fase 2 som går over 3-5 år kalles tillatelsesprosess og består, enkelt sagt av kontakt opp mot offentlige myndigheter. Fase 3 er bygging og drift og varer opp mot 30 år. Siste fase, fase 4 er avvikling og tilbakeføring (til naturen slik den var) og varer opp til 2 år.

Negative

Ved en liten rundspørring til møtedeltagerne etter møtets slutt fikk man den oppfatningen at det var enkelte som var tvilsomme og usikre, mens andre og de fleste var klare motstandere av etablering av vindturbinparker i de berørte områdene Klettkovfjell, Ljøsenhammeren og Sandfjellet.

Alle pekte på de samme konsekvensene og naturskadene som følger med en slik utbygging.

Powered by Labrador CMS