PREMIER. Det var mange fine premier å velge i for alle som deltok i den geologiske skattejakten. Alle foto: Nordland nasjonalparksenter
PREMIER. Det var mange fine premier å velge i for alle som deltok i den geologiske skattejakten. Alle foto: Nordland nasjonalparksenterVANLIG. Orthoceras er en vanlig fossil i Norge i lag fra ordovicium.FINT MØNSTER. Kråkeboller har levd i havet siden sen ordovicium, for ca. 450 millioner år siden.SPENNENDE FOR DE SMÅ. Barna kunne prøve seg som steinhuggere.SOSIALT. Mange koste seg på tunet i finværet med kake, saft og bålkaffe.

Stor interesse for utdødde arter

Mer enn 200 små og store fant veien til Nordland nasjonalparksenter og markeringen av geologiens dag.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Årets tema var fossiler og det var ingenting å utsette på interessen for eldgamle utdødde arter. Fossiler er rester, avtrykk eller spor etter noe som tidligere har levd.

VANLIG. Orthoceras er en vanlig fossil i Norge i lag fra ordovicium.
VANLIG. Orthoceras er en vanlig fossil i Norge i lag fra ordovicium.

Fossiler kan være deler av selve organismen, slik som skjelett eller tenner, eller det kan være avtrykk av den. En tredje type er sporfossiler, for eksempel fotspor. Ofte sier man at noe er et fossil hvis det er mer enn 10 000 år gammelt. De eldste fossilene som er funnet er rester av bakterier som er mer enn 3500 millioner år gamle.

Nesten alt som lever dør og forsvinner uten å etterlate seg fossiler. Det krever et sammentreff av flere spesielle omstendigheter for å danne et fossil. Det viktigste er at det snarest mulig etter døden blir dekket av leire eller sand, slik at det blir beskyttet mot ødeleggelse og forråtnelse. Dette skjer lettest i vann, hvor det hele tiden synker ned partikler som legger seg på bunnen, derfor er de fleste fossiler fra organismer som har levd i vann.

FINT MØNSTER. Kråkeboller har levd i havet siden sen ordovicium, for ca. 450 millioner år siden.
FINT MØNSTER. Kråkeboller har levd i havet siden sen ordovicium, for ca. 450 millioner år siden.

Haitenner og blekksprut

Blant fossilene barna kunne lære om var den utdødde blekkspruten Orthoceras, som levde for mer enn 450 millioner år siden. Den hadde avlange skjell med fine mønstre og et gassfylt rør i midten som gjorde at den kunne stige eller synke i vannet.

SPENNENDE FOR DE SMÅ. Barna kunne prøve seg som steinhuggere.
SPENNENDE FOR DE SMÅ. Barna kunne prøve seg som steinhuggere.

En av de mest populære fossilene hos barna var haitenner. De første haiene levde for ca. 420 millioner år siden. Det finnes veldig mange fossile haitenner i verden fordi haiene bytter ut tennene sine hele tiden. En hai kan miste tusenvis av tenner i løpet av livet! Tennene til haien sitter i flere rader bak hverandre. Når en tann i fremste rad slites eller brekker av i kamp, så skyves en ny tann frem fra raden bak. Tennene haien mister synker ned på bunnen og blir begravet i sand og slam. Hvis en tann blir liggende urørt i tusenvis av år kan den bli til et fossil.

SOSIALT. Mange koste seg på tunet i finværet med kake, saft og bålkaffe.
SOSIALT. Mange koste seg på tunet i finværet med kake, saft og bålkaffe.

Geologisk skattejakt

I Besøkssenter nasjonalpark Nordlands utstilling kunne man finne poster med informasjon om ulike fossiler. Klarte man å svare på de ganske vanskelige spørsmålene så vanket det fine fossile premier.

Nasjonalparksenterets formidler kunne forsikre tvilende barn om at alle fossilene var helt ekte, og det var stor stas å kunne ta med ekte haitenner og flere hundre millioner år gamle blekkspruter hjem.

Powered by Labrador CMS