Administrerende direktør på Hepro, Kurt Kristoffersen viser stortingsrepresentant Siv Mossleth bedriftens bestselger, en løftestol. Foto: elin Kvamme Foto: Elin Kvamme
Administrerende direktør på Hepro, Kurt Kristoffersen viser stortingsrepresentant Siv Mossleth bedriftens bestselger, en løftestol.

Stoler med omsorg skal avhjelpe eldrebølgen

Hepro hadde nylig besøk av stortingsrepresentant Siv Mossleth, som oppdaterte seg på den nye velferdsteknologien.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Tett oppunder jul var stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) på bedriftsbesøk på Hepro i Saltdal. Hun ønsket å sette seg bedre inn i hva som skjer i bedriften akkurat nå.

Saltdalsbedriften, som utvikler og produserer hjelpemidler som skal gjøre hverdagen enklere for bevegelseshemmede og eldre har i år har markert 30-årsjubileum.

Var nysgjerrig

Administrerende direktør Kurt Kristoffersen syns det var hyggelig å få storfint besøk.

- Siv Mossleth hadde selv invitert seg på besøk, og det syns vi var hyggelig, og hun virket oppriktig nysgjerrig på det som skjer ved bedriften, sier han.

Mossleth ville oppdatere seg på om hjelpemidlene som blir produsert ved bedriften. Hun fikk også informasjon generert om historien til Hepro.

Velferdsteknologi

Saltdal utvikling var også til stede under bedriftsbesøket. Hun forteller om et interessant møte. Også direktøren syns det oppsto en verdifull debatt.

- Vi snakket om det å bli eldre og om problematikken rundt eldrebølgen som kommer sier Kristoffersen.

Dermed var begrepet velferdsteknologi et sentralt tema.

- Siv ville oppdatere seg både firmaet og området vi jobber innenfor, og hvordan vi kan bidra til at eldre kan bo lengre hjemme. Vi hadde noen gode diskusjoner rundt velferdsteknologi, sier direktøren.

- Et hjelpemiddel

Han mener denne diskusjonen godt kan vinkles om, i fra å handle om noe skummelt til å dreie seg om noe nyttig.

- Hva er velferdsteknologi, på hvilken måte bør man se på velferdsteknologien? Kanskje bør bevege seg litt bort fra at det er teknologi, men at det ikke minst er et hjelpemiddel på linje med andre hjelpemidler.

Stol med omsorg

Ifølge Kristoffersen jobber Hepro med å lage helhetlige integrerte løsninger.

- For eksempel at en løftestol kan gi beskjed om når man har sittet for lenge og bør endre sittestilling, at den kan måle puls og pust og gi proaktivt beskjed om at her er det endring i puls og pust. Og den kan gi beskjed om når man reiser seg og går ut av stolen.

Disse opplysningene skal gå videre til en hjemmetjeneste som kan følge med og vurdere situasjonen.

Personvern

- Er det et problem at mange frykter den typen livsstil, der de føler seg overvåket?

- Vi ser i løpet av de siste årene, at vi har hatt en oppmykning i med tanke på personvernlovgivningen. Det har vært mye diskusjon rundt trykkhetsalarm og sporing, en ser at det går an å begrense og anonymisere tilgangen.

Anonymisert

Ifølge Kristoffersen fins det altså mange grader av digitalt tilsyn.

- Det er ikke sånn at det står et kamera og tar opp 24 timer i døgnet. Overvåkningen vil være anonymisert, slik at du ikke skal se hvem som er filmet. Det kan man bare se hvis man går aktivt inn i systemet.

Mossleth var interessert i å snakke mer om hva velferdsteknologi skal være. Hun luftet også temaet budsjett på hjelpemidler, og hva denne potten går til.

Statlig støtte

I dag er det staten som fastsetter og betaler ut denne potten til kommunene. Men det pågår en diskusjon på om dette er noe som skal flyttes over til hver enkelt kommune.

- Vi er jo veldig heldig i Norge i dag, sier Kurt Kristoffersen om det å ha muligheten til å bruke mye penger på velferdsteknologi.

Han er spent på om det vil bli slik også i framtida.

- Det må vi se på, legger han til.

Powered by Labrador CMS