Ingelin Noresjø (43) fra Fauske ble hos Kongen i Statsråd 24. januar oppnevnt som statssekretær i samferdselsdepartementet. Den nærmeste etter samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Hun har jobbet mye med samferdsel mye med samferdselspolitikk, og også med samferdsel i den lange karrieren i partiet, men når hun nå er blitt statssekretær, er hun litt ekstra stolt av å ha vært bussjåfør.
- Den gang var det ikke så vanlig med unge, kvinnelige bussjåfører. Men man kjører ikke buss med musklene, man kjører med hodet. Sånn er det i politikken også; hodet er viktigst, sier Ingelin Noresjø, som synes buss-
sjåfør er et flott yrke.
- Man har mye ansvar. I all slags vær og på all slags føre skal man være punktlig med verdifull last om bord. Det er et viktig yrke, for det holder flyten i samfunnet ved å frakte barn og voksne til og fra skole og jobb.
- Så når regjeringen skal på blåtur til Sverige, melder du deg som bussjåfør?
- Ja, jeg har ikke kjøreseddel, men hvis man ikke trenger det, kan jeg melde meg frivillig.
Men nå er det politikk på heltid som teller, i en av landets fremste politiske posisjoner.
- Det er veldig hektisk her. Samferdsel engasjerer mange, det er stort trykk fra pressen, og mange beslutninger skal fattes veldig fort.
- Så fort at det blir dårlige beslutninger?
- Nei, men det gir mye jobb ut over kveldene for å sette seg grundig inn i sakene og danne seg et bakgrunnsbilde.
- Har du fått veldig stor makt nå?
- Har du allerede støtt på utfordringer?
- Ingen tvil om det. Jeg har ansvar for å utøve samferdselspolitikken i Norge. Jeg som statssekretær har spesielt ansvar for vei. Det betyr blant annet Statens Vegvesen og by-
vekstavtaler.
- Ja, den første uka på jobb skulle vi gi innspill for budsjett 2021. Det var krevende. Men det har også vært morsomme ting. Var nettopp på Nordstrand og åpnet en digital sykkelportal, sider på nett der man lærer seg å bli trygg på sykkel i trafikken.
- Er det mer behagelig å være statssekretær, du kan jo skjule deg bak ministeren?
- Jeg er veldig glad for å ha en trygg politiker som minister. Knut Arild håndterer presse og debatter så enkelt fordi han er så vant. Men vi har også stor myndighet i å fremme politikk og ta beslutninger.
- Er dette en godt betalt jobb?
- Ja. 994.000 kroner i året er godt betalt.
- Har du privatsjåfør og blir du hentet i svarte biler?
- Ikke privatsjåfør, men hvis det passer å sitte på med en statsråd i svart bil, så gjør jeg gjerne det.
- Da er du ivrig å komme deg inn i en svart bil?
- Der i såfall for å få skyss, ikke fordi det er en svart bil.
- Hva går jobben ut på?
- 70 prosent politisk arbeid med møter og vurderinger, 30 prosent kontakt med media og møte folk ute, for eksempel veiåpninger og dens slags.
- Hvis du skal være ærlig, og det har jo du for vane, så er det vel Fremskrittspartiet som har all ære for at det skjer så mye på samferdsel i Norge?
- Det kan jeg helt ærlig si at Frp skal ha stor takk og honnør for en satsing på samferdsel som vi aldri har sett maken til. På seks år er den årlige bevilgningen på statsbudsjettet økt fra rundt 40 til 75 milliarder. Det er nesten ei dobling. Det ser vi i Salten og det ser vi i Nordland med alt som er satt i gang. Det bygges og graves.
Men nå blir de strammere tider. Det blir fortsatt mye til samferdsel, men vi har en annen fokus enn Frp. Vi vil ha mer fokus på sikkerhet og klima.
- Er samferdsel egentlig en hjertesak for KrF, er ikke det mennesker og barn og de svake og fattige som står KrF-hjertene nærmest?
- Jo, men samferdsel går inn i alle livets områder. Vi ser at våre egne medlemmer er opptatt av samferdsel, enten det er fergepriser, hullete veier, skilting eller rasteplasser. Det har betydning for næringsliv bosetting og trivsel. Det engasjerer bredt og omfatter egentlig alle KrFs hjertesaker.
- Men for eksempel alle tiggerne i Oslo sentrum, Menneskeskjebner alle sammen. En halvmeter mindre veibygging, og du kunne hjulpet alle sammen?
- Det er alltid vanskelig å sette ting opp mot menneskeverdet, og vi kan alltid gjøre mer for mennesker som har det dårlig. Der vil KrF alltid være.
- Samtidig må vi ha en god infrastruktur i samfunnet. Det betyr ikke at vi slutter å bry oss om tiggeren bare fordi i vil ha mer asfalt. Vi må klare begge deler.
Ingelin Noresjø sier hun savner fjell og sjø hjemmefra når hun er i Oslo. I tillegg til roen, at ikke alt skal skje så fort. Og
familien selvfølgelig. For å legge bedre til rette prøver man å ordne det sånn at hun har hjemmekontor hver mandag. Dermed blir det tre av ukas dager hjemme.
Og i Oslo bor hun i ei sentrumsnær leilighet der hun kan ta imot familien.
- Ungene begynner å bli store etter hvert, men det er klart det er en pris å betale. Samtidig har jeg mann og barn som støtter meg og heier på meg. Det er godt å vite.
- Med deg som statssekretær er vel E6 utenom Fauske sentrum besluttet i løpet av et par uker?
- Det er en del av prosessen med Nasjonal transportplan, men jeg jobber med saken, Har allerede hatt et møte med Kenneth Svendsen da jeg hadde hjemmekontor sist mandag.
- Men har du som statssekretær makt til å kjøre fram en sånn lokal sak?
- Hvis geografi ikke hadde noe å si, kunne jo hele regjeringen komme fra Oslo eller
Bergen. Klart det jar betydning hvor vi kommer fra.Det handler om erfaring og lokalkunnskap
- Så nå flytter du dette fra 75. plass til 3.plass på ei liste i ei skuff i departementet?
- En sånn sak følger veldig fastlagte prosesser og metoder. Men når vi kommer så langt at det er klart for prioritering, da har jeg stor politisk innflytelse, sier Ingelin Noresjø.
STIG BJØRNAR KARLSEN