SENT SVAR. I år fikk flere elgjegere sent svar på søknadene om jakt. Noen fikk ikke svar før elgjakta startet 25. september, og noen fikk svar først i november. Foto: Arkivfoto
SENT SVAR. I år fikk flere elgjegere sent svar på søknadene om jakt. Noen fikk ikke svar før elgjakta startet 25. september, og noen fikk svar først i november.

Elgjakt i Sørfold

Statsforvalteren: - Uheldig å bryte frist

Ifølge Statsforvalteren er ikke Sørfold kommune alene om bryte behandlingsfristen for søknader om elgjakt, men de liker det ikke.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD/BODØ: Sørfold kommune har fått kritikk for ikke å overholde fristen for behandling av saker som har med hjortevilforvaltning å gjøre, nærmere bestemt søknader som omhandler årets elgjakt.

- Det er selvsagt uheldig at søknader ikke behandles innenfor gjeldende frister. Fristen i forskrift om forvaltning av hjortevilt paragraf 11 første ledd er absolutt. Det er imidlertid ikke slik at manglende overholdelse av fristen får noen direkte virkning, sier seniorrådgiver Hanne Karbøl Hanssen hos Statsforvalteren i Nordland.

De er klageinstans for vedtak i saker som gjelder hjorteviltforvaltningen i kommunene.

Les også: - Vi skal holde fristene

- Må ta grep

Karbøl Hanssen sier at det nok i mange kommuner er slik at det ikke er store endringer i valdene fra år til år, slik at godkjenning av vald som regel er noe kommunen ikke trenger å bruke mye tid på.

- Når det et år fremmes flere søknader om godkjenning av nye vald, ser vi at dette kan gi kom-
munen en utfordring når det gjelder å få behandlet søknadene. Vi forutsetter imidlertid at kommunen da tar de grep som er nødvendige for å håndtere sakene innenfor de frister som gjelder.

- Vi er kjent med at dette er noe som skjer, men kan ikke si om det er et vanlig problem.

Les også: Kontrollutvalget utreder saken

Konsekvenser

Noen av søkerne hadde ennå ikke fått svar på søknadene om godkjenning av vald forrige uke.

- Dette er selvsagt også uheldig, men vi er ikke kjent med hvilke praktiske konsekvenser dette har fått, sier seniorrådgiveren.

Hun ser derimot en annen uheldig konsekvens av manglende vedtak.

- Det mest uheldige er etter vår oppfatning dersom manglende behandling av nye søknader om godkjenning av vald har gjort at det er jaktet på eiendommer som har trukket seg ut av tidligere godkjente vald. Jaktretten tilhører grunneier hvis ikke annet er bestemt, og jakt på eiendommen uten samtykke fra grunneier skal ikke skje.

Tre til seks saker

- De som ikke har fått noe vedtak, kan dermed ikke klage på et eventuelt avslag. Hva mener dere om det?

- Dette er selvsagt også uheldig, sier Hanne Karbøl Hanssen.

- Dere er klageinstans i slike saker. Får dere mange klager årlig?

- Statsforvalteren er klageinstans for kommunens vedtak etter hjorteviltforskriften, og behandler årlig cirka tre til seks saker, der de fleste av disse gjelder elg. Sakene gjelder for eksempel godkjenning av vald, tellende areal og fravik fra minsteareal.

- Skaper uklarhet

I den kritikken som har kommet mot Sørfold kommune, gjelder det blant annet at de bruker betegnelsen «storvald» i stedet for vald eller bestandsplansområde. Ifølge Hanne Karbøl Hanssen er ikke det uvanlig.

- Det er ikke uvanlig at kommunene opererer med noe andre benevnelser enn det dagens hjorteviltforskrift gjør. Vi er kjent med at flere kommuner i Nordland bruker for eksempel «storvald» og «driftsplanområde». Dette er etter vår oppfatning egnet til å skape uklarhet, men det må uansett forutsettes at godkjenninger skjer som enten vald eller bestandsplanområde, sier hun.

- Merkelig

I et av brevene fra Daniel Koskinen som er ansvarlig for det omsøkte elgvaldet Skjærlia, påpeker han at kommunens administrasjon i 2019 endret en søknad om et elgvald til å være en søknad om et jaktfelt (mindre geografisk område innenfor et vald). Dette stusser seniorrådgiveren på.

- Jaktfelt er ikke noe som skal godkjennes av kommunen, så det framstår for oss som merkelig å endre til en søknad om godkjenning av jaktfelt. Det er uansett slik at kommunen ikke uten videre kan endre på en søknad om godkjenning av vald, sier Hanne Karbøl Hanssen.

Har fått kopi

Statsforvalteren har mottatt kopi av to henvendelser som er sendt fra Sørfold Øst Bestandsplanområde til Sørfold kommune, samt kommunens e-post om at saken skulle håndteres av kommunedirektøren.

- Er det aktuelt for dere å gjøre noe vedrørende det som har kommet fram?

-Vi er klageinstans for kommunale vedtak etter hjorteviltforskriften, men har ikke noen rolle når det gjelder generell veiledning av kommunene på dette området. Vi kan ikke formelt behandle saker før vi får dem oversendt fra kommunene som klagesaker. Dersom vi får henvendelser som går på manglende behandling av slike saker i kommunen, vil det være aktuelt å ta kontakt med aktuelle kommuner for å etterspørre videre behandling, avslutter Karbøl Hanssen.

Svarer senere

Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er forelagt kritikken fra Statsforvalteren, men hadde ikke anledning til å svare på det til onsdagens papirutgave.

Powered by Labrador CMS