KLAR TALE. Fauske SV ved leder Ole Orvin mener det må ryddes opp i gammel forurensning i Sulitjelma og at det er staten som må ta ansvaret. Foto: Foto: Maria Edvardsen
KLAR TALE. Fauske SV ved leder Ole Orvin mener det må ryddes opp i gammel forurensning i Sulitjelma og at det er staten som må ta ansvaret.

- Staten må rydde opp

Fauske SV mener det må ryddes opp i gammel forurensning i Sulitjelma og at det er staten som må ta ansvaret.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: I forrige uke fremmet SV’s Lars Haltbrekken et forslag på Stortinget om å sikre at nedstengte forurensende gruver rundt om i landet blir ryddet opp i.

Dette gjelder blant annet også Sulitjelma Gruver.

Viktig for ny drift

Partiet mener det er viktig å rydde i gammel forurensning ikke bare fra et miljøståsted, men også for å sikre ny drift

- I Sulitjelma jobbes det for oppstart av ny gruvedrift på kobber- og sinkforekomster. Det planlegges en produksjon opp mot 400.000 tonn råmalm årlig og cirka 70-80 ansatte. I tillegg kommer ringvirkninger for tjenester innenfor service og transport. Søknad om utslippstillatelse er oversendt departementet fra Nye Sulitjelma Gruver, sier leder i Fauske SV, Ole Orvin.

- På overtid

Staten har etter hjemfallet ansvaret for opprydding etter tidligere års gruvedrift i Sulitjelma.

Fauske SV er tydelig på ansvarsforholdet, men mener samtidig at manglende opprydding ikke må være til hinder for oppstart av ny etablering

- Det er utrolig viktig og på overtid å rydde opp etter de gamle gruvene. Nedlagte gruver forurenser vassdrag flere steder i landet, og truer liv for fisk og andre arter som lever i og av vannet som forurenses, fortsetter han.

- Må ta ansvaret

15 gruveeiendommer som ikke lenger er i drift er hjemfalt og dermed staten sitt ansvar.

- Regjeringa må ta ansvar og sørge for opprydning i eget rot, men vi må også sikre at forurensningen fra gruvene som staten i dag ikke har ansvaret for blir rydda opp i, sier Orvin videre.

Orvin opplyser at sakens bakgrunn er at Sulitjelma gruve er blant de mest forurensende gruvene i Norge. Den er per nå ikke i drift, men ny oppstart er under planlegging.

Svært forurenset

Nærings- og fiskeridepartementet er eier av 15 gruveeiendommer som hjemfalt til staten etter avslutning av drift i henhold til industrikonsesjonsloven som trådte i kraft i 1917.

Tre (Løkken Verk, Folldal Verk og Sulitjelma Gruver) av disse 15 gruvene er blant de mest forurensede gruvene i Norge.

Nye gruveplaner

Nye Sulitjelma Gruver (NSG) fikk godkjent av Fauske kommune i 2016 områdereguleringsplan med en rekke konsekvensundersøkelser

I 2020 ble søknad i henhold til forurensningsloven sendt for å få tillatelse til å deponere avgang fra oppredningsverk.

Søknaden ble sendt Miljødirektoratet og er fortsatt under behandling. Bak søknaden ligger det mye arbeid og forskning på hva skjer i Langvatnet med nytt deponi.

- Drift under jord

Konklusjonen nå er at det ikke blir mer forurensning enn det er i dag. Av Miljødirektoratet er Langvatnet definert som et deponi på grunn av forurensning fra tidligere gruvedrift

NSG skal ikke berøre gamle gruveområder som i dag er fylt med vann, men all gruvedrift skal foregå under jord.

NSG skal gjenbruke bygninger og infrastruktur som tidl ble brukt til gruvedrift, og det planlegges elektrisk drift av gruva.

Pilotprosjekt

Orvin opplyser også at reindriftsnæringen er positiv til ny gruvedrift, og det samme gjelder lokalbefolkingen.

- Nordland fylke har NSG som et pilotprosjekt for å se på en mer samkjørt saksbehandling, og NSG jobber for tiden videre med detaljregulering og diverse andre tillatelser, sier Ole Orvin.

Powered by Labrador CMS