SSTORLAKS. Kenth Nyberger fikk denne laksen på 16,5 kilo i Saltdalselva i fjor. I år kommer det til å bli færre svensker å se i elva på grunn av korona-situasjonen. Foto: Ulf Törnblom
SSTORLAKS. Kenth Nyberger fikk denne laksen på 16,5 kilo i Saltdalselva i fjor. I år kommer det til å bli færre svensker å se i elva på grunn av korona-situasjonen.

Spent på årets lakse-sesong i Saltdalselva

(SALTDAL) Klokka 12 i kveld åpner Saltdalselva for laksefiske. Leder i Saltdal elveeierlag, Roger Ingvaldsen er spent på hvordan denne sesongen blir.

Publisert Sist oppdatert

Saltdalselva har hatt mange svenske laksefiskere på besøk, men i år blir de forhindret fra å komme på grunn av korona-tilstanden.

- De er fortvilt fordi de ikke kommer seg over grensen. Derimot forventer vi en oppsving av danske fiskere som kommer til Norge Det betyr at vi får endel nye fiskere, men i sum blir det nok en sesong med færre fiskere enn vi har hatt de siste årene på grunn av covid19-restriksjonene, sier Roger Ingvaldsen.

Mer fisk i elva

Han forteller at rapporten fra gytefisktellingen høsten 2019, gir en indikasjon på at det er mer gytefisk i elva.

- Vi har hatt en vekst i gytebestanden. Ut fra de målene vi har satt, har vi en 99 prosent måloppnåelse på fjorårets telling. Vi har ikke hatt så høyt resultat siden 2015, forteller Ingvaldsen.

Skal høste

Han tror det er et resultat av de nye fiskereglene som endret beskatningen i fjor der man sparer på voksen laks.

- Voksen fisk settes tilbake i elva for å bygge opp en kratigere gytebestand. Vi beskatter kun små og mellomstor laks til vi får en bærekraftig gytebestand, sier lederen av elveeierlaget.

- Målet er å få en så kraftig bestand at vi kan beskatte all laks. Saltdalselva skal ikke bli en fang og slipp-elv, på sikt skal vi kunne høste av overskuddet i elva, sier han.

Det er for øvrig kvote for fiskerne både når det gjelder laks, sjøørret og sjørrøye i Saltdalselva.

Vannføring

I Saltdal har de vært spent på vannføringen ettersom det har vært mye snø i fjellet. En stund var det stor frykt for flom.

- Men snøsmeltingen skjedde kontrollert, og det kom lite nedbør. Elva har vært stor en periode, men ikke voldsom. Den siste uka har vannføringen gått betraktelig ned, størrelsen gjør at den absolutt er fiskende i.

Lokale fiskere

Elveeierlaget regner med at det blir mindre folk i elva denne sesongen, men håper at lavere etterspørsel fra svensker kan kompenseres med lokale fiskere.

- Vi er glad dersom flere lokale fisker bruker elva vår. Det er viktig for oss at de som bor i omliggende kommuner føler et eierforhold til elva, sier Roger Ingvaldsen.

For ungdom

- Dessuten er vi avhengig av at den oppvoksende generasjonen forvalter elva i framtiden.. Derfor vil vi ha etpar større ungdomsaktiviteter i sesongen. Vi skal ha en en villakscamp der vi inviterer ungdom til opplæring blant annet i flueskasting med ulike kasteteknikker, fluebinding og hvordan de skal bevare fisk de har fått.

Desinfisering

De siste kvelden har en egen oppsynsgruppe organisert seg. De har også satt opp deinfisering-stasjoner som er lett tilgjengelig for tilreisende. Tidligere har det vært fire stasjoner, i år er det fem ettersom det er kommet en ny en i Lia. De andre er på Storjord, Nordnes, Røkland og Nerauran rasteplass.

- Det er selvbetjente stasjoner med skap, der det er instruksjoner på flere språk. Det er også informasjonsmateriell, der fiskerne får hjelp til å se forskjell på laks og sjøørret. Desuten får de få vite hvordan man skal ivareta fisk som skal gjenutsettes. Vi har fokus på at det skal skje på en human måte. Dessuten er det konvolutter til skjellprøve som vi oppfordrer alle til å bruke. De som skriver opp telefonnummeret sitt får tilsendt prøve-resultatet på SMS fra Norsk institutt for naturforskning (Nina), sier Roger Ingvaldsen.

Powered by Labrador CMS