GJESTER LINDMO. Rakel Nystabakk er hovedpersonen i «Sau». Her sammen med en annen av filmens stjerner, Ståle - en sau med en veldig stor personlighet. Fredag kan du se henne og søsteren på NRK. Foto: FX Produksjoner AS
GJESTER LINDMO. Rakel Nystabakk er hovedpersonen i «Sau». Her sammen med en annen av filmens stjerner, Ståle - en sau med en veldig stor personlighet. Fredag kan du se henne og søsteren på NRK.

Søstrene Nystabakk er gjester på ukas Lindmo

Dokumentarfilmen SAU har snart premiere. Fredag er Rakel og Rebekka Nystabakk med på NRK-programmet Lindmo.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Det nærmer seg premiere på "SAU", dokumentarfilmen som foldværingen Rebekka Nystabakk har regissert. Hovedpersonen i filmen er søsteren Rakel Nystabakk som har overtatt familiegården på Engan.

Fredag 12. januar kan du se dem i beste sendetid på NRK, nærmere bestemt på Lindmo.

- Det blir nok litt rart, men jeg tror det går bare godt. Jeg har samlet en liten heiagjeng i salen, så det føles godt, sier Rakel Nystabakk.

På hjemmebane

Tv-programmet spilles inn onsdag, og vises på NRK fredag.

Neste helg er det førpremierer i hjemkommunen.

- Etter all sannsynlighet kommer jeg til å være til stede på bygdekinoen i Mørsvik, men det er med et lite forbehold. Kona mi er gravid og har snart termin, så det kan bli litt tight.

Både óg

- Hvordan er det å være hovedperson i en dokumentarfilm som snart skal vises til publikum?

- Man får litt ekstra oppmerksomhet, og jeg har egentlig ikke søkt den for min egen del. Det er litt både óg, for jeg vil gjerne nå ut til flest mulig med budskapet, samtidig som jeg ikke vil være mer eksponert enn nødvendig.

Les også: Nå lages det film om familiegården

Viktig budskap

Selv om det er Rakel og generasjonsskiftet på hjemgården filmen handler om, så handler den egentlig om et større perspektiv og landbruket som helhet.

- I forbindelse med at jeg og kona flyttet hjem og skulle ta over gården, snakket jeg og Rebekka om at de fleste vet så lite om landbruk i det hele tatt, hvordan mat produseres og hvordan generasjonskifter foregår. Vi hadde lyst til å si noe om det, samtidig som vi ville dokumentere generasjonsskiftet. Det var en gylden anledning for å skape en ramme rundt budskapet.

- Si litt mer om budskapet?

- Det handler om hva slags landbruk og matproduksjonen vi vil ha. Jeg driver tradisjonelt og det er noen viktige verdier rundt det som står for fall. Utviklinga går fort, så det føltes viktig å dokumentere det. Er vi fornøyd med den retninga vi går i og er vi fornøyd med det som forsvinner på veien?

Folk er spente

- Hva slags tilbakemeldinger har du fått fra folk så langt?

- Mange sier de er spente og gleder seg til å se, så det handler mest om forventninger, siden det bare er traileren som er vist foreløpig.

Rakel har sett filmen i ulike versjoner etter hvert som den har blitt klippet, og noen av de nærmeste har også fått se den.

- Det er rart å se seg selv og sin egen hverdag på en skjerm, men man kommer over det.

Hun tror filmen blir både artig og emosjonell.

- Jeg håper den står til forventningene, sier hun.

Flere førpremierer

Det er verdenspremiere på dokumentarfilmen under filmfestivalen i Tromsø fredag 19. januar. Deretter er bygdekinoen i Mørsvik det første stedet man kan se filmen. Lørdag 20. januar er det hele to forestillinger på bygdekinoen. Da serverer grendelaget fenalår, flatbrød og rømme til alle som vil ha.

Like før Saltenposten gikk i trykken tirsdag, var det bare 35 av 80 billetter igjen til forestillingen klokken 17. Det er flere billetter igjen til forestillingen klokken 19:30.

Regissør Rebekka Nystabakk vil være til stede på førpremierene, ikke bare i Mørsvik. På Fram kino i Bodø vises filmen klokken 11:30 og 18 på mandag 22. januar. I Fauske kino kan man se filmen tirsdag 23. januar klokken 18. Selve norgespremieren er fredag 26. januar.

Powered by Labrador CMS