MÅ REDUSERE DRIFTA. Administrasjonsutvalget i Sørfold, som består av politikere og tillitsvalgte, behandlet forslaget til budsjett og økonomiplan tirsdag denne uka. Foto: Eva S. Winther
MÅ REDUSERE DRIFTA. Administrasjonsutvalget i Sørfold, som består av politikere og tillitsvalgte, behandlet forslaget til budsjett og økonomiplan tirsdag denne uka.

Sommerjobber og kurs står i fare

Salg av konsesjonskraft berger 2023-budsjettet, men det må likevel gjøres kutt i drifta.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Det siste året har Sørfold kommune foretatt flere grep og utredninger for å redusere driftsutgiftene varig, men det var likevel vanskelig å få lagt fram et balansert budsjett for politikerne.

Tirsdag denne uken behandlet administrasjonsutvalget og formannskapet forslaget til driftbudsjett, og økonomiplan 2023-2026 med investeringsbudsjett for 2023.

Varig effekt

Økonomisjef Kjellaug Bendiksen forklarte at forslaget til driftsbudsjett bygger på budsjettet for 2022, samt de endringene som ble vedtatt tidligere i høst om for eksempel ny organisasjonsstruktur og flytting av ungdomstrinnet i Røsvik. Men det er ikke nok.

- Vi må ta ned utgiftene for å komme i balanse, og det må være varig effekt, mener hun.

God pris på salg av konsesjonskraft berger budsjettet til neste år, mens andre inntekter er usikre - som inntektene fra Havbruksfondet. Derfor må drifta kuttes ytterligere.

Vakante stillinger

For å komme i havn, har administrasjonen derfor foreslått å sette kompetansemidler til kroner null neste år, noe som betyr at det ikke blir penger til kurs for andre enn politikerne.

Penger til ekstrahjelp er satt i null, og ledige stillinger holdes vakant i seks måneder.

- Ved overtallighet av for eksempel lærere, kan de eventuelt gå inn i ledige stillinger. Samtidig gjør det at vi reduserer utgifter. Det blir merarbeid for de som er i organisasjonen, men her er vi alle for én. Alle stillinger sees på som like viktige.

Det er også foreslått å kutte sommerjobb for ungdom.

Ba om utredning

Ordfører Gisle Hansen (Sp) fikk resten av medlemmene i møtet med seg på et tilleggsforslag.

- Jeg ønsker at administrasjonen utreder konsekvensene av å kutte sommerjobb for ungdom, kompetansemidler for ansatte, samt la landbruksstillinga stå vakant. En mulighet til å dekke dette, er ved å sette ned låneavdragene, sa han.

Både budsjettforslaget og tilleggsforslaget ble enstemmig vedtatt.

Flere reagerer

Det ble ikke den store debatten i møtet, men flere av representantene uttrykte bekymring for situasjonen.

- Jeg er bekymret over at vi tar en enkel løsning og setter ned avdragene på lån uten å se mer på drifta. Med det skyver vi bare problemene foran oss, sa Sten Robert Hansen (H).

Svend Håvard Bakken som var inne som vara for Ap var heller ikke nådig.

- Vi i Arbeiderpartiet har presisert over år at vi har for høy drift. Vi berges av penger vi vet er usikre, og bruker av fond. Vi har ingenting å gå på. Ut fra den prosessen som har vært, mener jeg arbeidet med nedtrekk har kommet altfor kort. De nedtrekkene vi må gjøre for å drive økonomisk, er ikke gjennomført, slo han fast.

Minus i år

Rune Edvardsen (Ap) stilte spørsmål om hvordan resultatet for 2022 ser ut foreløpig.

- Hvor mye minus kan vi risikere å dra med oss videre? spurte han.

Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl bekrefter at de antar det ender på minus to-tre millioner. Økonomisjefen også varslet dette i forbindelse med forrige økonomirapport.

- Hvis vi får så mye mindre fra Havbruksfondet som det kan se ut for, kan det blir 10 millioner kroner i minus. Om vi da tømmer disposisjonsfondene, har vi kanskje seks millioner kroner som vi har et halvt år på å finne ut hvordan vi skal dekke inn. Klarer vi ikke det, kommer vi på Robek-lista. Det er mye usikkerhet og store tall, sier Kjellaug Bendiksen.

Powered by Labrador CMS