AMBISJONER. - Vi har ambisjoner om at arbeidet med pitesamisk ordbok skal ferdigstilles i løpet av 2024. Disse midlene har mye å si for arbeidet videre, sier daglig leder for Duaddara ráfe, Stig Morten Kristensen. Her avbildet i forbindelse med en annen pitesamisk utgivelse. Foto: Duaddara ráfe/Astrid Marie Holand
AMBISJONER. - Vi har ambisjoner om at arbeidet med pitesamisk ordbok skal ferdigstilles i løpet av 2024. Disse midlene har mye å si for arbeidet videre, sier daglig leder for Duaddara ráfe, Stig Morten Kristensen. Her avbildet i forbindelse med en annen pitesamisk utgivelse.

- Skal være klar i 2024

Nordland fylkeskommune har bevilget 150.000 kroner til pitesamisk ordbokprosjekt. - Et veldig viktig tilskudd.

Publisert Sist oppdatert

SÁPMI: - Vi har ambisjoner om at arbeidet med pitesamisk ordbok skal ferdigstilles i løpet av 2024. Disse midlene har mye å si for arbeidet videre.

Det forteller daglig leder for Duaddara ráfe - bidumsáme giella- ja kultuvvraguovdátj, pitesamisk språk- og kultursenter, Stig Morten Kristensen.

Fortgang

- Arbeidet med ordboka har pågått i lang tid allerede. Med dette tilskuddet kan vi for eksempel lønne dem som jobber med den, slik at det kan være en prioritet og kanskje ferdigstilles alt til neste år, sier han.

Duaddara ráfe har tidligere hatt besøksadresse i Beiarn. De så seg nylig tvunget til å selge eiendommen for å finansiere andre tiltak, for å bevare det pitesamiske.

- Olve Utne, seniorrådgiver ved Nasjonalbiblioteket, er tilknyttet pitesamisk senter som redaktør og oversetter for ordbok-prosjektet, ”BidumBágo”. Han har jobbet med boka i lang tid, men ble offisielt ansatt i mars i år. Arbeidet har resultert i at 7700 pitesamiske ord er samlet som en digital ressurs, som du kan finne via nettsiden vår sállto.no, forteller Kristensen.

REDAKTØR. Olve Utne er seniorrådgiver ved Nasjonalbiblioteket og tilknyttet pitesamisk senter som redaktør og oversetter for ordbok-prosjektet ”BidumBágo”. Foto: Duaddara ráfe
REDAKTØR. Olve Utne er seniorrådgiver ved Nasjonalbiblioteket og tilknyttet pitesamisk senter som redaktør og oversetter for ordbok-prosjektet ”BidumBágo”.

Digital ressurs

Prosjektet finnes i dag utelukkende som nettside og app. Her finner du oversettelser mellom pitesamisk og hver at språkene bokmål, nynorsk, svensk, tysk og engelsk.

- Det er en betydelig jobb som er lagt ned allerede. Denne ordbok-utgivelsen blir et monument over det språkarbeidet som er gjort i pitesamisk område de siste fem-seks årene, sier pitesamen.

Den 8. mars i år var en historisk dag for pitesamisk språk, da Sametingets plenum enstemmig anerkjente pitesamisk og umesamisk som selvstendige og unike samiske språk.

Etterspurt

Kristensen er glad for at de har nådd opp hos Nordland fylkeskommune og fått midler til ordboka, som er et veldig konkret tiltak i arbeidet med formidling, revitalisering og bevaring av pitesamisk kultur og språk.

- Vi imøtegår nå en etterspørsel fra dem som i lang tid har ønsket seg noe håndfast, en bok å holde i handa i arbeidet med revitalisering og opplæring i det pitesamiske språket, forklarer Kristensen.

Han er på den andre siden kritisk til vurderingene som gjøres forhold til hvem som blir tilgodesett når midlene skal fordeles, blant annet hos Sametinget.

Viktig jobb

- Dette tilskuddet er ekstra viktig fordi det går til et prosjekt som direkte og uavkortet får til å fremme pitesamisk språk og kultur. Vi er ikke bortskjemt med tilskudd til den viktige jobben som gjøres gjennom pitesamisk senter.

Kristensen er skuffet over at arbeidet med det pitesamiske språket og kulturformidling ble forbigått av Sametinget da midlene skulle fordeles i 2023.

- Dessverre opplever vi at en del tilskudd, ikke treffer helt blink. Noen av prosjektene som blir tilgodesett av Sametinget, går til enkeltstående prosjekter med få- eller ingen ringvirkninger for det pitesamiske miljøet som helhet. Disse gir ikke noen konkret positiv effekt på pitesamisk kulturformidling eller språk, og må derfor sies å være bomskudd fra samenes folkevalgte organ i Norge avslutter Kristensen.

Powered by Labrador CMS