Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

På kanten

- Skal du seriøst spise det?

Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det virker som den maten jeg har vokst opp med framstår som helt uspiselig for den oppvoksende slekt.

Publisert Sist oppdatert

Jeg synes faktisk det virker som også stadig flere voksne er blitt mer skeptiske til det som før var helt vanlig.

Tenkt at gammelseien, selve grunnfjellet i nordnorsk kosthold, den er blitt ikke bare uspiselig, men nærmest livsfarlig. Det kan nemlig dannes farlig bakterievekst i den om den lagres feil.

Det er jo nesten ikke til å tro at vi ikke lå strødd av konstant matforgiftning, alle mann.

Jeg husker da jeg var liten, hvor glad jeg var i mat som ikke alle var like store fans av. Selv den dag i dag er jeg han fyren som hadde med seg blodpølse i matpakken på fotballkamp på Rusånes.

Men altså, det er jo veldig godt med blodpølse. Hvorfor kan man ikke spise det, liksom?

Jeg har alltid hatt en stor entusiasme for blodkaker også. En mørkebrun pannekake med sirup, laget av blod og mel og alt annet som trengs for å lage noe så godt.

Jeg har mange kjepphester, og én av dem er at det ikke er lov å si at man ikke liker noe før man har smakt det. Og smakt med et åpent sinn.

I disse dager bugner det med det som kanskje er den beste fiskeretten av dem alle, skreien. Å få servert den nytrukne torsken, og nyte den med de to beste tilbehørene som finnes, lever og rogn, er det nesten ingenting som kan slå.

Jeg elsker det virkelig. Det er nesten ikke til å fatte at en eneste fisk kan inneholde alt man trenger for det som kun kan kalles et komplett måltid. Hadde den hatt potet inni seg også, kan man virkelig si at perfeksjonen var oppnådd.

Men det er ikke så lett å få gehør for dette hos alle. Det er mange som vegrer seg for å smake på lever og rogn, bare fordi det kanskje ser litt rart ut. Men på den andre siden, det er jo mange som synes det å spise fisk er en risikosport i seg selv.

Det er leit, for det er mye god mat i det som kanskje ikke ser så rett ut, eller høres vanvittig digg ut.

Men for oss andre, vi som liker å utforske litt, så er det noen kulinariske skattekister der ute fremdeles. Hvis man drar på gjestbø i Sørfold eller tradisjonsmat-dagen på Nordnes, så kan man få prøve den maten som tross alt har fått oss der vi er i dag.

Den husmannskosten som har blitt en delikatesse i den moderne verden, fordi det ikke lenger er bruk for de konserveringsmetodene og matauken den representerer.

Så vær modige og prøv noe nytt, det er vel verdt sjansen for å oppdage noe spennende og veldig godt.

Selv om andre lurer på om du seriøst skal spise det.

Powered by Labrador CMS