Skal bekjempe granulat-flukt
Saltdal kommune får 300.000 plastposekroner for å bygge barriere rundt kunstgressbanen og forhindre lekkasje av gummigranulat til naturen rundt.
SALTDAL. I forbindelse med en oppgradering av Rognan kunstgressbane nå i sommer, har kommunen blitt tildelt 300.000 kroner fra Handelens Miljøfond til granulat-bekjempelse.
Hvert år forsvinner 1500 tonn plast fra norske kunstgressbaner. Og Handelens miljøfond har til sammen bevilget 80 millioner kroner for å forsøke å forhindre at plastgranulatene havner i naturen rundt fasilitetene.
Mindre plast
I desember 2023 kom nyheten om at Handelens Miljøfond bevilger 80 millioner kroner til tiltak mot spredning av gummigranulat fra norske fotballbaner, og i mars lanserte de i samarbeid med Norges Fotballforbund initiativet Mer fotball, mindre plast - der de åpnet for at klubber og baneeiere over hele landet kunne søke om støtte til miljøtiltak, heter det i en pressemelding.
De 300.000 som Saltdal kommune har fått tildelt, er med i regnestykket hvor kommunen skal bruke nærmere 8.000.000 til oppgradering av Rognan kunstgressbane.
Som en del av oppgraderingen settes det opp inngjerding av baneområdet, som blant annet en solid barriere nederst som skal forhindre såkalt granulatflukt.
Støtte
- Det har vært stor interesse for å motta støtte til miljøtiltak på lokale fotballbaner, og det er godt å se at så mange fotballklubber over hele landet tar problemstillingen på alvor. Saltdal kommune er en av mange som tok imot lissepasningen og bidrar til at det blir mer fotball og mindre plast, sier Cecilie Lind, leder i Handelens Miljøfond.
Tiltaket Mer fotball, mindre plast søker å løse utfordringen knyttet til gummigranulat på avveie. Med fysiske sperrer på alle kunstgressbaner i Norge, håper man å redusere granulatlekkasjen med opptil 95 prosent.