EN KUNST. Her er Mathias Morsund (21) ferdig med dagens produksjon av sjokolade, som han lager fra bunnen av. - Tempereringen går ikke alltid like bra, smiler han. Alle foto: Monica Johansen
EN KUNST. Her er Mathias Morsund (21) ferdig med dagens produksjon av sjokolade, som han lager fra bunnen av. - Tempereringen går ikke alltid like bra, smiler han. Alle foto: Monica JohansenFRA INDONESIA. Kakaobønnene får Mathias tilsendt fra Indonesia

Sjokolade som hobby

Mathias Morsund (21) i Misvær har en tidkrevende og ikke minst duftende hobby.

Publisert Sist oppdatert

21-åringen er akkurat ferdig med dagens produksjon av sjokolade i kjelleren til sin mors butikk i sentrum av Misvær.

Fra bunnen

Mathias Morsund har en bi-jobb, eller hobby, av det litt uvanlige slaget. Han lager sjokolade. Ikke ved å smelte om, slik de fleste konfektmakere gjør. Mathias gjør det helt fra bunnen av.

Ideen til å lage sjokolade selv fikk Mathias da han ikke lenger fant favorittsjokoladen sin i butikkhyllene.

- Sånne sjokoladestenger som er litt knekk og appelsinsmak i.

Kraftig smak

Mathias startet opp med å lage sjokolade i september i fjor. Da produserte han mest for hobbyen sin del. Det ble noen timer med utprøving av oppskrifter og smaking.

Han gjorde også en test av markedet og delte ut smaksprøver, og fikk gode tilbakemeldinger.

- Folk var positive og syntes det smakte godt. Det er kanskje kraftigere smak enn mange er vant til.

En vitenskap

Den unge mannen har gått elektrikerlinja i Bodø, men nå har han valgt en helt annen retning for hva han vil henge fingrene i. Å lage sjokolade er en hel vitenskap.

Mye av det Mathias kan i dag, har han studert seg til på internett og ikke minst gjennom å praktisere faget. På nettkurset han har tatt fikk han 97 av 100 mulige poeng.

Får oppbacking

Han får masse støtte og oppbacking på arbeidsplassen sin, Coop marked i Misvær, for den lille sjokoladefabrikken han har startet opp.

- Kollegene mine synes dette er spennende, sier Mathias.

I månedsvis har han jobbet med å få produksjonslokalene klare. Mattilsynet har godkjent lokalene, og i dag kommer tilsynet på inspeksjon.

Fra Indonesia

I kjelleren på Amors butikk står kakaobønner fra Indonesia i store sekker og skal snart forandre form.

Mathias velger først ei oppskrift ut ifra om han skal lage sjokolade med 70 prosent eller 56 prosent innhold av kakao.

Lukter godt

Han måler opp bønnene. Deretter legges de på stekebrett og ristes i ovnen. De skal stå på 150 grader i ett kvarter.

- Ja, det lukter veldig godt, forsikrer Mathias.

Deretter avkjøles bønnene og kjøres i ei grovkvern. Dette er for at det skal bli lett å blåse bort skallet, for det smaker ikke godt.

Mange timers jobb

Nå tilsetter Mathias de andre ingrediensene ut ifra om han vil ha 70 prosent eller 56 prosent kakaoinnhold. Gradvis legger han i melangeuren sånn at sukker og sjokolade og eventuelt helmelk blir til en jevn og glatt masse. Den skal kverne i 8 til 12 timer.

Massen gjennomgår deretter en ny prosess der uønskede syrer skal fordufte. Dette kan ta 24 til 36 timer.

Ikke kjedelig

Så tilsettes aroma, som peppermynte, appelsin og knekk. Nå er sjokoladen ferdig og skal tempereres og pakkes. Mathias gjør alt sammen på egen hånd, og kjeder seg ikke.

- Jeg synes det er interessant. Men det er foreløpig liten bevissthet rundt hva jeg holder på med, sier Mathias.

Viktig temperering

Han viser det ferdige resultatet for Saltenpostens fotograf. En del av produksjonen er tydelig mørk og glinsende mens noe av sjokoladen er matt og lys.

- Temperingen går ikke alltid like bra, smiler den ferske sjokoladegründeren.

- Og nå har du de søte julegavene klare?

- Nei, det er ikke sikkert, det.

Powered by Labrador CMS