HJEMME PÅ FERIE. Simon Pavall (25) synes det er veldig godt å komme hjem til Fauske og barndomshjemmet i Holtan. Hundene Sakka (t.v.) og Jilla er også glade for å få han tilbake. - Det er fint å bo på hotell innimellom, men det er ikke noe som slår sin egen seng, sier han. Foto: Helge Simonsen
HJEMME PÅ FERIE. Simon Pavall (25) synes det er veldig godt å komme hjem til Fauske og barndomshjemmet i Holtan. Hundene Sakka (t.v.) og Jilla er også glade for å få han tilbake. - Det er fint å bo på hotell innimellom, men det er ikke noe som slår sin egen seng, sier han.

Simon forteller samenes historie

Fauskemannen Simon Pavall (25) har jobbet et år som samisk veiviser i hele Norge.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Skjønt, det er ikke lett å se på Simon at han er same når han er ute på skolene i Norge. Og det er for så vidt litt av poenget også.

- For å si det sånn, jeg kan telle de samene som går med kofte hver eneste dag på en hånd. Og det er jo litt morsomt å kunne vise folk at selv om man er same, så kan man gå med ei t-skjorte med et rockeband på, sier Pavall og ler godt.

Det er jo litt morsomt å kunne vise folk at selv om man er same, så kan man gå med ei t-skjorte med et rockeband på

Et år på veien

De samiske veiviserne reiser hovedsakelig rundt på videregående skoler, men besøker også gjerne andre ungdomsfora.

Veiviserne gjennomfører et opplegg som er tilpasset skolen og elevene. Skolene får standardopplegg eller de kan be om noe skreddersydd, etter egne ønsker. Ungdommene som er samiske veivisere har fått opplæring ved Samisk høgskole i Kautokeino for å kunne gjennomføre oppgaven sin.

- Vi skal være der ungdommer møtes, og prøve å fortelle om hvordan det er å være ung same i Norge i dag. Hva det innebærer, og svare på spørsmål som elevene har, sier Simon.

Forskjellige oppfatninger

Hovedhensikten med prosjektet er nettopp å opplyse og å bryte med fordommer og feilaktige oppfatninger om hva det er å være same. Som for eksempel at mange tror de går i kofte hele tida og joiker dagen lang.

Mange tror de går i kofte hele tida og joiker dagen lang

- Det er stor forskjell på hva folk vet i forhold til hvor de kommer fra. Det er nok større kunnskap lengre nord i landet, men samtidig har elevene sørpå vært veldig flinke til å spørre om det de lurer på.

Polarisering

Det er ofte de som skriker høyest som får mest oppmerksomhet, og det har vært flere saker hvor man har fått en veldig tosidig debatt om samer og samisk kultur.

En av de mest opplagte sakene i Salten, er det berømte Båddådjo-skiltet på vei inn mot Bodø. At det samiske navnet på byen skulle skiltes, falt noen tungt for brystet. Simon synes det hele ble blåst ut av alle proporsjoner.

- De fleste bryr seg ikke, verken på den ene eller andre siden. Jeg er veldig likegyldig til hele saken, om det er et skilt der er det fint, om det ikke gjør det, er det også helt greit. Det er synd at det blir skapt en helt unødvendig konflikt av noe sånt, slår han fast.

Til New York

Men arbeidet som samisk veiviser førte ikke bare Simon landet rundt, i mai var han og de tre andre i prosjektet i New York og FN. Der var de deltakere på permanent forum for urfolk, en konferanse som samlet folk fra hele verden.

- Det var en stor opplevelse, og vi fikk mye oppmerksomhet. Der borte hadde vi på oss kofta da vi representerte, og det var mange som la merke til oss. I tillegg fikk Norge og samene skryt for å ha kommet langt i forhold til samhandling mellom urfolk og resten av landet, sier Pavall.

Flytter til Tromsø

Simon har fått mersmak på sin egen og andres historie i løpet av det siste året, og har kommet inn på masterstudium i urfolksstudie i Tromsø.

Hva han ønsker å gjøre til slutt er han ikke helt sikker på. Men besøket i USA og hos FN har helt klart gitt mersmak.

Jeg er i alle fall stolt av å være same i Norge

- Jeg kan vel knapt forestille meg noe mer givende enn å jobbe med slike store spørsmål i en sånn organisasjon. Men veien dit er lang. Vi får se hva det ender opp med, sier Simon Pavall og ler godt.

- Jeg er i alle fall stolt av å være same i Norge. Det å få fortelle om det i et år, har vært en kjempebra opplevelse.

Powered by Labrador CMS