SUKKERFRUEN. Silje Aasen (30) har realisert drømmen om et bakehus der hun skal lage de lekreste kaker, og kanskje til og med åpne en liten kafé en dag. I løpet av 2021 kan hun være klar for å ta de første bakeoppdragene. Alle foto: Silje Aasen/ Ørjan AasenPASTELLER. Farger som lilla, blå og rosa går igjen i bakverkene til Silje, som i disse lekreste makroner på fat.SMAK VIKTIGST. Selv om utseendet er fantastisk, er det smaken som teller mest for Silje.SPISELIG? Javisst - men det kan noen ganger gjøre vondt for Silje å se på at folk tar det første stykket.JULEKAKER. Disse cookiesene har fått glasur og et vakkert håndmalt bilde.BLOMSTRENDE. Siljes foretak viser at det er gründerånd i Saltdal og at søte drømmer godt kan bli virkelige.GJØR DET SELV. Rørlegger Ørjan Aasen har bygd et bakehus til kona Silje. Bare grunnmuren trengte de hjelp til.SUKKERFRUEN. Silje Aasen (30) har realisert drømmen om et bakehus der hun skal lage de lekreste kaker, og kanskje til og med åpne en liten kafé en dag. I løpet av 2021 kan hun være klar for å ta de første bakeoppdragene. Alle foto: Silje Aasen/ Ørjan Aasen
Siljes søte drøm blir virkelig: - Det hender jeg bare må lukke øynene når noen skjærer i ei kake
«Sukkerfruen» Silje Aasen sine søte drømmer er i ferd med å bli virkelige. Snart står et bakehus klart til bruk på Drageid.
Det er byggeaktivitet på et gårdstun på Drageid. Der et gammelt eldhus en gang sto, holder nå et lite bakehus på å ta form. Hvitt, med blå vinduskarmer, som en pyntet bløtkake på bortimot 70 kvadratmeter.
Det er Silje og Ørjan Aasen som har satt i gang byggeprosjektet. De har søkt om utviklingsmidler til fra Saltdal kommunes Covid 19-pott.
Men den søte historien starter allerede for rundt tre år siden. Da begynte Silje å dele bilder av kaker hun lagde på Instagram, under ”Sukkerfruen”.
Annonse
Annonse
Saken fortsetter under bildet
Annonse
PASTELLER. Farger som lilla, blå og rosa går igjen i bakverkene til Silje, som i disse lekreste makroner på fat.PASTELLER. Farger som lilla, blå og rosa går igjen i bakverkene til Silje, som i disse lekreste makroner på fat.
- Jeg har alltid bakt kaker til ungenes bursdager. Så begynte jeg å ta noen bilder av det jeg lagde, og jeg tenkte mer over hva jeg produserte, sier Silje.
Perfekt, er ordet som dukker opp i hodet i det jeg skroller meg gjennom Sukkerfruens bilder. Det ene delikate kunstverket overgått av det neste, kaker i pastellfarger, med karamell som renner nedover sidene.
- Det hender jeg bare må lukke øynene når noen skjærer i ei kake
Driftsbygninga som de begynte på i vår, er nesten ferdig, og det elektriske har kommet på plass. Innvendige vegger er ferdig, og nå er det interiøret som står for tur. Her inne blir det rom for baking, med mulighet for en liten kafé. I løpet av neste år en gang ser paret for seg at det skal være klart for drift.
Annonse
Saken fortsetter under bildet
SMAK VIKTIGST. Selv om utseendet er fantastisk, er det smaken som teller mest for Silje.SMAK VIKTIGST. Selv om utseendet er fantastisk, er det smaken som teller mest for Silje.
Mannen Ørjan er rørlegger, men han fungerer også som snekker og mye annet, ifølge Silje.
- Han er veldig flink. Det eneste vi har hatt hjelp til, er grunnmuren, forteller hun.
Både Silje og Ørjan er oppvokst i Saltdal, og etter å ha bodd på Straumen i noen år, ville paret tilbake til hjembygda, hvor begge har familie. De flyttet til Drageid med barna på 6, 9 og 12 år. Her er det landlig og god plass, også til ei bakestue.
For 14 dager siden kom Silje enda et viktig skritt mot drømmen sin, da paret opprettet enkeltpersonsforetak. De ble kontaktet av Saltdal utvikling, som tipset om utviklingsmidlene som fantes. Den 24. november skal formannskapet i Saltdal se på søknadene de har fått inn.
Instagram er en viktig kanal for Silje. For et par år siden tok det litt av, da antall følgere plutselig skjøt i været. Nå er det over 5.300 som følger kontoen Sukkerfruen på Instagram.
Saken fortsetter under bildet
SPISELIG? Javisst - men det kan noen ganger gjøre vondt for Silje å se på at folk tar det første stykket.SPISELIG? Javisst - men det kan noen ganger gjøre vondt for Silje å se på at folk tar det første stykket.
Men hun har jobbet for det. Det hender VG deler bildene og oppskriftene hennes i matspalten Godt.no. Selv følger Silje en del kontoer på Instagram og Pinterest og lar seg inspirere.
- Der får jeg ideer til farger og sånt. Jeg kan se en farge og få en dille i hodet, så må jeg bare teste den ut.
Oppdrag har tar hun foreløpig ikke imot. Det finnes noen få unntak.
- Jeg har gjort det hvis noen har ringt og sagt at det er skikkelig krise. Men det er ekstremt sjelden jeg baker på bestilling.
Saken fortsetter under bildet
JULEKAKER. Disse cookiesene har fått glasur og et vakkert håndmalt bilde.JULEKAKER. Disse cookiesene har fått glasur og et vakkert håndmalt bilde.
Men med tre unger, seks søsken og mye familie, så blir det noen bursdagskaker og kaker til ulike anledninger. Akkurat nå går imidlertid mye tid til bygging, og de tre barna.
Annonse
- Det er ikke helt sånn som før, da jeg brukte mer tid på baking. Men det blir bedre når jeg får bakehuset på plass, sier Silje.
Favorittsysselet er å lage de høye kakene med ”drip”, det vil si at glasuren renner ned på sidene.
- Det er veldig pirkete, og jeg kan sitte med pinsett og legge et og et kakestrøssel på drip-en.
- Hvaer viktigst for deg, er det smak eller utseende?
- Kakene må smake godt, så absolutt. Selv om det er fint, er det jo ikke noe artig hvis det ikke smaker godt, så det må være en balanse der. Sjokoladekakene fyller jeg gjerne med sjokolademoussé, bringebær- eller karamellmoussé.
Saken fortsetter under bildet
BLOMSTRENDE. Siljes foretak viser at det er gründerånd i Saltdal og at søte drømmer godt kan bli virkelige.BLOMSTRENDE. Siljes foretak viser at det er gründerånd i Saltdal og at søte drømmer godt kan bli virkelige.
- Spiserdu mye kake selv?
- Når jeg lager kake, så spiser jeg kake. Folk lurer på om jeg baker hver dag, siden jeg legger ut på Instagram. Men det kan gjerne være en uke siden jeg bakte, siden jeg kan legge ut flere bilder av samme kake fra nye vinkler.
Hun kan ofte bruke så mye som 14 dager på ei kake, inkludert planleggingen og alle detaljene. Hun har resultatet i hodet på forhånd.
- Når jeg har brukt så mange timer, er det utrolig tilfredsstillende når det blir som man har sett for seg, og man skal ta bilder, sier Silje, som av og til bruker like lang tid på fotoøkten.
- Jeg er ekstremt nøye med ting. Jeg kan sitte og male og pynte lenge, det er en ro i det, og også mestring.
- Henderdet du gremmes når noen skjærer et stykke av en av kakene dine?
- Jeg føler det sånn hver gang, nesten, he, he. Særlig var det en bunadkake, jeg måtte nesten holde igjen øynene da noen skjærte i den. Når jeg bruker så lang tid på det, så er det grusomt.
Målet er å etter hvert ta imot oppdrag og kanskje kjøre noen kurs.
GJØR DET SELV. Rørlegger Ørjan Aasen har bygd et bakehus til kona Silje. Bare grunnmuren trengte de hjelp til.GJØR DET SELV. Rørlegger Ørjan Aasen har bygd et bakehus til kona Silje. Bare grunnmuren trengte de hjelp til.
Hun har også som mål å få opp ei nettside, jobbe mer med Instagramkontoen og skaffe enda flere følgere, for enklere markedsføring og mulighet for spons. Hun har allerede flere tilbud, men venter til hun setter i gang for alvor.
- HarSukkerfruen noen søte drømmer?
- Å ha en god drift, og på sikt ha åpen kafe hvor folk kan komme og kose seg. Jeg ønsker å skape et navn her i Saltdal, og å bidra til å lage et godt tilbud litt utenom det vanlige. Jeg trenger virkelig å komme meg ut i bakehuset og få begynt.