SENTRALT. Øystein Eilertsen driver «Spor av nord», som ligger to kvartaler fra Karl Johan og to kvartaler fra Operaen.

Selger tusenvis av møsbrømlefser fra Beiarn på kafe i Oslo sentrum

Å få tak i møsbrømlefse i hovedstaden har ikke vært så enkelt. Men på «Spor av nord», 300 meter fra Karl Johan, har de alltid den velsmakende Salten-delikatessen på menyen.

Publisert Sist oppdatert

Og lefsa, den kommer fra Beiarn. Hos Kari Anne Steinåmo i Beiarlefs utgjør Oslo-leveransen over 10 prosent av omsetningen. Bare Fauske jernbanekafe og kafeen på City Nord er større enkeltkunder hos Beiarlefs.

«Spor av nord» ligger to kvartaler vinkelrett fra Karl Johan, og to kvartaler fra Operaen. Eier og daglig leder er Øystein Eilertsen (55), opprinnelig fra Sandhornøya.

Stolt leverandør

Der var han tredje generasjons kjøpmann, og drev en dagligvarebutikk med et lite kafehjørne. Der var møsbrømlefsa fra Beiarn en populær rett.

Da han flyttet med familien til Oslo og startet kafe, spurte han Kari Anne Steinåmo om han kunne ta med seg beiarlefsa og lage den til en signaturrett.

SIGNATURRETT. Møsbrømlefsa fra Beiarn har stått på menyen siden starten på «Spor av nord».

- Veldig artig. Vi er stolt av å kunne levere tradisjonsrik saltenkost til hovedstaden, sier den daglige lederen på lefsebakeriet.

Nordnorsk

- Grunnideen med «Spor av nord» var nordnorske spesialiteter. Vi har beholdt noe av det, og vi har alltid møsbrømlefse og smørelefser fra Beiarn.

- Men vi er ikke en nordnorsk kafé. Det er ikke sånn at all mat kommer fra Nord-Norge. Vi har buknatorsk på menyen, vi har salt fra Saltstraumen og vi har ferdig smurt beiarlefse, sier Øystein Eilertsen.

Kjøpe møblene

«Spor av nord» er mer enn en kafé. For eksempel kan du kjøpe stolen du sitter på, eller tallerkenen du har spist av. Alt av møbler og interiør, med noen få unntak, er nemlig til salgs inne på spisestedet.

Og hvis du vil kjøpe med deg en blomsterdekorasjon på tur ut, er du velkommen til det. Øysteins kone, Ulla Hakalahti Eilertsen, har sitt eget lille blomsterbinderhjørne ved inngangsdøra.

Godt besøkt

De er også i samme bygg som et 350 roms hotell med en sjokoladeautomat som eneste serveringstilbud. Derfor er hotellfrokost en viktig inntektskilde.

Det er få som bor i akkurat dette området, men mange arbeidsplasser, så det er godt besøk på dagtid. Men på kvelden er lite naturlig liv og røre rundt omkring kafeen i krysset Skippergata/Tollbugata. Et område som inntil for et par tiår siden var mer kjent for aktivitet man ikke prater så høyt om.

Lokal rett

- Møsbrømlefsa er en signaturrett for oss, og vi selger mye av den. Samtidig er det tydelig at denne spesielle retten er det bare folk fra Salten som kjenner til.

Folk fra Mo i Rana og Narvik har de aldri hørt om det. Det er derfor et litt smalt produkt for å bære kafédriften, sier kafeverten.

Frysekjede

Men for Beiarlefs er det en stor og viktig kunde. Denne uka var det klart for en ny forsendelse, nå med 750 møsbrømlefser og en del krinalefser og egglefser.

TIL HOVEDSTADEN. Ny forsendelse med lefser til «Spor av nord» i Oslo er klar. Denne gang 750 møsbrømlefser og noen flere.

Vi sender fire-fem forsendelser til Oslo med rundt tusen møsbrømlefser hver gang. Sendt frossen og med trygghet fra transportselskapet om at frysekjeden ikke blir brutt før lefsene er framme i Oslo, sier Kari Anne Steinåmo.

35.000 i året

De er stolt av å kunne føre lefsetradisjonen videre, og Beiarlefs er etter hvert blitt en stor arbeidsplass i bygda.10 ansatte fordelt på seks årsverk produserer rundt 35.000 møsbrømlefser i året.

SPOR AV NORD. Grunnideen var nordnorske retter, men kafeen er langt mer mangfoldig

Og møsbrømlefsa utgjør rundt 35 prosent av bedriftens omsetning. De selger mye til kafeer, mye til privatpersoner, og en god del til butikker og messer.

Ny design

De har nettopp fått ny design og emballasje og i tiden framover skal de intensivere markedsføringen mot butikker, også for pakker med fem frosne møsbrømlefser.

Kari Anne Steinåmo og Ellinor Mikalsen startet Beiarlefs i 2000. Begge som tilleggsnæring til gårdsdrift med geit. Anne Kari Steinåmo kombinerer fortsatt driften av lefsebakeriet med gårdsdrift ilag med sin mann.

Powered by Labrador CMS