FØRSTE LEFSE. Denne gjengen er i gang med sin første møsbrømlefse, og har planer om å prøve ut flere, fra venstre Maria Westerhout, Tina Henningsen, Trond Henningsen og Mina Westerhout. Foto: Maria E. Trondsen
FØRSTE LEFSE. Denne gjengen er i gang med sin første møsbrømlefse, og har planer om å prøve ut flere, fra venstre Maria Westerhout, Tina Henningsen, Trond Henningsen og Mina Westerhout.

Møsbrømlefsefestivalen

SE BILDENE: Historiens første møsbrømfestival ble søt suksess

Den første møsbrømlefsefestivalen trekker lefseelskere fra hele Salten til Rognan sentrum.

Publisert Sist oppdatert

For de uinnvidde: Møsbrømlefse er en lokal lefsespesialitet fra Salten med lange tradisjoner. Basisen i en møsbrømlefse er en tynn hvetelefse, som er stekt på takke. Oppå lefsa smører man en primlignende jevning, møsbrøm, også kalt "søvvel" som i hovedsak består av melk, brunost og sukker. Deretter tilsetter man en solid dose med seterrømme, og smeltet smør over det hele. Noen ønsker sirup eller sukker oppå der igjen.

Møsbrømlefse er en lokal lefsespesialitet fra Salten med lange tradisjoner.

Basisen i en møsbrømlefse er en tynn hvetelefse, som er stekt på takke.

Oppå lefsa smører man en primlignende jevning, møsbrøm, også kalt "søvvel" som i hovedsak består av melk, brunost og sukker.

Deretter tilsetter man en solid dose med seterrømme, og smeltet smør over det hele. Noen ønsker sirup eller sukker oppå der igjen.

SALTDAL: Det er et myldrende folkeliv i Rognan sentrum, hvor folk fra hele Salten samles i dag for å hylle den usannsynlig populære møsbrømlefsa.

Se video: Fire på festivalen sier sin mening om møsbrømlefse

Her er det stands med informasjon og bakeutstyr, samt lefser i alle varianter.

SE BILDESERIE FRA MØSBRØMFESTIVALEN 2018

Alle varianter

Og skulle du være lei av møsbrømlefsa i sin urform, så ikke fortvil, for her er det møsbrømgoder i alle former, som møsbrømvafler, møsbrømsnurrer og møsbrømsoftis.
Les også: Sånn skal du spise møsbrømlefsa, ifølge ekspertene

Allerede torsdag startet de første aktivitetene i den fire dager lange møsbrømlefsefestivalen. Da var det lefsas historie som ble belyst. I går var det lefsebaking på programmet, mens i dag, lørdag er selve festivaldagen i Rognan sentrum.

- Det var vel egentlig på tide med en slik festival

Som hjemmelagd

En av de som koser seg med å prøve ut de forskjellige utgavene av kaloribomben, er Trond Henningsen.
Han er i gang med dagens første lefse, og har ingen planer om å la det bli med den ene.
- Denne var veldig god, den er fra Kaleido, og jeg skal ut og teste flere, sier han fornøyd.
- Det er den beste kjøpelefsa man får tak i, så nær heimlaga man kommer, samstemmer kjæresten Tina Henningsen.

- På tide

De syns det er stas med en egen møsbrømlefsefestival.
- Det er et veldig bra opplegg, og det var vel egentlig på tide med en slik festival, når man tenker seg om, sier Trond.

Hvis noen etternølere ikke rakk å få i seg møsbrømlefse i løpet av festivalen så langt, kan arrangørene skilte med møsbrømlefsedag på Nordneskroa søndag.

Her vil det også bli stands med historie og smaksprøver.

Powered by Labrador CMS