BRANN. Denne boligen i Furulund i Sulitjelma brant i juni 2018. Neste gang det brenner i Sulitjelma kan det være færre brannmenn som rykker ut lokalt, og man må vente på mannskaper og røykdykkere fra Fauske. Foto: Foto: Espen Johansen
BRANN. Denne boligen i Furulund i Sulitjelma brant i juni 2018. Neste gang det brenner i Sulitjelma kan det være færre brannmenn som rykker ut lokalt, og man må vente på mannskaper og røykdykkere fra Fauske.

Samtlige brannmenn sier opp i Sulitjelma

(SULITJELMA) Samtlige ti brannmenn i Sulitjelma har sagt opp sine stillinger, etter at Fauske kommune vedtok å redusere brannberedskapen på stedet.

Publisert Sist oppdatert

Det var 17. juni at et flertall i kommunestyret vedtok å å redusere brannstyrken i Sulitjelma fra ti til åtte, samt å kutte ut de fem røykdykkerne på stedet.

Oppsigelser

Vedtaket ble møtt med store protester i Sulitjelma. Blant annet sa samtlige medlemmer i Nærmiljøutvalget i Sulitjelma opp sine stillinger i protest.

Mandag 30. august mottok brannsjef Per Gunnar Pedersen oppsigelsen fra de ti brannmennene. Han ville ikke innrømme det overfor Saltenposten da, men en uke senere, tirsdag denne uka bekreftet han oppsigelsen i Avisa Nordland.

Forståelse

Han vil nå ha et møte med brannmennene for å finne en løsning på konflikten. Hvis ikke det blir noen løsning er Sulitjelma uten egne brannmenn 1. desember. Men Pedersen vil forsøke å finne alternativer dersom oppsigelsene blir stående.

Det var forøvrig Salten Brann IKS som anbefalte å gå ned på brannstyrken både i Sulitjelma og andre steder. Brannsjef Per Gunnar Pedersen forsvarer de faglige vurderingene de har gjort.

- Av og til tar vi beslutninger som både mannskaper og publikum ikke forstår, sier han til Avisa Nordland.

Var bekymret

Da kommunestyret vedtok å redusere brannstyrken i Sulitjelma, var det flere av representantene som var bekymret, men flertallet gikk for å følge kommunedirektørens og Salten Branns innstilling om å redusere på antall brannmenn og legge ned røykdykker-beredskapen i Sulitjelma.

Ordfører Marlen Rendall Berg uttalte at hun godt kunne forstå at redselen for brann kan bli forsterket, men poengterte tydelig at valget er gjort i samarbeid med Salten Brann, som står inne for den brannfaglige vurderingen.

Uten røykdykkere

Politikene var mest engstelig for at Sulitjelma skulle bli uten egne røykdykkere.

– Det er den største krisen. Det kan stå brannfolk utenfor og se at noen brenner inne uten å få lov til å gå inn. Røykdykkere fra Fauske kan ikke være livreddere i Sulis, fortalte Kjell Basse Lund, leder av nærmiljøutvalget i Sulitjelma før valget skulle tas.

- Kaffepenger

Arbeiderpartiets Kathrine Moan Larsen delte røykdykkerens bekymringer.

- Dette kuttet er rent ut sagt ikke til å forstå. Det gjør det utrygt for innbyggerne i Sulitjelma, og beløpet det her vil spares er det jeg kaller ”kaffepenger”, sa Moan Larsen, som stemte for et krystallklart ”nei” i kommunestyret.

Hun påpekte at innsparingen på 90.000 kroner, ved å kutte to av de ti i styrken, er langt fra nok til å veie opp for ulempene.

Powered by Labrador CMS