FORTVILTE OVER SITUASJONEN. Ingebjørg Berg, Odd Kristiansen, Aud Øren, Inge Olsen i front liker ikke at «hjemmet» dere skal forsvinne. Bak er pårørende Guri Kristiansen, Dag Sigurdsøn og Laila Paulsen som er redd for at eldreomsorgen forringes med at dette tilbudet blir borte i kommunen. Begge foto: Sylvia Bredal
FORTVILTE OVER SITUASJONEN. Ingebjørg Berg, Odd Kristiansen, Aud Øren, Inge Olsen i front liker ikke at «hjemmet» dere skal forsvinne. Bak er pårørende Guri Kristiansen, Dag Sigurdsøn og Laila Paulsen som er redd for at eldreomsorgen forringes med at dette tilbudet blir borte i kommunen. Begge foto: Sylvia Bredal

Samler underskrifter for Paviljongene

De pårørende og beboere på Paviljongene er sterkt imot at et godt tilbud for eldre forsvinner.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vi tror ikke mange er klare over hva vi holder på å miste på Fauske innen eldreomsorg. Det har vært et stort fokus på Sagatun, men Paviljongene har det vært lite oppmerksomhet rundt, sier Dag Sigurdsøn, Guri Kristiansen og Laila Paulsen.

Dårlig nyhet

Vi sitter i stua i den ene Paviljongen hvor det er dekket til 16-kaffe. Beboer Odd Kristiansen sitter også her i rullestolen sin, og rett før jul fikk han et god jul-brev hvor det også sto at Paviljongene skal legges ned.

- Det var ingen hyggelig nyhet. Jeg trives veldig godt her, sier Odd.

Redde for

De pårørende startet mandag en underskriftskampanje i håp om at politikerne kan gjøre om vedtaket de fattet før jul med å legge ned Paviljongene. I skrivende stund var det nærmere 550 som har skrevet under.

- Vi må si vi er bekymret for de menneskene som er for friske til å være på sykehjem, men for syke for å være hjemme. Dette gjelder våre foreldre/besteforeldre her på Paviljongen. Vi er redde for at de blir sykere når de ikke får dette tilbudet lenger.

Ble bedre

Sigurdsøn viser bilder av sin mor hvordan hun så ut da hun en stund bodde hjemme etter sykehjemsopphold, kontra nå når hun bor på Paviljongen. Det første bildet viser en mager og trist dame, mens det andre bildet er hun en mye bedre versjon av seg selv.

- Du kommer til et tidspunkt da du ikke kan bo hjemme lenger. I tillegg er tryggheten og det sosiale felleskapet her viktig, og at de spiser varme måltider og drikker kaffe sammen, forteller han.

Det nikkes rundt bordet. Guri legger også til at de har en bevegelsesfrihet her til å komme seg ut å gå turer uten mye om og mén.

Et pilotprosjet

De pårørende forteller at Paviljongene var et pilot-prosjekt på 70-tallet i kommunen, og at mange i kommunen har et forhold til byggene, samt Moveien.

- Mange har hatt foreldre eller besteforeldre eller andre slektninger her. De ansatte er fantastiske her, og det er lavt sykefravær blant disse.

Det jobber to stykker på dagtid her, og det er ingen på jobb om natta.

- De som bor her betaler 10.000 kroner i måneden, og de betaler ekstra om de må ha hjemmesykepleie i tillegg eksempelvis.

I tvil

Ved de to Paviljongene som de pårørende presenterer bor det til sammen 15 eldre. En er 69 år gammel, mens de øvrige er i 80- og 90-årene.

- Paviljongene kan ikke være dyre i drift, fordi bygningene er nedbetalte. De sier byggene er så dårlige, men er de egentlig så dårlige, spør de pårørende.

De pårørende er ikke i tvil om at kommunen kommer til å skaffe beboerne her i dag et annet botilbud. Men de frykter det vil bli dårligere enn det som er i dag.

- Vi er så fornøyde med tilbudet som er her-

Hvordan spare?

- Men har dere ikke forståelse for at det må gjøres grep for å spare penger, og at kommunen drifter i minus og gjelden vokser?

- Jo, de skjønner vi, men vi forstår ikke at de samtidig har råd til å investere i et Familiens hus - uten parkeringsplasser til 30 millioner og et Blålysbygg til 70 millioner. Mens det her koster lite å drifte. Hva er egentlig besparelsen på å legge ned Paviljongene?

Sigurdsøn trekker fram at Eldrerådet protesterte kraftig til nedlegging, men etter saken var oppe var det kun Sagatun som ble spart.

- Lager vi flere sykehjemspasienter når Paviljongene forsvinner, spør de, og håper at politikerne kan se på saken på nytt.

Powered by Labrador CMS