UTSTILLING. Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, som også blir kalt Áillohaš og samenes veiviser, er ansett som en av de største foregangsskikkelsene i den samiske kulturen. Utstillingen «Nils-Aslak Valkeapää - mitt hjem er i mitt hjerte», blir å finne i Adde Zetterquist kunstgalleri til og med 28. april. Foto: NTB/Frode Nielsen Børfjord
UTSTILLING. Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, som også blir kalt Áillohaš og samenes veiviser, er ansett som en av de største foregangsskikkelsene i den samiske kulturen. Utstillingen «Nils-Aslak Valkeapää - mitt hjem er i mitt hjerte», blir å finne i Adde Zetterquist kunstgalleri til og med 28. april.

Samenes veiviser åpner utstillingsåret

Denne helgen åpner Adde Zetterquist kunstgalleri utstillingsåret 2024 med gjesteutstillingen «Nils-Aslak Valkeapää – mitt hjem er i mitt hjerte».

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Tradisjonen tro åpnes utstillingsåret ved Adde Zetterquist kunstgalleri, søndag før Samenes nasjonaldag og med visning av kunst fra samiske utøvere, forteller intendant for galleriet, Anja Kath. Lande.

Nytt utstillingsår

Denne gangen er det utstillingen «Nils-Aslak Vakleapää – mitt hjem er i mitt hjerte» som er på plass på Storjord i Saltdal.

- Det samiske perspektivet er en berikelse for vår virksomhet. Allerede fra starten av for ti år siden, har Adde Zetterquist kunstgalleri åpnet utstillingsåret i forbindelse med Samisk nasjonaldag, og med en samisk kunstner, og slik også i år. Gjennom et samarbeid med Kautokeino kommune og Lásságámmi, stiftelsen som forvalter hans åndsverk, har vi fått låne verk av kunstneren, Nils-Aslak Valkeapää, og det er dette vi nå skal presentere for publikum når vi åpner søndag 4/2 kl 1200, forteller Lande.

Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, som også blir kalt Áillohaš og samenes veiviser, er ansett som en av de største foregangsskikkelsene i den samiske kulturen.

Sentral skikkelse

Mens han levde var han mottaker av både beundring og hyllest, men også skarp kritikk fra sine egne. Blant annet fordi man mente at han brøt tradisjonene omkring joik,
samenes særegne musikalske uttrykksform, på noen av sine utgivelser.

Áillohaš (1943-2001) er kjent som joiker, komponist, dikter, kunstner, som urfolks-politiker og filosof. For å nevne noe.

- Til åpningen har vi også vært så heldige å få besøk av Harald Gaski, som er en samisk litteraturviter og forfatter opprinnelig fra Tana. Han vil holde to foredrag for oss, forteller Lande.

Samisk tilknytning

Foredragene de fremmøtte kan få med, har temaene ”Nils-Aslak Valkeapää – samisk multikunstner, urfolksfilosof og formidler av myter” og ”Johan Turi – den første samiske multikunstneren, inspiratoren for samisk kulturrevitalisering, og om
forsøket på fortielse av hans skjellsettende bok; Muitalus sámiid
birra”.

- Adde Zetterquist kunstgalleri har en sterk tilknytning til det samiske folk og kultur. Siden galleriets åpning for 10 år siden har det vært et aktivt samarbeid med
det samiske kulturlivet gjennom samiske kunstnere, samiske kulturorganisasjoner og kunsthåndverkere i duodje, samisk brukskunst, forteller Lande.

Samisk område

Galleriets beliggenhet, midt i Saltfjellet reinbeitedistrikt og med mange samiske familier som nærmeste nabo, er en forutsetning for dette samarbeidet.

Kunstnerne Per Adde (d. 2020) og Kajsa Zetterquist, som galleriet er navngitt etter, hadde og har også sterke bånd til det samiske nærmiljøet, i tillegg til det samiske kunstmiljøet i både Norge og Sverige.

Rebell og ikon

- Valkeapää var en multikunstner; poet, maler, fotograf, forfatter, komponist og dramatiker. Han er også referert til som «rebellen som ble samisk nasjonalikon». Og han innså at en del av det samiske var i ferd med å gå tapt, og på sin måte gjorde han det han kunne for å vekke liv i - ta tilbake - det som historien gjorde sitt for å viske ut. Han mål var at den samiske kulturen skulle gjøres relevant for sin tid.

Utstillingen «Nils-Aslak Valkeapää - mitt hjem er i mitt hjerte», står til og med 28/4.

Powered by Labrador CMS