ENESTE BILDE. Ranislav Filipovic (t.v.) fra Dren i nærheten av Obrenovac, som i dag er en forstad til Beograd, var partisan fra Posavina partisanavdeling ble tatt til fange i desember 1941, etter tortur og opphold i flere fangeleirer i Serbia ble han sendt til Norge og Botn. Dette er det eneste bildet datteren (på armen) har sammen med faren.
ENESTE BILDE. Ranislav Filipovic (t.v.) fra Dren i nærheten av Obrenovac, som i dag er en forstad til Beograd, var partisan fra Posavina partisanavdeling ble tatt til fange i desember 1941, etter tortur og opphold i flere fangeleirer i Serbia ble han sendt til Norge og Botn. Dette er det eneste bildet datteren (på armen) har sammen med faren.INVITERT. Lepopsava Jankov var kun tre år da faren ble tatt til fange. Hun er nå 86 år og gleder seg til å komme til Norge for å besøke sin fars grav for første gang. Her er hun sammen med Knut Flovik Thoresen, i Beograd for to uker siden.

8. mai markeres:

Saltdals krigshistorie fram i lyset

Stiftelsen Minnekulturfond Blodveien markerer årets 8.mai med besøk fra utlandet. - Vi får blant annet besøk av datteren til en av krigsfangene som endte sitt liv i Saltdal.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL. Det forteller leder for stiftelsen, Knut Flovik Thoresen til Saltenposten.

Sammen med lederen for Saltdal historielag, Ulf Ketil Bakke, står han i spissen for markeringen som skal finne stede i Saltdal, fram mot frigjøringsdagen 8.mai.

Bokslipp

- Det er minnekulturfondet som står for hele arrangementet disse dagene. Vi starter med bokslipp 2.mai på Tørst'n bar på Rognan. Boka "De døde på Blodveien" skrevet at Knut Flovik Thoresen, handler om de serbiske fangene som var i Norge i perioden 1943 til 1945, forklarer Ulf Ketil Bakke.

Dette er den 18. boka Thoresen har skrevet, alle med militær- og krigshistorie som tema og de fleste fra andre verdenskrig.

INVITERT. Lepopsava Jankov var kun tre år da faren ble tatt til fange. Hun er nå 86 år og gleder seg til å komme til Norge for å besøke sin fars grav for første gang. Her er hun sammen med Knut Flovik Thoresen, i Beograd for to uker siden. Foto: Minnekulturfond Blodveien
INVITERT. Lepopsava Jankov var kun tre år da faren ble tatt til fange. Hun er nå 86 år og gleder seg til å komme til Norge for å besøke sin fars grav for første gang. Her er hun sammen med Knut Flovik Thoresen, i Beograd for to uker siden.

Markering

- Vi markerer frigjøringsdagen i år i Saltdal kommune ved kirkegården i Botn hvor det er begravd mer enn 1600 fanger fra Botn og andre nazistiske leire i Norge under andre verdenskrig. Markeringen i år blir avspark for aktiviteten i minnekulturfondet som ble etablert i 2023, forklarer Thoresen.

Stiftelsen har invitert flere etterkommere etter dem som endte sine liv i Saltdal under andre verdenskrig, til markeringen, og disse kommer til Saltdal i dagene før frigjøringsdagen.

- Vi har invitert gjester fra Serbia og Bosnia til markeringen. De fleste som ligger begravet på den jugoslaviske kirkegården var etniske serbere, men noen få fra de andre nasjonalitetene på Balkan er også begravd her, forklarer Thoresen.

Geistlig

Blant gjestene er også den serbiske ambassadøren til Norge, Dragan Petrovic og en serbisk ortodoks prest som skal holde 'parastos', eller minnegudstjeneste.

Det blir også kransnedleggelse ved den serbiske ambassadøren, etterkommerne, tidsvitner og hjelpere som er til stede.

Spesiell gjest

En av de spesielt inviterte gjestene er Lepopsava Jankov fra Beograd. Hun er datteren av serberen og partisanen Ranislav Filipovic, som døde i Botn-leiren, i januar 1943.

- Lepopsava som nå er 86 år gammel, kommer på besøk til Norge i mai, invitert av minnekulturfondet. Hun får da for første gang i sitt liv besøke graven til pappaen sin i Botn, forklarer Ulf Ketil Bakke.

Lepopsava Jankov er født i 1938 og var 3 år når faren ble tatt til fange.

- Vi har fått lov til å dele et bilde av henne og pappaen, som da er det eneste bildet hun har av de to sammen, forklarer Thoresen.

FORBEREDELSER. Leder for Saltdal historielag, Ulf Ketil Bakke har sammen med leder for Minnekulturfondet Blodveien, planlagt en markering som strekker seg over flere dager i mai. - Vi vil gjerne at lokalbefolkningen er med å tar eierskap til denne viktige delen av Saltdal sin historie, sier han. Foto: Erica Restoften
FORBEREDELSER. Leder for Saltdal historielag, Ulf Ketil Bakke har sammen med leder for Minnekulturfondet Blodveien, planlagt en markering som strekker seg over flere dager i mai. - Vi vil gjerne at lokalbefolkningen er med å tar eierskap til denne viktige delen av Saltdal sin historie, sier han.

Inviterer

Arrangørene vil at lokalbefolkningen i Saltdal skal bli oppmerksom på den viktige krigshistorien som er knyttet til deres eget lokalmiljø. Og inviterer alle i Saltdal til å være med på arrangementene.

- Vi vil gjerne at alle som har mulighet skal være med å ta imot gjestene, etterkommerne etter de falne soldatene, og være med å markere frigjøringsdagen i Botn 8.mai, sier Bakke.

Arrangementet er et samarbeid med Saltdal kommune og Blodveimuseet.

Powered by Labrador CMS