FRIVILLIGHET. Blåfrostfestivalens nøkkel for å lykkes baserer seg mye på frivillighet. Her ser vi Kvelertak engasjere publikummet på Slipen. Foto: Helge Simonsen
FRIVILLIGHET. Blåfrostfestivalens nøkkel for å lykkes baserer seg mye på frivillighet. Her ser vi Kvelertak engasjere publikummet på Slipen.

Saltdal er en av fire norske kommuner som får bli med i pilotprosjekt

Saltdal er tatt ut som en av fire kommuner i Norge til pilotkommune for Frivillighetens år 2022.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Tirsdag var det en konferanse i Kommunenes sentralforbund, hvor Wenche Skarheim deltok. Her kom det fram at Saltdal blir en av fire kommuner som skal delta i et nasjonalt prosjekt om frivillighet, fram mot Frivillighetens år 2022.
- Det er på tide at frivilligheten blir sett, verdsatt og satt pris på og det vil Saltdal være en del av. Vi er Frivillighetsbygda, og det skal vi vise i Frivillighetens år, uttaler Skarheim.

75 foreninger

Hun peker på at Saltdal har en lang tradisjon for frivillighet. Per i dag har Saltdal 75 lag og foreninger.
- Tidligere hadde vi aktive ungdomshus i nesten alle grender i Saltdal som var tuftet på felleskapet der man så verdien av et godt felleskap. Enda har vi noen grendehus igjen som har akkurat dette som formål, ifølge Skarheim, som viser til at det fortsatt er engasjement rundt frivillig arbeid.

Tall fra 2016 viser at bare idretten generert ca 14 årsverk til en verdi av nesten 7 millioner.
- Da kan en snakke om verdiskaping innenfor frivilligheten. Og etter det har vi fått Nord-Norges største flerbrukshall fotballhall, ny kunstgressbane og et nytt klubbhus og alt på dugnad.

- I frivilligheten er det plass for alle, og det er behov for alle

Omsorgsbygda

Saltdal kan med rette kalle seg omsorgsbygda og har lange tradisjoner innenfor omsorg for både tuberkulosesanatoriet og sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede.
- Vi har utallige lag og foreninger innenfor sang og musikk, og ikke minst det som jeg vil kalle sosial bærekraft. Frivillig arbeid som bygger på fellesskap og sosiale aktiviteter.

Skarheim peker også på at alle har behov for å bli sett og hørt og delta i et felleskap.
- Dette vil jeg påstå at Saltdal har forstått. Vi er ikke større i folketall enn at vi kan headhunte hverandre til der det trengs en ekstra innsats. I frivilligheten er det plass for alle, og det er behov for alle. Alle har en mulighet til å føle seg betydningsfull, og det er spesielt viktig for folkehelsa.

Dugnad som fag

Saltdal er en av to kommuner i prosjektet som er nasjonalpark-kommuner. Skarheim ser for seg at frivillighetens år kan være et springbrett for å få til noe mer, kanskje også i et samarbeid med Ferder kommune.
I tillegg har ungdomsskolen et valgfag i 8-10 trinn som heter Innsikt for andre – der en lærer om frivillighet og dugnad.
- Dette er med på å skape en identitet som frivillighetsbygda Saltdal.

Skarheim nevner også lag og organisasjoner som har lykkes i å engasjere mange frivillige, og nevner særlig Blåfrostfestivalen.
- Oppskriften der for å lykkes, er at det er bruk for alle under den festivalen – det har blitt sånn at det er like artig å være frivillig som å være gjest på festivalen – og da har man gjort noe riktig.

- Vi kaller oss frivillighetsbygda – og dette er en del av vår identitet

Sosialt bærekraftig

Hun mener det nå er tid for å verdsette innsatsen de frivillige gjør for Saltdal.
- Å satse på frivillighet er sosialt bærekraftig. Vi kaller oss frivillighetsbygda – og dette er en del av vår identitet. Nøkkelen til integrering ligger mye i frivilligheten. Så egentlig burde alle som kommer til Saltdal få utlevert en frivillighetsnøkkel.

Noe av meningen med frivillighetsåret 2022 blir å feire og verdsette de frivillige.
- Vi skal ikke belaste de frivillige med enda mer arbeid. Nå er det på tide at vi gir noe tilbake.
Som lokalpolitiker i bygda syns hun det er viktig at de frivillige skal bli sett.
- Og det skal vi gjøre litt ekstra i 2022. Vi håper i 2021 kan begynne feiringen med å vise frem og presentere alle de stå-på-ere vi har i Saltdal, på en eller annen måte.

Trenger historier

Ivaretakelse av de frivillige – nøkkelen til at de kommer tilbake, dette er et mantra fra leder Nina Forseth i frivillighetssentralen.
- Og den skal vi dyrke videre. Vi har frivillighetsprisen som er bra, men vi skal gjøre mer enn det. Fordi de frivillige fortjener det.

Skarheim ønsker nå å få høre historiene fra de engasjerte frivillige, og hvordan man har lyktes.
- Så de som ønsker, er hjertelig velkommen, enten i egen person eller over nett, sier Wenche Skarheim.
For å fortelle din historie, eller for å få vite mer, kontakt Frivillighetssentralen i Saltdal.

Powered by Labrador CMS