GRUFULLE FORTELLINGER. Mariam Rasouli opplevde mye vondt, som har satt dype spor, i årene i Afghanistan. Hun fortalte de frammøtte hvordan det var som kvinne å vokse opp i et undertrykkende regime. Foto: Kenneth Strømsvåg
GRUFULLE FORTELLINGER. Mariam Rasouli opplevde mye vondt, som har satt dype spor, i årene i Afghanistan. Hun fortalte de frammøtte hvordan det var som kvinne å vokse opp i et undertrykkende regime.

Mariam med grufulle historier fra oppveksten i Afghanistan:

- Så smeller det og de skyter venninna mi i foten

Publikum fikk servert sterke historier som gjorde inntrykk mandag kveld. Mariam Rasouli fortalte om sine vanskelige år som barn og ung kvinne i Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: En av historiene som gjorde sterkt inntrykk var fra da den nå trondheims-bosatte kvinnen og en venninne var på vei til et bryllup.

- Vi var 11 år og gledet oss veldig. Pyntet og glade sprang vi av sted, uten å legge merke til at min venninne hadde glemt sokker. Det var ikke bra, for jenters hud måtte jo ikke synes. Alt skulle være tildekket.

Skutt i foten

De festklare småjentene la ikke merke til de manglende sokkene. Det gjorde derimot Talibans vaktsomme øyne. De to 11-åringene løp rett inn i garnet til de fryktede vokterne i gata.

- De lurte på hvor vi skulle og hvorfor vi var så oppspilt. Det ble mye kjefting, for de syntes tydeligvis ikke at to 11-åringer hadde noen grunn til å glede seg sånn til en bryllupsfest, fortalte Mariam de 30 tilhørerne i kaféen til SKS arena mandag kveld.

Episoden endte blodig og smertefullt for venninna til Mariam.

- Vi sa at vi var lei oss og skulle løpe hjem så hun kunne ta på seg sokker. Jeg satt på knærne og bønnfalt om at de ikke måtte straffe oss. Plutselig så smeller det og de skyter venninna mi i foten, rett foran meg. Blodet sprutet opp i ansiktet mitt, sa en lavmælt og gråtkvalt Mariam Rasouli.

ARRANGØR OG GJEST. Fauske Frps Kassandra Petsa synes det var fint, men trist, å få høre historien til afghanske Mariam Rasouli i SKS arenas kafé mandag kveld. Foto: Kenneth Strømsvåg
ARRANGØR OG GJEST. Fauske Frps Kassandra Petsa synes det var fint, men trist, å få høre historien til afghanske Mariam Rasouli i SKS arenas kafé mandag kveld.

Trenger behandling

Historien var en av mange nesten ufattelige episoder som den afghanske 1978-modellen fortalte. Hun var invitert av Fauske Frp, for å fortelle om hvordan hun opplevde å være barn og å vokse opp under Talibans jerngrep.

- Jeg er veldig glad for å kunne være her og fortelle min historie, som er mange kvinners historie. Afghanistan er syk og trenger behandling. Men jeg har tro på at det en dag vil bli bra. Det vil ta tid, men en dag vil det være noe helt annet enn landet er i dag, sa Rasouli, til et lydhørt og tidvis rystet publikum.

BOKPRAT. Mariam Rasouli har gitt ut boka 'Blomsten og trollet'. Denne fikk de frammøte sikre seg et eksemplar av etter historiefortellingen. Foto: Kenneth Strømsvåg
BOKPRAT. Mariam Rasouli har gitt ut boka "Blomsten og trollet". Denne fikk de frammøte sikre seg et eksemplar av etter historiefortellingen.

Sterkere enn ventet

Til vanlig jobber Mariam Rasouli som miljøarbeider i Trondheim. Mandag kveld kom hun til SKS arena en liten halvtime senere enn oppsatt, siden flyet sørfra var forsinket. En drøy time senere gikk returen til flyplassen i Bodø.

- Jeg visste jo at vi ville få høre en sterk og gripende historie, men dette ble mye mer enn jeg hadde forestilt meg. Hvor trist og grusomt det enn er, så tror jeg det er viktig at vi får høre disse historiene fra de - som Mariam - som har levd midt oppe i det, sier leder av Fauske Frp, Kassandra Petsa.

LES MER FRA DET ÅPNE MØTET - SOM LOKKET FLERE ENN PARTIFELLENE TIL PETSA - I ONSDAGENS PAPIRAVIS

RØD I BLÅ LEIR. Anne Godding fra partiet Rødt var en av tilhørerne mandag kveld. Det var første gang hun lot seg lokke til et arrangement i regi av Frp. Foto: Kenneth Strømsvåg
RØD I BLÅ LEIR. Anne Godding fra partiet Rødt var en av tilhørerne mandag kveld. Det var første gang hun lot seg lokke til et arrangement i regi av Frp.
Powered by Labrador CMS