OMSORG. Leder Kristin Eidissen og nestleder Mike Furuli ved Røvika ungdomssenter forteller at det er de som er ungdommens foresatte for en periode. - Vi skal blant annet sørge for at ungdommen kommer seg på skolen, samt gi de den omsorgen de trenger, sier Eidissen. Foto: Frida Kalbakk
OMSORG. Leder Kristin Eidissen og nestleder Mike Furuli ved Røvika ungdomssenter forteller at det er de som er ungdommens foresatte for en periode. - Vi skal blant annet sørge for at ungdommen kommer seg på skolen, samt gi de den omsorgen de trenger, sier Eidissen.

Røvika er foresattei en akutt situasjon

Ved nyttår ble Røvika ungdomssenter gjort om til en akuttinstitusjon.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Røvika er ungdommens foresatte for en gitt periode, og erstatter foreldrenes rolle for et visst tidsrom.

- Vi skal blant annet sørge for at ungdommene kommer seg på skolen, samt legge til rette for at de får det omsorgstilbudet trenger, forteller leder for ungdomssenteret, Kristin Eidissen.

For noen uker siden var det en voldsepisode på Vestmyra skole, hvor en av beboerne på Røvika var involvert. Ingen på Røvika ønsker å kommentere den enkelte episoden.

Akuttinstitusjon

Fra 1. januar i år ble Røvika ungdomssenter en akuttinstitusjon. Et opphold her kan vare fra én dag til noen måneder. Alt ettersom hva slags behov og hjelp ungdommen trenger. Til institusjonen kommer ungdom i alderen 13 til 18 år fra hele region nord.

- Ungdommene som kommer hit blir plassert av den kommunale barnevernstjenesten. Det kan være ungdom som står uten omsorg, og noen plasseres med bakgrunn i egen atferd, forteller Eidissen.

Utagerende oppførsel

Utagerende atferd kan imidlertid favne et vidt spekter, og betyr ikke nødvendigvis at noen tyr til vold.

Nestleder på Røvika, Mike Furuli forteller at de er opptatt av å finne ut hva som ligger bak de ulike reaksjonene ungdommene har. Enten det er depresjon, angst eller andre følelser som utspiller seg.

- Hvis det er noen som har vanskelig med å forholde seg til andre mennesker, så er det noe vi også jobber med her, utenfor skoletid, sier han.

Krav på opplæring

Alle barn i grunnskole har krav på opplæring. Via Nordland fylkeskommune får ungdommene på Røvika skoletilbud på Vestmyra, som er den nærmeste skolen.

Det er fylkeskommunen som har ansvar for opplæringen.

Viktig utdanning

All rett til spesialundervisning går via fylkeskommunen. Det er den enkelte skolen som i ulike tilfeller vurderer hvilke tiltak og ressurser de skal tilby. I alle tilfeller må det fattes et vedtak, enten det er snakk om ekstraundervisning eller annen slags oppfølging.

- Barn i barnevernstjenesten kan ha en slags uro med seg, som de uttrykker på forskjellig vis, sier Furuli.

- Best mulig tilrettelegging av opplæring er viktig. Skole og opplæring er nødvendige faktorer for at de lykkes med resten av livet, tilføyer Eidissen.

Samarbeid

I enkelte tilfeller kan det være mer riktig å ta ungdommen ut av skolen. Skoler kan i slike tilfeller gi opplæringstilbudet hos Røvika for en periode.

- Det ligger blant annet i vår samfunnsoppgave å kartlegge hvilke behov barn og unge har i det lange løp, sier Eidissen.

Hun understreker at det er et tett og godt samarbeid mellom institusjonen, Bufetat, Fauske kommune og fylkeskommunen.

Dyktig

Mange ungdommer på Røvika og lignende institusjoner har med seg dårlige erfaringer, og opplevelser av å bli utstøtt.

- Det gjelder å gi dem en ny opplevelse. De må få erfare at vi kan hjelpe, og at ingen blir utstøtt i prosessen. Og det er Vestmyra skole veldig dyktige på, sier Furuli.

- Og en stor andel av ungdom som har vært innom oss går det veldig bra med, sier Eidissen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS