I RETTEN. Advokat Torkjell Solbø mener at de er fratatt store eiendommer sentralt på Fauske. Fra venstre Per Arne Gabrielsen, Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
I RETTEN. Advokat Torkjell Solbø mener at de er fratatt store eiendommer sentralt på Fauske. Fra venstre Per Arne Gabrielsen, Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban.

Kan koste enorme beløp:

Rettsaken om «halve Fauske» er i gang

Har kommunen på 50-tallet ulovlig tilegnet seg, uten å betale, en stor del av det som nå er boligområde sentralt på Fauske?

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Mandag startet den store rettssaken i Salten og Lofoten tingrett.

Ruth Jensen Ban og sønnene til hennes avdøde søster Berit Gabrielsen vant saken om samfunnshustomta. Som en logisk følge av dette krever de nå tilbakeført fire kommunale eiendomsparseller, og erstattet med dagens markedspris for tomter på åtte parseller.

Boligtomtene ligger opp gjennom Vollgata og litt inn på sideveier til Vollgata, Kirkeveien, Bjørnmovien og Sandmoveien. De kommunale eiendommene dreier seg om der administrasjonsbygget står og deler av parkeringsplasser og parker i området.

De to søstrene mistet begge foreldrene under krigen, og eiendommene ble forvaltet av verge og overformynderi.

Dobbeltrolle

Saksøkernes advokat, Torkjell Solbø, viste i sitt innledningsforedrag til at de to søstrene ikke har fått betalt, og at de ikke ble forelagt noe oppgjør da de ble myndige, slik loven krever.

Med et dokument fra 1949 viser han til at de to søstrene verge advarte mot kommunal overtagelse av jentenes eiendommer som da var på gang.

Han legger stor vekt på at han ikke finner at Overformynderiet har gått videre med eller skrevet noe som helst, om vergens anbefaling. Overformynder var Nils Myrbakk, stt fra kort tid etter i en lengre periode i kommunestyret for Arbeiderpartiet. I tillegg var han skjønnsmann og bestemte eiendomsverdien.

Solbø går langt i å antyde at Myrbakk i denne dobbeltrollen har lagt mer vekt på kommunens interesse enn søstrenes interesse.

Ivrige utbyggere

Advokat Solbø tegner et bilde av ei bygd som skulle bygges opp etter krigen, en kommune som vokste, og der var viktig å skaffe boligtomter til det som etter hvert ble en by.

I samfunnshussaken ble det dokumentert at kommunen ikke har betalt noe som helst.

Denne saken er litt mer komplisert, for det fremgår av noen dokumenter at noe er i det minste besluttet betalt. Spørsmålet er om de faktisk er betalt.

Advokaten la fram flere kommunale vedtak om å betale søstrene penger, men de gjelder eiendommer man i denne omgang ikke har tatt med i kravet.

Ikke betalt

- Vi finner ingen dokumentasjon i form av banktransaksjoner, og de som skulle ha mottatt pengene er klare på at de ikke har mottatt dem, sa Solbø.

Til Saltenposten utdypet han at hans påstand er at det eneste jentene fikk var noen hundrelapper da de ble myndige.

Ruth Jensen Ban vokste opp i et hus som fram til tidlig 60-tall sto plassert bak samfunnshuset, der kommunen senere anla en barnepark. Da hun ble myndig, i 1960, leide hun av kommunen, ei av de fire leilighetene i bygget.

- Det er helt opplagt at hun ville ha hatt interesse av å eie dette huset, sa advokat Torkjell Solbø.

Powered by Labrador CMS