Kraftig redusert. Hanne Hjemaas (t.v.) har jobbet på samme avdeling ved Helsetunet i 17 år og stortrives sammen med de ansatte. Her ordner hun klart en seng til en ny pasient, sammen med Hanne Sandberg, som har jobbet her i tre år. Sykefraværet på Helsetunet har gått kraftig ned de siste årene og de ansatte berømmer ledelsen for hvordan de blir møtt. Foto: Frida Kalbakk
Kraftig redusert. Hanne Hjemaas (t.v.) har jobbet på samme avdeling ved Helsetunet i 17 år og stortrives sammen med de ansatte. Her ordner hun klart en seng til en ny pasient, sammen med Hanne Sandberg, som har jobbet her i tre år. Sykefraværet på Helsetunet har gått kraftig ned de siste årene og de ansatte berømmer ledelsen for hvordan de blir møtt.

Rekordlavt sykefravær blant de ansatte

På Helsetunet er sykefraværet gått ned med mange prosent de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Avdeling ACD ved Helsetunet har mange tunge arbeidsoppgaver. Her er det alvorlig syke pasienter, og flere er på sin siste fase i livet. Likevel er staben stabil og sykefraværet er lavere enn noen gang.

Roser de ansatte

For to år siden ble Ann-Sølvi Johansen ansatt som nærværsrådgiver, for blant annet å få ned sykefraværet. Hovedverneombud Sissel Osnes sier at det innen helse og omsorg har vært veldig høyt sykefravær på det meste.

- Jeg vil uansett berømme de ansatte og de ulike avdelingslederne. For det er dem som har gjort den viktigste jobben, sier Osnes.

I 2018 var det 5,1 prosent sykefravær. Da avdelingsleder Hege Johansen overtok ved ACD for noen år siden var den på hele 16 prosent.

Lystig tone

Inne bak lukkede dører er det stille i gangene. Kun lette skritt kan høres når noen passerer. De som er på dagens vakt-team sitter og spiser lunsj da Saltenposten kommer innom. Tonen rundt bordet er lystig.

- Vi trives godt. Det er godt arbeidsmiljø og en god sjef. Det er veldig avgjørende i forhold til arbeidsmiljøet, sier Hanne Hjemaas, som har jobbet ved samme avdeling i 17 år, i tillegg til at hun er tillitsvalgt.

ACD-avdelingen hadde tidligere dobbeltrom, men nå består den av 23 enkeltrom.

Lov å gråte

Hjemaas forteller at de ansatte er gode på å ta vare på hverandre. I denne jobben er det mye sorg og glede om hverandre.

- Vi er bare mennesker. Vi plukker hverandre opp når det er tungt. Jeg tror vi er gode på å ta vare på hverandre, skyter Natalie Sivertsen inn, som har jobbet her i 12 år.

Det er lov å gråte, det er lov å ha en vanskelig dag. Og det er lov å le.

Lyspunkt

På bordet ligger det en mango, som etter lang ventetid endelig har blitt moden nok til og spises. Den er delt opp og mesteparten er allerede fortært.

- Ååå som vi har gledet oss til den mangoen, ler de og snakker nærmest i kor.

De er alle enige om at det er viktig å ha godt humør, som motvekt til det som er vanskelig.

Glad i pasientene

En del av pasientene er på avdelingen i mange år.

- Det er jo klart vi blir glade i dem. Noen er her veldig kort, og det er like vanskelig fordi dem rekker vi ikke å bli så godt kjent med, sier Hjemaas.

Hun forteller om de pårørende som ofte er full av gode ord, og at det til og med er pårørende innom med sjokolade, som ikke har pasienter liggende på avdelingen lenger.

- Da ser man at jobben man gjør virkelig er verdt det.

Godt samarbeid

Også avdelingsleder Hege Johansen er godt fornøyd med at sykefraværet har hatt en stor nedgang, selv om det er vanskelig å peke konkret på hvorfor det har blitt slik.

- Vi har en stabil arbeidsgruppe. Jeg jobber tett med de ansatte, og vi har gode tillitsvalgte, sier hun.

Blant de sykeste

Johansen påpeker at pasientene ved denne avdelingen er blant de sykeste på Helsetunet, og at det er tungt for de ansatte å stå i situasjonene.

- Vi har stort fokus på HMS og ulike hjelpemidler. Er det for eksempel ekstra krevende pasienter, som kan ha et komplekst sykdomsbilde, så settes det inn ekstra folk, forteller hun.

Powered by Labrador CMS