BONDE I BYEN. I den gamle trehusbebyggelsen på Kampen i Oslo har Rebekka Nystabakk funnet sin mellomting mellom bygd og storbyliv. Foto: Kamilla S. Mathisen
BONDE I BYEN. I den gamle trehusbebyggelsen på Kampen i Oslo har Rebekka Nystabakk funnet sin mellomting mellom bygd og storbyliv.

Rebekka er blitt fast ansatt frilanser

For skuespiller Rebekka Nystabakk fra Sørfold, er det luksus å kunne fortsette frilans-tilværelsen som fast ansatt.

Publisert Sist oppdatert

- Det er en ny følelse å være ansatt, forteller en fornøyd Rebekka Nystabakk, når Saltenposten møter henne i vårsolen på Kampen i Oslo. Hun har akkurat kommet tilbake fra hjemplassen Engan i Sørfold, hvor hun har vært med på lammingen.

- Jeg lukter fortsatt litt fjøs, smiler hun.

Sikkerhet

Tidligere har det kun vært prosjektbaserte ansettelser for skuespilleren, samt en åremålsstilling. Men fra og med 15. mai har Nystabakk fast jobb gjennom ordningen SKUDA.

SKUDA, som er en forkortelse for Skuespiller- og danseralliansen AS, ble stiftet i 2016 og finansieres av Kulturdepartementet. Ordningen har som formål å sikre de ansatte dansere og skuespillere rettigheter og inntekter mellom oppdrag.

Det går i praksis ut på at frilansende utøvende kunstnere blir ansatt i organisasjonen, og på den måten sikres lønn og rettigheter som en normal arbeidstaker. Når kunstneren får oppdrag, søker han eller hun permisjon fra jobben i SKUDA så lenge oppdraget varer. Permisjonen innvilges alltid for relevante oppdrag.

- Det er fantastisk når man jobber som frilanser. Det er en trygghet i både det at man får lønn mellom oppdragene, og at man har rettigheter som sykepenger og fødselspermisjon. Som frilanser er man vant med å gå på jobb nesten uansett tilstand, forteller Nystabakk.

Strenge krav

Men det er ikke hvem som helst som kommer gjennom dette nåløyet. For i det hele tatt å bli vurdert for ordningen, må man ha jobbet som frilanser i minst åtte år, og vært i arbeid eller mindre kontinuerlig.

- Ordningen er fortsatt under utvikling, så den tilpasses etter hvert for å fungere best mulig, og vi som ansatte er med på å utvikle den, forteller Nystabakk.

Til sammen er 80 scenekunstnere fra hele landet ansatt i SKUDA, halvparten skuespillere og halvparten dansere. I siste runde var det 12 fra hver yrkesgruppe som slapp gjennom nåløyet.

Ingen hvilepute

Men denne formen for ansettelse er på ingen måte en hvilepute. Tiden mellom oppdragene skal benyttes til kompetanseheving, for eksempel gjennom at man tar relevante kurs, til å holde kurs for andre, eller ved at man fungerer som mentor for nyetablerte kunstnere.

- Man kan ikke bare sitte og slappe av og motta lønn. En av de store fordelene med dette opplegget, er kontinuiteten, man er hele tiden i jobb og under utvikling, forteller Nystabakk.

I utgangspunktet er en kunstner ansatt i to år. Ved oppdrag forlenges ansettelsesperioden i tråd med oppdragets lengde, så dersom man holder seg i aktivitet, kan man være ansatt i flere år. Men om en blir gående for lenge uten oppdrag, så mister man til slutt ansettelsen. I tillegg stilles det krav til typen oppdrag kunstneren tar. Det som teller mest, er arbeid som utøvende kunstner. Men all relevant jobb, som regi og tekstutvikling teller.

Mange jern i ilden

I øyeblikket ser det ikke ut til at Rebekka Nystabakk vil ha problemer i så måte. Den kritikerroste forestillingen «Goodbye Kitty» som hun har utviklet i teaterduoen Rebekka/ Huy, sammen med Huy Le Vo, tar opp barndom og kjønnsidentitet uten å problematisere det, og gjør suksess gjennom feiring av diversitet og frihet til å velge selv.

Lillesøster Rakel Nystabakk var med på prosessen, og har laget musikk til stykket, hvor hun også er med på scenen.

Twin

I tillegg til dette, startet Rebekka Nystabakk sin ansettelsesperiode med å gå rett ut i permisjon i forbindelse med innspillingen av NRK-serien Twin, der hun har den kvinnelige hovedrollen og spiller mot Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju. Innspillingen begynner for alvor i september, og skal foregå i Oslo og Lofoten.

- Det er veldig spennende. Med unntak av en liten rolle i Ole Giævers film «Mot naturen» har jeg aldri gjort noe sånt før. Og så er det luksus å få være så mye i Lofoten, avslutter Nystabakk.

Powered by Labrador CMS