Kløyving. Biskop Jon Sigurd kløyver statuen av Odin og planter et kors i stedet, under oppsetningen av Ragnhilds drøm i Misvær. Foto: Ole Kristian Andreassen
Kløyving. Biskop Jon Sigurd kløyver statuen av Odin og planter et kors i stedet, under oppsetningen av Ragnhilds drøm i Misvær.

Ragnhilds drøm regnet nesten bort, men ble en stor opplevelse

Med 20 årsjubileum for forestillingen Ragnhilds drøm, og syvende oppsetting, var det knyttet store forventninger til helgas oppsetninger. Fredag ble det forstilling i øsende regnvær.

Publisert Sist oppdatert

Mange kjenner historien om kampen mellom den lokale vikingehøvding, Raud den Rame og Olav Trygvasson. Mange kjenner også til at denne er en del av historien om kristningen av Nord Norge.

Ser inn i fremtiden

Første akt åpner med at Ragnhild, datteren til Raud har drømmer hvor hun ser inn i fremtiden og ser varsler om en fiende. Samtidig feires at Raud kommer seirende fra krigen. Så kommer signalet om at Olav er tilbake og mennene må på nytt dra i krig. Folket gir uttrykk for det de opplever som en vanskelig valgsituasjon. De er vant med det gamle og har hørt om det nye.

FINT. Vakker dans av Ingvild Krokstad og Henrik Lamark. Foto: Ole Kristian Andreassen
FINT. Vakker dans av Ingvild Krokstad og Henrik Lamark.

Raud mister livet

I andre akt kommer Rauds hær hjem fra krigen. Tore er skadet og forteller om hvordan Raud mistet livet. Bygdefolket er redde og tror det er kongen som kommer med soldater når de ser båter som nærmer seg.

Biskopen

Det viser seg å være biskop Jon
Sigurd som kommer sammen med sine munker. Han forteller om døperen Johannes, men bygdefolket er blandet i opplevelsen av Kvitekrist og den makt han ser ut til å ha.

Tore overtar rollen som høvding, og når han lar seg døpe, skjønner folket at den nye tid og den nye kongen med sin gud kan gi dem fredeligere tider

Lydnivå

Men, årets "moderne" forestilling bar preg av en Broadwayforestilling enn et vikingspel. Et orkester på 13 personer sørget for et lyd-
nivå som gjorde det umulig å høre hva sangere fra Breivik sangerlag, Misvær sangerlag, Skjerstad mannskor, Barn fra Misvær barne- og ungdomskor og fra Skjerstad Oppvekstsenter faktisk sang. Dermed forsvant mye av "bindeleddet" i historien i fredagens forestilling.

Tight koreografi

Fornøyd. En strålende fornøyd og glad produsent og skikkelsen 'Ulv' i Ragnhilds drøm, Kristian Krokslett. Foto: Ole Kristian Andreassen
Fornøyd. En strålende fornøyd og glad produsent og skikkelsen "Ulv" i Ragnhilds drøm, Kristian Krokslett.

Både medvirkende profesjonelle utøvere, kor og statister gjorde en flott og profesjonell innsats, i den grad at man kunne tro de alle sammen var profesjonelle.

Regnet får ta skylda

Det er meldt bedre vær både i morgen og søndag. Med justering av lydnivå på orkesteret kan mye være gjort. Med et budsjett på 1,5 millioner kan finjustering ta forestillingen til de store høyder, mente Saltenposten anmelder etter helgas første forestilling.

Fantastisk avslutning

Søndag var været langt bedre.

- Vi har kjempet mot naturkreftene lenge. Derfor er det ekstra gledelig at værgudene er med oss under avslutningsforestillingen. Nærmere 1400 mennesker har sett Ragnhilds drøm i løpet av helga. Det er vi godt fornøyd med, sier produsent av stykket og skikkelsen "Ulv", Kristian Krokslett, til Saltenposten.

For selv om fredag og lørdag var preget av regn og sur vind var værgudene i godlune søndag. Strålende sol, vindstille og mer enn 700 personer i amfiet. Med et ensemble som i løpet av helgen har spilt seg "sammen", som en stor enhet, måtte dette bli bra.

FOLKSOMT. Mye folk så siste oppsetning av Ragnhilds drøm, og da slo været også til i Misvær. Foto: Ole Kristian Andreassen
FOLKSOMT. Mye folk så siste oppsetning av Ragnhilds drøm, og da slo været også til i Misvær.

Hypnotisk

For det er der vi skjønner at Ragnhilds drøm er noe mer enn bare et spel. I solskinnet er det som om stykket setter publikum i en euforisk tilstand, nesten hypnotisk. Vi er med på en manifestering av en historisk hendelse, som preger våre liv også i dag. Handlingen utspiller seg så tett på publikum i amfiet, at stykket gradvis kommer inn under huden på undertegnede. Jeg er med på noe som er større enn meg selv.

Et verdig punktum for en maratonhelg av visuelle og musikalske opplevelser.

Evaluering

- Nå skal vi ta en evaluering av årets Ragnhilds drøm. Selvfølgelig har vi lyst til å vise stykket flere ganger, men vi skal ikke glemme at dette er et stort løft for ei lita bygd. Men, vi går gjerne på igjen, bare ikke med det første, avslutter Kristian Krokslett og avslører dermed at han ikke er fremmed for en åttende oppsetning av Ragnhilds drøm.

Saltenposten har tidligere skrevet at bygda Skjerstad er i ferd med å bli et kulturelt kraftsenter i indre Salten. Ragnhilds drøm bare bekrefter denne påstanden.

Powered by Labrador CMS