AKTUELT OMRÅDE. Det er fra området ved den store parkeringsplassen og oppover i bakken opp mot Coop-stua det nå sees på muligheter for etablering av flere titalls nye hytter. Foto: Espen Johansen
AKTUELT OMRÅDE. Det er fra området ved den store parkeringsplassen og oppover i bakken opp mot Coop-stua det nå sees på muligheter for etablering av flere titalls nye hytter.

Planer om betydelig hytteutbygging i Daja

Statskog og Mestergruppen ser på mulighetene for nytt stort hyttefelt rett ved Sulitjelma fjellandsby. - Det er et fantastisk område, men vi skynder oss langsomt og er tidlig i prosessen, sier de to aktørene.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE/SULITJELMA: Harald Rundhaug i Statskog på Fauske letter nå litt på sløret angående planene for nytt hyttefelt i Daja, rett ved Sulitjelma fjellandsby.

Inngått samarbeid

- Vi skynder oss langsomt. Men vi har inngått et samarbeid med Mestergruppen og engasjert Boarch arkitekter AS til å se på reguleringsplanen. Gjeldende plan vedtatt i 2005-06 er regulert til hytteområde, men det har skjedd ting siden da, sier Rundhaug.

Han sier at det er noen våtmarksområdet de av miljøhensyn ikke vil gjøre inngrep i. Men det er klare ønsker om å videreutvikle området med alpinbakken som nabo, og løypenett også for langrenn samt tilbud innen sykkel.

Møte med reindriften

- Arealet for utbygging blir nok mye det samme, men vi har hatt et møte med Balvatn reinbeitedistrikt for å høre om de har noen synspunkter på at vi gjør noe om på den delen av reguleringsplanen. Det skal selvsagt på høring senere i prosessen, men foreløpig er vi enige med dem i at vi legger til grunn samme areal og ikke utvider. Kanskje klarer vi til og med å få det enda mer kompakt, og litt nærmere alpinbakken, sier Rundhaug.

Infrastruktur først

Det sees nå på hvordan det kan legges inn veier inn i området på en fornuftig måte.

- Vi må få infrastrukturen på plass før vi kan si mer om hytter og eventuelt hvilke typer hytter som kan være aktuelle, sier han.

TIDLIG ENNÅ. - Vi tenker og pønsker, sier Harald Rundhaug i Statskog, men bekrefter at de sammen med Mestergruppen - og Sulitjelma fjellandsby - vil utvikle området ved alpinbakken i årene framover. Foto: Tarjei Abelsen
TIDLIG ENNÅ. - Vi tenker og pønsker, sier Harald Rundhaug i Statskog, men bekrefter at de sammen med Mestergruppen - og Sulitjelma fjellandsby - vil utvikle området ved alpinbakken i årene framover.

Området det er snakk om går fra rett over den store parkeringsplassen til høyre før man kommer til driftsbygget/kaféen og går opp langs høyre side av alpinbakken mot Coop-stua på toppen.

Attraktivt for flere

Det er Mestergruppen som ønsker å etablere flere hytter i området og den klare ambisjonen er å treffe en større del av markedet, kanskje nettopp ved å se på ulike typer hytter slik at det blir et tilbud til flere og attraktivt for flere.

- Dette må dimensjoneres i samsvar med de aktivitetstilbud som er der med spesielt alpint og langrenn, men også sykkel, sier Rundhaug.

- Det er en del av prosessen og vi skal gjøre den sammen med de de som driver Sulitjelma fjellandsby, og der er det opprettet kontakt og vi har stadig dialog, sier Rundhaug.

Tenker og spekulerer

Per oktober 2024 sier at han de er på stadiet der det ”tenkes og spekuleres”.

Når de har noe mer konkret de kan gå videre med vil det bli bedt om oppstartsmøte med kommunen slik at prosessen kan settes igang også der.

- Markedssituasjonen er en vesentlig faktor og på fritidsboliger er omsetningen tilnærmet null for tiden. Vi har rimelig god tid på oss og vil få til et best mulig prosjekt på plass heller enn å stress gjennom noe, sier Rundhaug.

Uklart om antall

Området det er snakk om er stort, rundt 120 mål.

En vanlig hyttetomt er ifølge Rundhaug pluss/minus ett mål, så det blir plass til en stor mengde hytter.

- Med enkel matte skulle man tro det ble 120 hytter, men det er langt fra både sannheten og det som er realistisk. Det skal inn veier i området og noe av arealet egner seg rett og slett ikke til bygging, sier han.

SAMARBEID. Utviklerne vil jobbe tett sammen for å harmonisere det helhetlige tilbudet i området. De nye hyttene er planlagt i til venstre for bakken når man ser fra toppen og nedover som på bildet her. Skogsløypa ønskes beholdt og fra noen av de nye hyttene kan man gå omtrent rett ut i løypa - eller i en av skiløypene i om rådet. Foto: Espen Johansen
SAMARBEID. Utviklerne vil jobbe tett sammen for å harmonisere det helhetlige tilbudet i området. De nye hyttene er planlagt i til venstre for bakken når man ser fra toppen og nedover som på bildet her. Skogsløypa ønskes beholdt og fra noen av de nye hyttene kan man gå omtrent rett ut i løypa - eller i en av skiløypene i om rådet.

Store investeringer

Det blir uansett en betydelig utbygging, men han sier at én ting er å lage planer mens å gjøre tiltak og bygge noe er noe annet. Det kan også skje i flere trinn.

At det blir gjort store investeringer når planene konkretiserer seg er det imidlertid ingen tvil om.

Beholder skogsløypa

Som nevnt skal området utvikles i dialog med Fjellandsbyen.

- Vi har ambisjoner om at skogsløypa skal beholdes. Vi ser på ulike løsninger men det er viktig at skianlegget og løypene fortsatt skal eksistere. Det er litt av utfordringen her, at går man tilbake til planene fra 2005-06 så har ting fått utvikle seg i 20 år, sier Rundhaug og sier det er en av hovedgrunnene til å revidere deler av reguleringsplanen.

Erfaring vektlegges

- Å ta hensyn til det man har erfart på 20 år, og gjøre noen justeringer her og der blir viktig. Fjellandsbyen har også nye prosjekter på gang og her får vi muligheter til å få ting harmonisert i større grad, samt rette det som ikke ble helt slik man tenkte for 20 år siden. 20 års erfaring i en slik sak har helt klart stor verdi når vi nå ser på neste steg, sier Harald Rundhaug.

- Fantastiske tomter

Stein Erik Heggset, som er akkvisisjonsansvarlig fritid i Mestergruppen, er oppglødd over prosjektet.

- Vi har ikke begynt på størrelse på bebyggelse og den type ting, men det kommer. Vi har stor tro på prosjektet og det er jo noen fantastiske tomter med nærhet til ski og langrenn. Her blir det mulig med ski-in og ski-out for mange. Det er et potensial for betydelig utbygging, sier Heggset til Saltenposten.

Saltdalshytta sentral

Han sier videre at det er nærliggende å tro at for Mestergruppen sin del så vil en god del av prosjektet falle på Saltdalshytta.

FANTASTISK. Stein Erik Heggset i Mestergruppen sier at området ved Sulitjelma fjellandsby har fantastiske tomter, og har tro på at de i samarbeid med andre kan få til et veldig godt prosjekt der - men at det fortsatt er tidlig i prosessen. Foto: Knut Neerland - Magent AS
FANTASTISK. Stein Erik Heggset i Mestergruppen sier at området ved Sulitjelma fjellandsby har fantastiske tomter, og har tro på at de i samarbeid med andre kan få til et veldig godt prosjekt der - men at det fortsatt er tidlig i prosessen.

- De blir nok en betydelig aktør med tanke på den korte avstanden til fabrikken. Noe annet vil overraske meg veldig, sier han.

Også Heggset er opptatt av et godt samarbeid med Sulitjelma fjellandsby.

- Alpinanlegget er viktig og vi skal sammen med dem prøve å også utvikle fjellandsbyen som destinasjon og få det med i reguleringen. Det henger sammen alt dette, sier Heggset.

Mer enn hyttebygging

Daglig leder Endre Grønnslett i Sulitjelma fjellandsby er naturlig nok positiv til de nye planene i sitt ”nabolag”.

- Selvsagt. Vi har vært en pådriver for dette og det er hyggelig at det nå er bevegelse i saken, sier han.

- Vi har hatt dialog rundt flere ting, og skal finne gode måter å samhandle på. Å bygge hytte kan nær sagt hvem som helst gjøre, men vi skal utvikle en destinasjon. Det må være grunner til at folk vil ha hytte akkurat der, sier Grønnslett videre.

- Ting tar tid

De har også egne prosjekter de jobber fram for å gjøre området enda mer attraktivt, og han innrømmer en viss utålmodighet.

- Alltid. Men jeg har lært at ting tar lenger tid enn man ønsker og håper - men også at kan kan utvikle seg gradvis selv om det store målet er et stykke fram i tid.

POSITIV. Daglig leder i Sulitjelma Fjellandsby, Endre Grønnslett, er naturlig nok svært positiv til prosjektet som kan gi mange flere brukere av alpinanlegget og øvrige fasiliteter. Foto: Tarjei Abelsen
POSITIV. Daglig leder i Sulitjelma Fjellandsby, Endre Grønnslett, er naturlig nok svært positiv til prosjektet som kan gi mange flere brukere av alpinanlegget og øvrige fasiliteter.

Sulis mer attraktivt

- Jeg har ingen forventninger om at det står hytter ferdig neste høst, men vi så med Hyttesvingen at man kan få ting til. Skal vi ha et livsgrunnlag her må vi fortsette å vokse, sier han.

Grønnslett er glad for profesjonelle partnere og sier det gir muligheter for å spille litt ball sammen når planene blir til.

- Det er ikke bare å klinke opp hytter, det må mer til rundt. Når vi får til det , vil det gjøre Sulis enda mer attraktivt.

Powered by Labrador CMS