JULEMAT. Bonde, Knut Inge Johansen i tørka til «Misværgeitas delikatesser» i Misvær med pinnekjøtt av kje, som nå blir julemat i Tanzania. Foto: Ole Kristian Andreassen
JULEMAT. Bonde, Knut Inge Johansen i tørka til «Misværgeitas delikatesser» i Misvær med pinnekjøtt av kje, som nå blir julemat i Tanzania.

Pinnekjøtt av geitekje blir julemat i Tanzania

- Jeg fikk ideèn i sommer da min mann og jeg var på ferie i Misvær.

Publisert Sist oppdatert

Under en spasertur fikk Kari Hustad fra Trondheim øye på skiltet på husveggen til Misværgeitas delikatesser.

- Etter hyggelig prat og kjøp av spekepølser, ble det bestemt at Knut Inge Johansen skal sende oss pinnekjøtt av kje, som vi tar med til vår datter i Arusha i Tanzania til Jul.

Bakgrunnen for den originale bestillingen av gårdsprodusert pinnekjøtt av kje, er at datter til Kari Hustad arbeider som reiseoperatør i Arusha i Tanzania:

-Tanzanianerne spiser mye geitekjøtt, men bare ferskt kjøtt fordi de færreste har fryseboks. Det har min datter, og da tenkte vi at i år blir det lokalprodusert pinnekjøtt fra Misvær på julaften.

Nå er pinnekjøttet på vei retning Tanzania, og for alt vi vet kan dette være første gang at noen spiser pinnekjøtt av geit i dette landet.

I alle fall pinnekjøtt av kje fra Misvær.

Bonde, Knut Inge Johansen, benytter kun salt på pinnekjøttet og naturlig tørking. Selve prosessen tar cirka en måned.

Foruten pinnekjøtt produserer Knut Inge Johansen også spekelår av kje og spekepølse av geit.

Nå prøver han seg på et nytt produkt, Gammesteik av geit, krydret med salt og pepper. En type mat man tidligere har spist i Lofoten, men da av lam.

- Jeg har store forventninger til det nye produktet og håper det skal falle i smak hos folk, sier melkeleverandøren og kjøttprodusenten.

I Tanzania feires julen den 25. desember. Feiringen starter med at kristne tanzaniere drar til gudstjeneste, og deretter spiser de et julemåltid.

Julemiddagen består ofte av ugali, en slags maisgrøt. Familier som har råd til det spiser også kylling eller fisk. I tillegg spiser folk
Pilau, en krydret risrett, som eventuelt serveres til kjøtt eller skalldyr.

Noen familier gir hverandre også gaver, og ofte er de hjemmelagde. Det stedet der man tydeligst merker at det er jul er Dar es Salaam, Tanzanias største by.

Her er shoppingsentrene pyntet med lys, og noen steder er det også satt opp juletrær.

Byens katolske kirke er også julepyntet med stearinlys og blomster, og på julaften er det midnattsmesse i kirkene.

Trine hos Mattilsynet sier at tilsynet ikke har innvendinger mot at folk tar med seg 4kg vakuumpakket pinnekjøtt av Kje fra Misvær til Tanzania.

OLE KRISTIAN ANDREASSEN

Powered by Labrador CMS