Påsken er høysesong for kutt- og stikkskader
- Lange turer står høyt på ønskelisten for de fleste hunder, men husk at når du får ski på beina, kan du lett skade din firbente turkamerat, sier veterinær Sasja.
Veterinær Sasja Rygg i AniCura forklarer at særlig ski med stålkanter kan gjøre stor skade på hundens ben og poter.
- Påsken er høysesong for kuttskader, og disse kan bli svært alvorlige.
Hun forteller at de hvert eneste år ser tilfeller av hunder som er skadet i skisporet.
I tillegg til kuttskader er det også vanlig å få inn hunder som har stikkskader fra staver. Stavene og skiene er ikke så lette for hunden å holde oversikt over, og de kommer ofte for nær eieren eller andre skigåere i løypa.
Da kan det raskt oppstå skader.
- Den skaden vi ser oftest, er at akillessenen blir revet. Dette er en alvorlig skade og hunden må da opereres av en veterinær med høy kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Rekonvalesenstiden er lang, og mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, forteller Sasja.
Hvor mye kulde tåler hunden din?
Hvor mye kulde hunden tåler er avhengig av fettlager, helsetilstand, pels og aktivitetsnivå. Langhårede raser holder ofte ut lengre, takket være pelsen. Korthårede raser og valper tåler ofte langt mindre.
- Kulde gjør vonde ledd mer smertefulle, og lange turer i kulden kan være ubehagelig for hunder med leddgikt, sier veterinæren.
Salt i sårene
Det kan være mange årsaker til at hunden slikker mye på potene, ikke vil trå ned eller at potene er røde. Frost og veisalt i kombinasjon med snø, skare og vann er tøft for hundepoter.
- Saltet etser seg inn i tredeputene og kan gi smertefulle skader. Har hunden i tillegg tørr, sprukken hud eller små rifter i tredeputene, virker veisaltet bokstavelig talt som salt i sårene.
Slik kan du forebygge vinterskader
Veterinæren råder alle hundeeiere til å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken.
- Den må inneholde bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår, kompresser og tape. Dette gjelder egentlig hele året.
1. Potesalve
Snø, frost og veisalt kan være både ubehagelig og skadelig for hundepoter. I verste fall kan fuktigheten og den skarpe skaresnøen føre til sår, infeksjoner og betennelser.
- Potesalve som smøres på labbene til hunden før luftetur forhindrer isdannelse, uttørring, sprekker og sår hud. Husk å sjekke at salven har høyt fettinnhold. Potesalve kan kjøpes på de fleste veterinærklinikker. Smør potene godt inn ti minutter før turen.
2. Sjekk potene etter hver tur
Tørk potene etter hver tur. Sjekk nøye mellom hver enkelt tå og selve poten.
- Husk også å sjekke kloen og puten som sitter lengre opp på forbeina. Hvis pelsen mellom tærne er misfarget i forhold til resten av poten, kan det være et tidlig tegn på irritasjon. Ta i så fall kontakt med veterinær for forebygging av infeksjon.
3. Klipp bort noe av pelsen på potene
For langhårede raser kan det kan hjelpe å klippe vekk overflødig pels på potene for å unngå at snøklumper setter seg fast.
4. Potesokker
For noen hunder kan potesokker være det beste alternativet. Det beskytter mot skarpt underlag, kulde, salt og fukt. Det kan være en god investering dersom dere går lange turer i kulden, eller skal på skitur på skarpt føre.
- Pass på at potesokken sitter godt uten å gi ubehag for hunden, og at den ikke slutter rett ved ulvekloen.
5. Unngå overdreven vasking av hunden
Bading og dusjing av hunden kan påvirke fettlaget i pelsen negativt. Du kan unngå dette ved å bruke medisinsk sjampo eller balsam for kjæledyr.
- Dette vil hjelpe med å opprettholde den naturlige pelsbalansen, og skåne mer mot kulden.
6. Teppe til hannhund
Hann-hunder kan lett få frostskader på kjønnsorganet når det er kaldt ute. Små hunder er spesielt utsatt i vinterkulden. Eiere av små hunder eller hunder med korte ben – for eksempel dachshunder, pomeranian og corgier må derfor være ekstra påpasselige.
- Slike skader kan lett forhindres ved å ta med et varmt teppe på turen. Dersom turen blir i lengste laget kan du ta en pause. Da kan hunden varme seg selv og understellet på teppet.
7. Dekken til hund – tenk praktisk, ikke søtt
- Hvis hunden trenger et dekken, anbefales å gå for en type som tåler både regn, vind og snø, og som samtidig holder på varmen. Et vått dekken inn mot kroppen gjør vondt verre, er rådet fra veterinær Sasja.