PÅ BESØK. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg var imponert over det han fikk se på Nexans Rognan. Fabrikksjef Karl Peter Johansen (t.h) sier de produserer som normalt, det samme gjør også Elkem Salten og Saltdalshytta.Helge Simonsen
Industrilokomotivene i full drift:
– På sikt frykter vi å rammes av svakere kjøpekraft
(INDRE SALTEN) Verken Elkem Salten, Nexans eller Saltdalshytta har permittert noen ansatte, og alle tre produserer fortsatt som normalt.
– Vi prøver å holde hjulene i gang. Vi har ikke tatt ned produksjonen vår, men vi har selvsagt noen personer som har karantene og noen som har hjemmekontor, forteller direktør Karl Peter Johansen i Nexans Norway avdeling Rognan.
Han forteller at de følger råd og anbefalinger fra myndighetene og at det er satt ned lokal og sentral kriseberedskap-stab. Bedriften har 240 ansatte på Rognan.
Tett kontakt
Annonse
Annonse
– Vi har satt i gang smittereduserende tiltak som skal sikre de ansattes helse og samfunnet forøvrig. Eksempelvis er tiltak på hygiene og reisevirksomhet.
Annonse
Direktøren sier de også har tett kontakt med fagforeningenes representanter i bedriften. Fabrikken produserer spesialkabler til olje/gass/offshore og fiber sjøkabler
– Mange blir permitterte i oljebransjen i disse dager. Kan det ramme dere?
– Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer i framover, sier Johansen
Annonse
PÅ BESØK. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg var imponert over det han fikk se på Nexans Rognan. Fabrikksjef Karl Peter Johansen (t.h) sier de produserer som normalt, det samme gjør også Elkem Salten og Saltdalshytta.Helge Simonsen
Prosjekter berøres
Elkem Salten i Sørfold produserer som normalt, til tross for at noen ansatte har vært i karantene, og andre er hjemme med barn.
– Det er full drift på verket. Vi er helt avhengig av godstransport både til havs og på vei, og det går som normalt. Det er veldig bra, sier verksdirektør Ove Sørdahl.
Men både ombyggingen av ovn 1 og det nye gjenvinningsanlegget rammes av effektene av koronaviruset.
– Vi har folk fra utenfor Nordland som jobber på disse prosjektene, også utenlandsk arbeidskraft. Der begynner vi å få utfordringer blant annet fordi folk må i karantene, det er det ikke tvil om, sier Sørdahl.
– De er ikke full stillstand, men eksempelvis kan vi få inn utstyr, men ikke alltid de som kan å bruke det.
Endringer kan ramme
Verksdirektøren har foreløpig ikke måtte vurdere permitteringer fordi kundene, som hovedsaklig befinner seg i Europa, fortsatt vil ha produktene deres.
– Endringer ute i verden vil på et tidspunkt nå oss i form av at kunder stenger ned, og ikke har behov for produktene, sier Sørdahl.
Han er samtidig forberedt på at endringer kan skje raskt, slik samfunnsendringene har vist den siste uka. Per nå leverer han gode tall.
– Det er for tidlig å si hvordan økonomien i Europa vil utvikle seg, og Elkem sentralt vil nok uttale seg om det når man vet mer.
Full drift
På Rusånes fabrikker produseres det hytter som normalt.
Annonse
– Det er fortsatt full drift, sier administrerende direktør, Børge Silseth.
POSITIV. Administrerende direktør i Saltdalshytta, Børge Filseth, sier de produserer hytter som normalt, men at byggeplassene har begynt å bli rammet av karantenebestemmelsene. Men det er dårligere kjøpekraft på sikt, som skaper størst bekymring.CF-WESENBERG
Det er innført tiltak for å beskytte Saltdalshyttas avdeling øverst i Saltdal, eksempelvis er det ikke tillatt med leverandørbesøk.Problemene for Saltdalshytta begynner på byggeplassen når hyttene skal settes opp.
– Vi har mange ansatte som kommer fra Polen og Litauen og det er nå et problem for Saltdalshytta. Det er en vanskelig situasjon både for dem som vil hjem, og dem som vil komme tilbake å jobbe, sier Silseth.
Fortsatt interesse
Han er glad for å konstatere at kunder fortsatt tar kontakt, og er interessert i å kjøpe hytte.
– Vi prøver å serve dem så godt vi kan, det ser ikke svart ut. Vi har god drift på de fleste byggeplasser også for øyeblikket, sier Silseth.
Men han på sikt er han bekymret for at de vil merke en nedgang.
– På sikt frykter vi at vi rammes hardere om markedet svikter. Det er vanskelig å spå framtiden, men alle som leser media kan gjøre seg noen tanker om hvordan ting påvirker kjøpekraften, sier Silseth.
Kan gi varig effekt
For fly- og hotellbransjen har effekten slått umiddelbart ut, men
direktøren tror det for dem tar litt tid.
– Det er vanskelig å ha vettuge meninger om hvordan ting slår ut, men vi føler et samfunnsansvar med å holde hjulene i gang og sikre arbeidsplasser.
– Det kan gi en senere, men mer varig effekt for oss.
Foreløpig har det ikke vært aktuelt for dem å se på de økonomiske tiltakene som har kommet, men Silseth er positiv til at de kommer.
– Jeg tror det må kommer mer. Foreløpig har vi ikke et klart bilde av hva som kan være relevant for oss.
Vanskelig
Fauske næringsforum har kontakt
med mange bedrifter i området.
– Vår opplevelse er at det allerede etter få dager er vanskelig for mange. Spesielt små bedrifter innen reiseliv, handel og servicenæringer har fått merke dette umiddelbart. De er avhengig av kontinuerlig drift, sier Elisabeth Nicolaisen.
Hun er fortløpende i kontakt med NHO og spiller videre innspill til tiltak som er ønskelig fra deres medlemsbedrifter. NHO tar med seg argumentene videre til sentralt hold i Oslo.
– Det er viktig at stat, fylke og kommuner ikke bare er raskt ute med tiltak, men at tiltakene også er treffsikre og fordeler byrden jevnest mulig, sier Nicolaisen.
Helse først
Hun mener tiltakene som har kommet har truffet ganske bra, men mener man må fokusere på at det også vil komme flere.
– Derfor er det viktig med en god og konstruktiv dialog, slik at eventuelle skjevheter kan rettes opp. Jeg oppfordrer alle som har innspill om å ta kontakt med meg, sier Nicolaisen.