GIR RÅD. Jobben er å hjelpe klubbene med å bli best mulig. I dette intervjuet gir Øyvind Iversen råd til fotballens forskjellige aktører. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
GIR RÅD. Jobben er å hjelpe klubbene med å bli best mulig. I dette intervjuet gir Øyvind Iversen råd til fotballens forskjellige aktører.

Øyvind fra Saltdal er sjefen for Nordlandsfotballen

I over et halvt år har saltdalingen vært sjef for nesten 10.000 spillere, 83 klubber og 781 lag.

Publisert Sist oppdatert

Øyvind Iversen fra Rognan er daglig leder for Norges fotballforbund Nordland, som det heter nå. Før het det Nordland fotballkrets. Området strekker seg fra fylkesgrensen i sør til Bognes fergeleie i nord.

Ønsket seg hjemover

Før den tid jobbet han som faglig rådgiver på Norsk toppfotballs kontor på Ullevål. Han hadde mulighet til å velge andre spennende jobber innenfor toppfotballen, men han ønsket seg hjemover.

Da tok han jobben med å lede en administrasjon på seks som har to overordnede oppgaver. Det ene er å gjøre det fotballforbundet pålegger dem. Det andre er å stimulere til utvikling og fremme samarbeid mellom fotballklubbene i Nordland.

Fotball på heltid

Før han begynte i denne jobben, hadde han jobbet 17 år i strekk med selve fotballspillet. Som trener, med spillerutvikling og med analyse. For Bodø/Glimt og for fotballforbundet.

Litt utypisk både fordi det var spesielt å få heltidsjobb med fotball da han begynte. Og fordi han egentlig tok sikte på noe helt annet med sin utdanning. Øyvind Iversen har nemlig en bred samfunnsvitenskapelig utdanning, og hadde tenkt seg til utenrikstjenesten.

Noen av oppgavene til NFF Nordland er å sørge for kurs, trenerutvikling, lederutvikling, dommerseminarer, og å drifte forberedelser til landslag i form av sone- og kretslagssamlinger

STOR IDRETT. Ute på Aspmyra kan Øyvind Iversen symbolisere at han er Nordlands øverste leder for en stor idrettsaktivitet, som også har en stor klubb. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STOR IDRETT. Ute på Aspmyra kan Øyvind Iversen symbolisere at han er Nordlands øverste leder for en stor idrettsaktivitet, som også har en stor klubb.

Flaggskip

Og så er det selvsagt stas at i akkurat denne kretsen, med tilhold på samme anlegg, er en av Norges beste klubber, som til og med har lykkes internasjonalt.

- Veldig artig, og viktig, for fotballen i Nordland at vi har et flaggskip som kan inspirere andre. Bodø/Glimt er også et springbrett ut til å nå de virkelig store drømmer ut på den store scene, sier Øyvind Iversen, som er imponert over A-lagets bunnsolide treningskultur.

Ønske for jentesiden

Akkurat det vet saltdalingen litt om, for i sin forrige jobb var en av hans oppgaver å følge med på hva de aller beste i verden holder på med. Sist Saltenposten hadde et større intervju med han var overskriften «Besøkte tre Champions League-klubber på en uke».

- Jeg skulle ønske vi også fikk fram en toppklubb på jentesiden, sier den daglige lederen i fotballforbundets avdeling i Nordland.

A-lagskeeper

- Hvordan ser fotballen i Indre Salten ut fra et kontor på Asp-
myra?

- Det har jeg ikke de beste forutsetningene til å svare på ennå, for det meste av tiden har hittil gått til egen organisasjon, sier fotball-lederen, som selv var keeper i sin aktive karriere. Førstekeeper på Saltdalkameratenes A-lag, men han la opp som 17-åring.

- Jeg pleier å si at det var til beste for norsk fotball, sier han. Et par år senere skrev han hovedfagsoppgave på NTNU om FNs sikkerhetsråds tilnærming krigen i Bosnia.

Fotball er viktig

Men så ble han spurt om å være guttetrener i Glimt. Det var en heltidsjobb, og siden da har han jobbet med fotball på heltid.

- Du valgte altså bort viktig internasjonalt fredsarbeid for den totalt uviktige fotballen?

- Fotball er viktig. Den griper inn i så mye. Den spiller en rolle lokalt, den bygger identitet, den skaper positive følelser nasjonalt som internasjonalt. Den gir energi. Det er en fantastisk arena å vokse opp i, en fantastisk arena å bruke fritida si på. Det er en utrolig flott familieaktivitet, sier han og deler gjerne noen råd med folk i alle deler av fotballen:

- Søk samarbeid

- Dine fremste råd til klubbene?

- Vær tydelig på hva man vil være for hvem. Definer aktiviteten. Alle trenger ikke være god på alt. Alle trenger ikke et A-lag i nasjonal serie, alle trenger ikke ha en FFO, alle trenger ikke være kjempegod på spillerutvikling. Men det alle bør være flinke til, det er så søke samarbeid.

Komplekst spill

- Dine råd til trenerne?

- Vær nysgjerrig, se mye fotball, diskuter spillet og trening. Betrakt det som spennende når egne oppfatninger blir utfordret. Det er så mange måter å gjøre det på. Fotballspillet er så komplekst at ingen får med seg alt hele tida.

- Dine råd til spillerne?

- Tren mye. Ordentlig mye hvis du vil bli god. Alle behøver ikke det. For mange er aktiviteten det viktigste, for mange er det viktigste at det er fantastisk artig å spille fotball.

- Hei på hverandre!

- Dine råd til dommerne?

- Studer spillet, se mye fotball, og prøv å forstå følelsene rundt kampen. Husk at det er lov både å gjøre feil og å innrømme feil. Og ikke minst: Hei på hverandre! Dommere har en utsatt jobb. Da har de i hvertfall behov for støtte i egen garderobe.

- Råd til foreldre og publikum?

- La ungene spille kampen. Selv om kampen er viktig, så er ikke resultatet så viktig i barne- og ungdomsfotballen. Vær positiv og støttende. Bidra til å skape en god opplevelse.

Powered by Labrador CMS