Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Leder

Omkamp på menyen

Fauske hotell ønsker omkamp om restaurant- og matfag-linja, men det er lettere sagt enn gjort.

Publisert Sist oppdatert

Ledelsen ved Fauske hotell mener flertallet på fylkestinget fattet en feil beslutning da de like før jul vedtok å legge ned matfag på Fauske videregående skole.

De mener det er en katastrofe for bransjen.

I torsdagens avis tok de til orde for en omkamp om denne avgjørelsen.
De er redd for at de ikke klarer å rekruttere tilstrekkelig arbeidskraft i årene framover.

Derfor vil de ha matfag tilbake på Fauske.

Les også: Blir skuffet hvis de mister matfag

Dessverre tviler vi på at det lar seg gjøre å vinne en slik omkamp. I hvert fall hvis den skal føres mot dagens flertall i fylkestinget.

Til det er det lagt altfor stor prestisje i vedtaket.

Politikere har svært vanskelig for å snu, selv om de oppdager at de har tatt feil.

Ekstra problematisk blir det når saken har fått stor oppmerksomhet.

I sær fikk politikerne fra Fauske som var med på å legge ned matfag, føle lokalsamfunnets vrede både før og etter avstemmingen.

De hadde neppe trodd at reaksjonene skulle bli så sterke.

Les også: 58 års historie blir fjernet med et pennestrøk

Vi tviler sterkt på at de vil ta i denne saken igjen. Argumentene som nå kommer fra Fauske hotell, var de kjent med.

De møtte dem med det faktum at bare tre elever søkte matfag på Fauske i 2017.

Vi tviler på at bransjen klarer å få omgjort vedtaket fra i fjor umiddelbart. De må endre strategi for å få opprettet linja på nytt.

Og de må se fram i tid. Neste år er det valg.

Les synspunktet "Behold utdanningen"

Det er et faktum at alt for få ungdommer søker til matfag, selv om det er stor etterspørsel etter de som går denne veien og tar fagbrev.

Flere må derfor rekrutteres inn mot yrket.

Bransjen må inn i skolene og markedsføre seg. De må få lærere på ungdomsskolen med på laget.

Tenåringene må få øynene opp for mulighetene.

Fauske hotell må derfor jobbe både for å få ungdom til å ta matfag og for å få politikerne til å opprette studietilbudet på Fauske.

I tillegg til at de fortsetter sin gode jobb med lærlinger.

Les også: Hotellet har alltid rekruttert via lærlingene

Lykkes de ikke, må de rekruttere fagfolk fra andre land. Det betyr at de må lære utenlandske kokker å lage god norsk mat.

Det kan bli en enda større utfordring.

Les også: Er både glad og trist

Powered by Labrador CMS