Politistasjonssjef i Bodø Robin Johnsen. Foto: Politiet
Politistasjonssjef i Bodø Robin Johnsen.

Kronikk:

Økende ungdomsvold i Bodø – foreldre må engasjere seg

Det er med bekymring jeg registrerer den økende volden blant ungdom i byen. Denne utviklingen er svært uheldig, og jeg mener at foreldre må engasjere seg for å gjøre byen tryggere for ungdom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kronikk. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

Det er en kjent sak at ungdom søker etter spenning og sosialt samvær, spesielt i helgene. Men dessverre har trangen til å utforske verden rundt seg noen ganger ført til uheldige konsekvenser. Spesielt blant ungdom som kanskje ikke i tilstrekkelig grad er ivaretatt eller fulgt opp av voksne i helgene.

Voldsepisoder og uro har økt i takt med antall ungdommer som samler seg i sentrum, spesielt på kvelds- og nattestid i helgene. Politiet sitter på data som viser at antall anmeldte voldssaker med mistenkt, siktet eller domfelt under 18 år har økt med rundt 43% (fra 32 til 46), når du sammenligner saker i hele 2022 med hittil i 2023.

Vi kan med andre ord forvente at denne økningen er enda større ved utgangen av 2023. Sammenholdt med at voldssaker utgjør en stor andel av kriminaliteten som begås av personer under 18 år, viser dette en uheldig utvikling hvor flere aktører må jobbe sammen for å snu en negativ trend.

Ansamlinger av tenåringer i sentrum

Det er spesielt to forhold jeg ønsker å påpeke. Det ene er rivalisering mellom grupperinger av ungdom eller ungdom som bestemmer seg for å "ta" andre ungdommer. Det andre er tendensen til at tenåringer samler seg i sentrum i helgene.

Flere av de voldsepisodene som politiet har opprettet sak på, relaterer seg til forhold der grupperinger av ungdom rivaliserer eller mener å ha noe uoppgjort med enkeltpersoner i tenårene. Vi har også eksempler på at grupperinger avtaler å møtes for å slåss. Svært urovekkende, uavhengig av hva som er intensjonen til ungdommene eller opphavet til volden.

Tenåringer bør ikke oppholde seg i sentrum på kvelds- og nattestid i helgene. Fra politiets side ser vi hvor lett det er å bli innblandet i vold eller andre forhold en ikke ønsker å bli innblandet i. Det finnes en del eksempler på ungdom som havner i bråk, uten at dette på noen måte var intensjonen med å oppholde seg i sentrum, kvelds- og nattestid i helgene.

Foreldrene spiller en nøkkelrolle i forebygging

En nøkkelfaktor som må adresseres i denne sammenhengen, er foreldrenes rolle i å ivareta og følge opp sine egne tenåringer. Mange foreldre velger å dra på hytta i helgene, og lar dermed sine tenåringer være hjemme alene, uten at de er ivaretatt av andre voksne. Jeg våger påstanden om at enkelte foreldre nok er litt blåøyde og tror litt for godt om egne barn.

De tror gjerne at deres barn aldri deltar i uønskede aktiviteter. Å stole på barna er selvsagt viktig, men det er viktig å være oppmerksom på at ungdom påvirkes av jevnaldrende og omgivelser i større grad enn vi kanskje tror. Som foreldre er det er viktig å være informert om hva tenåringene gjør, hvor de er og hvem de omgås med. Spesielt i de sårbare årene tidlig i tenårene.

Jeg har selv tenåringer, og forsøker etter beste evne å engasjere meg i livene deres. Noe som gir meg innblikk i hvordan de tenker, litt oversikt over hva de foretar seg og hvem de er sammen med.

Foreldre flest er ikke likegyldige eller uansvarlige. Tvert imot, de fleste foreldre gjør en god jobb med å oppdra og ivareta barna sine. Noen foreldre må imidlertid ta et større ansvar for å være tilstede i sine barns liv, også i helgene. Det betyr ikke å være overbeskyttende eller overkontrollerende, men at man bør være engasjerte i sine barns aktiviteter og ha en viss oversikt over hvem de er sammen med og hvor de oppholder seg.

Natteravnene gjør en forskjell for ungdommer i byen

Natteravnene spiller en viktig rolle i byens natteliv. De kan bidra til å skape en trygg atmosfære og forebygge konflikter. Deres tilstedeværelse kan også bidra til å hjelpe ungdommene som kan være i sårbare situasjoner og gi dem råd eller assistanse ved behov. Å være natteravn innebærer at du er tilgjengelig for ungdom der hvor ungdom ferdes. Som for eksempel i sentrum på kvelds- og nattestid i helgene.

Natteravner er ikke å "reservepoliti". Det er alminnelige voksne, som lytter, observerer, hjelper og gir råd når barn og unge tar initiativ til det. Fra politiets side ser vi at tilstedeværelse av voksne virker forebyggende og dempende på uønskede hendelser. Konfliktnivået blir gjerne lavere og det blir færre voldshendelser.

Natteravnene i Bodø gjør en kjempejobb, men de trenger flere frivillige og jeg oppfordre spesielt foreldre med tenåringer om å melde seg til tjeneste som natteravn. Og som en ren bonus, blir du kanskje kjent med andre hyggelige tenåringsforeldre, som igjen kanskje gir deg perspektiver på hva ungdommen driver med hos andre.

Trenden med økende voldsbruk må snu

Det er på tide å snu trenden med økende ungdomsvold i Bodø. Jeg våger påstanden om at tenåringsforeldre kan utgjøre den store forskjellen i det forebyggende arbeidet.

Sørg for at du som foreldre er engasjert i din tenårings liv. Det innebærer å snakke med tenåringen om konsekvenser av voldsbruk, ha en viss oversikt over hvem de er sammen med og hvor de oppholder seg. Samt bidra til at tenåringen har andre tilbud som frister mer enn å være i sentrum på kvelds- og nattestid i helgene.

Powered by Labrador CMS